
Politie wil herkenbare kentekenfoto's gebruiken voor opsporing
UTRECHT (ANP) - De politie wil dat het mogelijk wordt om herkenbare foto's van bestuurders of bijrijders, gemaakt door specialistische camera's voor automatische nummerplaatherkenning, te gebruiken bij het opsporen van verdachten van ernstige misdrijven. Dit bevestigt een woordvoerster van de politie na berichtgeving van NRC.
Mensen op de beelden gemaakt door ANPR-camera's mogen wettelijk niet herkenbaar zijn. Zij worden onherkenbaar gemaakt door de foto deels te vervagen. De politie wil dat het bij verdenkingen van misdrijven zoals moord of doodslag wel mogelijk wordt om de ongeblurde en dus herkenbare foto's te zien. "Dit voorkomt het inzetten van andere middelen waardoor we meer privacygevoelige gegevens van onschuldige burgers moeten opvragen", zegt een woordvoerster van de politie. Als voorbeeld noemt ze het opvragen van gegevens van telefoonmasten.
Sinds 2019 mogen de camerabeelden 28 dagen worden bewaard. De politie mag deze beelden opvragen, maar wel onder strenge voorwaarden. Deze betreffende wet is drie jaar geldig. Later dit jaar wordt besloten hoe er verder om wordt gegaan met de automatische nummerplaatherkenning.
Meer uit Binnenland
LEEUWARDEN (ANP) - Dat de kroongetuige in de zaak rond de Marumse zwembadmoord het Openbaar Ministerie en de rechter kon misleiden, komt onder meer door "onvoldoende adequate informatieoverdracht" en een gebrek aan kennis bij het OM. Dat oordeelt een onderzoekscommissie die werd ingesteld door het College van procureurs-generaal, nadat het hof zich vorig jaar in zijn arrest kritisch had uitgelaten over het kroongetuigetraject in de zaak.
27 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Ruim driehonderd mensen hebben donderdagavond in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam de Holocaust herdacht. Ze deden dat op Jom Hasjoa, de dag waarop joden over de hele wereld de slachtoffers van de naziterreur herdenken.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Amsterdamse stadsbestuur stelt 25 miljoen euro beschikbaar om te investeren in de toekomst van Joods leven in de stad. Dat maakt de gemeente bekend, na een toespraak van burgemeester Femke Halsema donderdagavond in de Hollandsche Schouwburg tijdens Jom Hasjoa, de jaarlijkse herdenking van de Holocaust.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema heeft excuses aangeboden voor de rol van de gemeente Amsterdam bij de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat deed ze donderdagavond in de Hollandsche Schouwburg tijdens Jom Hasjoa, de jaarlijkse herdenking van de Holocaust.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat mensen niet meer voor één nacht verplaatsen naar een opvangplek zodra het te vol is bij het aanmeldterrein in Ter Apel. Deze noodnachtopvang, hoofdzakelijk in gemeenten rondom de Groningse plaats, bood vaak aan zo'n tweehonderd mensen een bed. De opvangmogelijkheid verdwijnt per 15 mei, aldus het COA.
13 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Raad van Discipline Amsterdam heeft donderdag het verzoek van de Amsterdamse deken toegewezen om Vito Shukrula te schorsen als advocaat. De schorsing gaat onmiddellijk in en duurt voor onbepaalde tijd, meldt de Amsterdamse Orde van Advocaten.
14 uur geledenUTRECHT (ANP) - Studenten en docenten op universiteiten en hogescholen zijn van plan op 10 juni weer een landelijke actiedag te houden tegen bezuinigingen die het kabinet doorvoert. De Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft die datum donderdag aangekondigd, op de twaalfde en laatste dag van een estafettestaking in studentensteden. De vorm van het protest en de locatie zijn nog niet bekend.
15 uur geleden