Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie: vuurwerkverbod op derde plaats van handhaving

Politie: vuurwerkverbod op derde plaats van handhaving

DEN HAAG (ANP) - Tijdens de jaarwisseling staat handhaving van de aangescherpte coronaregels en het vuurwerkverbod op de derde plaats in het lijstje van prioriteiten van de politie. Voorop staat het garanderen van de veiligheid van hulpverleners als brandweer en ambulancemedewerkers. Op de tweede plaats staat de veiligheid van burgers.

"In de derde plaats zullen we, daar waar het kan, optreden tegen excessieve overtredingen van de coronamaatregelen en het afsteken van vuurwerk. Dit is de richtlijn waarmee we onze mensen inzetten. We kunnen niet achter iedereen aan lopen en zullen keuzes maken.", zegt politiechef Willem Woelders, die bij de Nationale Politie de jaarwisseling voorbereidt.

Vuurwerkshows en aftelmomenten in Amsterdam en Rotterdam zijn afgeschaft, evenals de traditionele vreugdevuren in Den Haag. Woelders verwacht een jaarwisseling vergelijkbaar met twaalf maanden geleden. "Ook toen hadden we te maken met een vuurwerkverbod en een lockdown. Verschil met vorig jaar is wel het verzet van een aantal groepen die demonstraties proberen te kapen en zwaar geweld gebruiken tegen de politie. Dat is meer dan in andere jaren. Ook zullen we nog steeds geconfronteerd worden met zwaar vuurwerk. Dat is niet de samenleving uit."

Zwaarder vuurwerk

Het illegale vuurwerk dat de politie aantreft is zwaarder dan voorheen. "Het zijn gewoon explosieven, waar je een auto mee kunt opblazen. Het is levensgevaarlijk spul en heeft niets meer met vuurwerk te maken." De wekelijkse vuurwerkbarometer van het Openbaar Ministerie geeft aan dat dit jaar tot nu 173.699 kilo illegaal vuurwerk in beslag is genomen. Dat is meer dan in heel 2020, toen bijna 123.000 kilo in beslag werd genomen. Woelders: "En we zijn nog niet eens aan het einde van het jaar. Er zullen nog klappers komen." De politiechef ziet dat intensieve samenwerkingen met de autoriteiten in België en Duitsland resultaten opleveren.

Nieuw dit jaar is dat ook Duitsland voor het eerst een vuurwerkverbod heeft ingesteld. "We moeten kijken of dat effect zal hebben. Het zijn geen kleine jongens die deze handel doen. Er wordt grof aan verdiend. Het zal niet zo zijn dat je het nooit meer aantreft."

Een op de tien Nederlanders zou toch van plan zijn vuurwerk af te steken met oud en nieuw, blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur. Woelders: "Er zullen altijd mensen zijn die zich niet aan de regels houden. De norm is helder. We kunnen niet achter elk bommetje aan wat er gegooid wordt. Maar als de openbare orde wordt verstoord en mensen gevaar lopen, dan lopen daders de kans te worden aangehouden of ze krijgen een boete."

Meer uit Binnenland

Journalistieke prijzen voor artikelen over gaswinning Groningen

AMSTERDAM (ANP) - De Loep 2022, prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek, gaat naar de artikelen van NRC en Dagblad van het Noorden (DVHN) over de gaswinning in Groningen en de parlementaire enquête. De producties hebben in de categorie Controlerende onderzoeksjournalistiek gewonnen. Alle winnaars van de Loep 2022 zijn vrijdag op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek bekendgemaakt.

1 uur geleden
Voorzitter Geel legt functie mensenrechtencollege tijdelijk neer

DEN HAAG (ANP) - Jacobine Geel legt haar functie als voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens (CvRM) tijdelijk neer. Ze doet dat, schrijft ze in een brief aan collega's, omdat ze ze ziek is geworden van de situatie die is ontstaan na een melding van intimidatie, discriminatie en vriendjespolitiek over haar. Ze ervaart de situatie als onveilig.

2 uur geleden
Kabinet vreest dat landen hun greep op het internet vergroten

DEN HAAG (ANP) - Het internet moet een publieke plek blijven waar niet alleen landen de regels bepalen, vindt het kabinet. Daarom probeert onder anderen minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) te voorkomen dat de Verenigde Naties (VN) het gezag op internet naar zich toe trekken, zoals landen als China en Rusland willen. Dat staat in de internationale cyberstrategie die hij samen met andere kabinetsleden naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

3 uur geleden
Weer hoogst mogelijke celstraf geëist tegen Martien R.

DEN BOSCH (ANP) - Tegen de vermeende drugs- en wapenhandelaar Martien R. uit Oss is vrijdag in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch opnieuw zestien jaar cel geëist. Een hogere straf is voor de feiten waarvan hij is verdacht niet mogelijk.

4 uur geleden
Staatssecretaris: geen slimme trucs om toch tabak te verkopen

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Maarten van Ooijen (volksgezondheid) roept supermarkten op niet op zoek te gaan naar "slimme trucs" om toch tabak te kunnen verkopen nadat het landelijke verkoopverbod voor supermarkten op 1 juli volgend jaar is ingegaan. Hij steunt gemeenten, zoals Utrecht, die ondernemers verbiedt nieuwe tabaksspeciaalzaken te openen.

4 uur geleden
Fiscus begint eind augustus pas met invorderen coronaschulden

DEN HAAG (ANP) - De tienduizenden ondernemers die nog helemaal niets hebben afbetaald van hun coronaschulden bij de Belastingdienst, hebben nog tot uiterlijk 29 augustus de tijd om te betalen, of zich te melden. Eerst zouden bedrijven hier volgende week al een brief over krijgen, maar de brieven gaan pas begin juli de deur uit. De datum die op de brieven wordt vermeld, is 15 augustus. Twee weken daarna beginnen de invorderingen van de schulden. Op die manier wordt ook rekening gehouden met de zomervakantie van ondernemers.

5 uur geleden
Schouten: meer oog voor individu in nieuwe Participatiewet

DEN HAAG (ANP) - De Participatiewet, die onder meer de bijstand regelt, gaat op de schop. De nieuwe wet moet meer ruimte bieden voor een individuele benadering van mensen, schrijft minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) aan de Tweede Kamer.

6 uur geleden