Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie vraagt om 'evenementluwe periode' rondom NAVO-top

Politie vraagt om 'evenementluwe periode' rondom NAVO-top

DEN HAAG (ANP) - De politie vraagt om een 'evenementluwe periode' rondom de NAVO-top die volgend jaar in Nederland wordt georganiseerd. Verder geldt voor alle politiepersoneel in de periode een verlofbeperking. Dit is nodig omdat de top "een van de grootste veiligheidsoperaties ooit" is in Nederland, aldus de politie in een verklaring.

De top vindt plaats in Den Haag van 24 tot en met 26 juni 2025. De inzet daar leidt ertoe dat er tijdelijk op andere vlakken minder politiecapaciteit beschikbaar is. Korpschef Janny Knol heeft in een brief burgemeesters gevraagd terughoudend om te gaan met vergunningverlening voor evenementen in de periode tijdens en rond de NAVO-top.

"Dit zodat rondom de NAVO-top in feite sprake is van een evenementluwe periode. Hierdoor houdt de politie voldoende capaciteit beschikbaar om, naast het reguliere werk, zorg te dragen voor een goed verloop van de NAVO-top", schrijft de korpschef. Volgens haar is de klus voor de politie een "forse opgave", wegens "de aard van deze top, het complexe (geopolitieke) dreigingsbeeld en de grote omvang".

World Forum

Eind mei werd duidelijk dat de NAVO-top plaatsvindt in Den Haag. De leiders van de 32 lidstaten van het Atlantisch bondgenootschap komen dan bijeen in het World Forum, zo maakte demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) bekend.

Tijdens de top worden tientallen staatshoofden, regeringsleiders en ministers en hun delegaties begeleid en beveiligd tijdens hun reisbewegingen van en naar luchthavens en hotels. Ook de locatie waar de top plaatsvindt wordt streng beveiligd. Volgens nationaal commandant Willem Woelders, verantwoordelijk voor de voorbereiding, is het de grootste veiligheidsoperatie in Nederland ooit. "Iedereen gaat hier iets van merken."

Capaciteitsvraag

De verlofbeperking voor politiemensen houdt in dat verlof rondom de NAVO-top pas aan het einde van het jaar wordt toegewezen. Ervoor zal de exacte "capaciteitsvraag" in kaart worden gebracht. Een plan om de mobiele eenheid (ME) op maximale sterkte te brengen, wordt versneld uitgevoerd. Die kan bij grootschalige evenementen ingezet worden om verstoring van de openbare orde te voorkomen en groepen mensen te begeleiden.

Meer uit Binnenland

Een derde van Nederlanders wil wolf niet in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Een op de drie Nederlanders vindt dat de wolf niet in Nederland thuishoort. Vooral inwoners van Drenthe en Flevoland zijn tegen de aanwezigheid van de wolf. Dit concluderen Kieskompas en het ANP op basis van een enquĂȘte die bijna 15.000 Nederlanders hebben ingevuld.

32 minuten geleden
Hinder door anderhalve maand werk aan A10 bij Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Van zaterdag 20 juli tot maandag 9 september voert Rijkswaterstaat groot onderhoud uit op de A10 Noord bij Amsterdam. Dat levert hinder op voor de weggebruikers, want de extra reistijd kan op drukke momenten oplopen van een half uur tot een uur.

1 uur geleden
Deelnemers Pride Walk lopen route door Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam wordt de jaarlijkse Pride Walk gehouden. Met deze feestelijke demonstratie, die wordt gezien als de aftrap van de pride in Amsterdam, wordt elk jaar aandacht gevraagd voor gelijke rechten van lhbtiq+'ers wereldwijd.

3 uur geleden
Halsema wil investeringen in geestelijke gezondheidszorg

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema roept het kabinet op te investeren in de geestelijke gezondheidszorg. Ze zegt in een interview in De Telegraaf dat er verhoudingsgewijs meer geld gaat "naar yogamoeders met een lichte depressie, dan naar mensen met echt heel ernstige psychiatrische aandoeningen die dringend hulp nodig hebben".

3 uur geleden
Zwemmer overleden in Lathumse Plas bij Giesbeek

GIESBEEK (ANP) - In de Lathumse Plas bij het Gelderse Giesbeek is vrijdagavond een zwemmer overleden, meldt de brandweer. De hulpdiensten rukten rond 19.50 uur uit voor een vermist persoon in het water van de recreatieplas. Duikers van de brandweer voerden "een snelle redding" uit, maar de hulp kwam toch te laat.

10 uur geleden
Jonge bultrug gestrand bij Terschelling

ANNA PAULOWNA (ANP) - De bultrug die eerder deze week werd waargenomen in de Waddenzee, is daar vrijdag in de buurt van Terschelling gestrand. Dat meldt SOS Dolfijn. Volgens de stichting is de walvis niet in goede conditie.

13 uur geleden
Meer dan 41.500 wandelaars krijgen Vierdaagsekruisje

NIJMEGEN (ANP) - Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 41.552 deelnemers gefinisht, zo laat de organisatie van het wandelevenement weten. Zij krijgen allen het felbegeerde Vierdaagsekruisje. Ondanks de hitte vielen vrijdag slechts 317 wandelaars uit.

13 uur geleden