Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie verspreidt dronebeelden van Woonopstand in Rotterdam

Politie verspreidt dronebeelden van Woonopstand in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De politie heeft met drones gemaakte beelden verspreid van de zogeheten Woonopstand in Rotterdam. De beelden laten volgens de Rotterdamse politiechef Fred Westerbeke zien wat er tijdens de demonstratie 'Huizen voor mensen, niet voor winst' op 17 oktober precies is gebeurd rond de Erasmusbrug. Filmpjes die deze dag en later via sociale media werden verspreid, waarop de mobiele eenheid in actie te zien was, leidden tot felle kritiek op het politieoptreden vanuit de politiek en in de media.

Westerbeke hoopt dat de dronebeelden aantonen waar het geweld begonnen is. Dat de politie de beelden nu deelt is "ongebruikelijk, maar de maat is vol", zegt Westerbeke.

Volgens hem is goed te zien dat een aantal demonstranten de politie provoceerde. De demonstratieve tocht begon op het Afrikaanderplein en ging onder meer via de Leuvehaven naar de Blaak. Een groep van veertig tot vijftig mensen gedroeg zich volgens hem opvallend en was ook opvallend gekleed. Zo droegen ze bivakmutsen en andere gezichtsbedekkende kleding. "Ze hielden zich apart van de rest van de demonstranten en scandeerden anti-politieleuzen. Alles wees erop dat de groep niet uit was op een verder vreedzaam verloop van de demonstratie." Bij de Erasmusbrug ging het mis. De groep werd ingesloten door de politie en in een speciale tram afgevoerd.

Geen context

De politiechef verwijst naar een eerder woonprotest, op 12 september in Amsterdam, waarbij het tot een treffen kwam tussen een vergelijkbare groep en de mobiele eenheid. De politie verrichtte toen 61 aanhoudingen. "Ik vind het van groot belang dat het demonstratierecht in Nederland, en dus ook in Rotterdam, in vrijheid uitgeoefend kan worden", aldus Westerbeke maandag. 'Waar ik minder voorstander van ben, is om na zo’n demonstratie je primaire reactie te ventileren zonder je goed in te lezen of vragen te stellen. Dat is ongepast. Zeker bij politici en media."

De politiechef vindt dat het beeld is ontstaan dat de politie zonder aanleiding buitensporig geweld zou hebben gebruikt. "Het gevaar zit in het feit dat deze filmpjes geen context bieden. Klakkeloos deze beelden als ‘compleet’ aannemen is onterecht, en toont weinig blijk van respect", vindt Westerbeke. "Ik kreeg na de demonstratie ook persoonlijk verontruste berichten van mensen die aanwezig waren geweest, maar niet begrepen wat er precies was gebeurd. Aan de hand van deze beelden hoop ik daar antwoord op te kunnen geven."

Op de demonstratie in Rotterdam rond de Nederlandse woningnood kwamen, vanuit het hele land, ongeveer 7000 mensen af. De politie hield uiteindelijk acht mensen aan voor onder meer opruiing en verboden wapenbezit.

Meer uit Binnenland

Resterende zeven verdachten van rellen Den Haag langer vast

DEN HAAG (ANP) - De resterende zeven verdachten van de rellen in Den Haag van afgelopen zaterdagavond blijven veertien dagen in voorarrest. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag woensdag besloten.

30 minuten geleden
SER-voorzitter Kim Putters krijgt Comeniusprijs 2024

NAARDEN (ANP) - De Comeniusprijs gaat dit jaar naar voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) Kim Putters. De jury van de prijs, die is vernoemd naar de Tsjechische denker Jan Amos Comenius (1592-1670), prijst Putters om zijn vermogen om "steeds opnieuw helder te duiden wat er gaande is in de samenleving". De SER-voorzitter ontvangt de prijs op 6 april in de Grote Kerk Naarden.

1 uur geleden
Hoofdredacteur Brabants Dagblad stapt op om te weinig draagvlak

DEN BOSCH (ANP) - Carin Smolders legt haar functie als hoofdredacteur van het Brabants Dagblad neer, omdat ze onvoldoende draagvlak vanuit de redactie voelt om een nieuwe koers te varen. Dat laat uitgever DPG Media woensdag weten.

1 uur geleden
Ook Lidl roept koekjes terug

HUIZEN (ANP) - Ook de Lidl roept koekjes terug, omdat er mogelijk metaaldeeltjes in zitten. Het gaat om Sondey Triple chocolate en McEnnedy Nougatelli met de respectievelijke houdbaarheidsdata 12-12-2024 en 10-12-2024.

1 uur geleden
Vijf vervoerders willen openbaar vervoer in Utrecht verzorgen

UTRECHT (ANP) - Vijf vervoerders willen het openbaar vervoer in de provincie Utrecht verzorgen vanaf 2025 tot en met 2035. De provincie Utrecht meldde dat Arriva, EBS, Keolis, Qbuzz en Transdev woensdag inschrijvingen hebben ingediend voor de aanbesteding van de twee concessies voor het Utrechtse openbaar vervoer.

1 uur geleden
BAM 'heeft met grote droefheid kennisgenomen' van ongeluk Lochem

BUNNIK (ANP) - Bouwbedrijf BAM "heeft met grote droefheid kennisgenomen" van het ongeluk met een brug in aanbouw in Lochem. "Dat hebben we ook intern via alle kanalen gedeeld", laat een woordvoerder van de onderneming weten. Maar hij "kan nog geen nadere informatie geven op dit moment" over onder meer de slachtoffers. "We kunnen op dit moment niet meer zeggen dan door de veiligheidsregio is medegedeeld."

2 uur geleden
Dijkstra niet in beroep om kinderhartchirurgie, koerst op akkoord

DEN HAAG (ANP) - Demissionair zorgminister Pia Dijkstra gaat niet in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechter, die een streep zette door een besluit om de kinderhartchirurgie te beperken tot twee centra. In plaats daarvan wil ze dat alle betrokken partijen afspraken maken over de kwaliteit en toegankelijkheid van deze hoogspecialistische zorg. Op de langere termijn ziet Dijkstra toch een vorm van concentratie voor zich, waarover een bestuurlijk akkoord moet worden gesloten.

2 uur geleden