Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie verspreidt dronebeelden van Woonopstand in Rotterdam

Politie verspreidt dronebeelden van Woonopstand in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De politie heeft met drones gemaakte beelden verspreid van de zogeheten Woonopstand in Rotterdam. De beelden laten volgens de Rotterdamse politiechef Fred Westerbeke zien wat er tijdens de demonstratie 'Huizen voor mensen, niet voor winst' op 17 oktober precies is gebeurd rond de Erasmusbrug. Filmpjes die deze dag en later via sociale media werden verspreid, waarop de mobiele eenheid in actie te zien was, leidden tot felle kritiek op het politieoptreden vanuit de politiek en in de media.

Westerbeke hoopt dat de dronebeelden aantonen waar het geweld begonnen is. Dat de politie de beelden nu deelt is "ongebruikelijk, maar de maat is vol", zegt Westerbeke.

Volgens hem is goed te zien dat een aantal demonstranten de politie provoceerde. De demonstratieve tocht begon op het Afrikaanderplein en ging onder meer via de Leuvehaven naar de Blaak. Een groep van veertig tot vijftig mensen gedroeg zich volgens hem opvallend en was ook opvallend gekleed. Zo droegen ze bivakmutsen en andere gezichtsbedekkende kleding. "Ze hielden zich apart van de rest van de demonstranten en scandeerden anti-politieleuzen. Alles wees erop dat de groep niet uit was op een verder vreedzaam verloop van de demonstratie." Bij de Erasmusbrug ging het mis. De groep werd ingesloten door de politie en in een speciale tram afgevoerd.

Geen context

De politiechef verwijst naar een eerder woonprotest, op 12 september in Amsterdam, waarbij het tot een treffen kwam tussen een vergelijkbare groep en de mobiele eenheid. De politie verrichtte toen 61 aanhoudingen. "Ik vind het van groot belang dat het demonstratierecht in Nederland, en dus ook in Rotterdam, in vrijheid uitgeoefend kan worden", aldus Westerbeke maandag. 'Waar ik minder voorstander van ben, is om na zo’n demonstratie je primaire reactie te ventileren zonder je goed in te lezen of vragen te stellen. Dat is ongepast. Zeker bij politici en media."

De politiechef vindt dat het beeld is ontstaan dat de politie zonder aanleiding buitensporig geweld zou hebben gebruikt. "Het gevaar zit in het feit dat deze filmpjes geen context bieden. Klakkeloos deze beelden als ‘compleet’ aannemen is onterecht, en toont weinig blijk van respect", vindt Westerbeke. "Ik kreeg na de demonstratie ook persoonlijk verontruste berichten van mensen die aanwezig waren geweest, maar niet begrepen wat er precies was gebeurd. Aan de hand van deze beelden hoop ik daar antwoord op te kunnen geven."

Op de demonstratie in Rotterdam rond de Nederlandse woningnood kwamen, vanuit het hele land, ongeveer 7000 mensen af. De politie hield uiteindelijk acht mensen aan voor onder meer opruiing en verboden wapenbezit.

Meer uit Binnenland

Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

4 uur geleden
Henny Huisman: overlijden Jacques d'Ancona is een koud idee

DEN HAAG (ANP) - Henny Huisman en Jacques d'Ancona kenden elkaar al zo'n veertig jaar en vrijdag overleed d'Ancona plots op 86-jarige leeftijd. "Ik ben heel erg geschrokken, ik ben echt van streek", reageert zijn goede vriend en collega Henny Huisman tegenover het ANP. "Ik vind het een heel koud idee."

5 uur geleden
Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

5 uur geleden
Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona (86) overleden

PATERSWOLDE (ANP) - Journalist en Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn Dagblad van het Noorden, waarvoor D'Ancona begin deze maand zijn laatste stuk schreef.

6 uur geleden
ADO Den Haag geeft voorlopig geen interviews aan Omroep West

DEN HAAG (ANP) - ADO Den Haag honoreert voorlopig geen interviewverzoeken van Omroep West, zo meldt de voetbalclub op haar website. De aanleiding is een stuk van de omroep van 31 mei over het afgelopen seizoen van ADO, waarin volgens de club "meerdere feitelijke onjuistheden" zouden staan. De omroep mag wel aanwezig zijn bij trainingen en wedstrijden om daar verslag van te doen.

8 uur geleden
Man opgepakt voor vernielen van graven in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Een 21-jarige man wordt ervan verdacht dat hij tot twee keer toe graven heeft vernield op een begraafplaats in Utrecht. De man uit Vleuten zou in de nacht van 4 of 5 mei hebben toegeslagen op begraafplaats Daelwijck in de wijk Overvecht, en op 12 mei weer.

11 uur geleden
Schneiders blijft betrokken bij verandering politie-eenheden

DEN HAAG (ANP) - Oud-burgemeester Bernt Schneiders blijft toezien op de omvorming van de Landelijke Eenheid van de politie in twee eenheden. Onder zijn leiding heeft een commissie de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de problemen op de werkvloer en allerlei voorstellen gedaan om de werkcultuur en het leiderschap binnen dit cruciale onderdeel van de politieorganisatie te verbeteren. De commissie stopt, maar Schneiders blijft adviseren over de voortgang van de wijzigingen, schrijft justitieminister David van Weel in een Kamerbrief.

11 uur geleden