Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie: verdachte steekpartijen Canada na arrestatie overleden

Politie: verdachte steekpartijen Canada na arrestatie overleden

REGINA (ANP/RTR) - Myles Sanderson, de 30-jarige verdachte van de fatale steekpartijen in Canada, is na zijn arrestatie overleden. De politie bevestigt dat in een persconferentie die even na 04.00 uur (Nederlandse tijd) begon. Eerder in de nacht meldden politiebronnen aan verschillende internationale media, waaronder het Canadese Global News, dat hij zelfmoord zou hebben gepleegd. Dit kon een politiewoordvoerder niet bevestigen.

De verdachte werd gearresteerd nadat hij door tientallen inwoners was gezien op een snelweg waar hij tot wel 150 kilometer per uur reed. Politieagenten wisten zijn voertuig een greppel in te rijden en overmeesterden hem, de verdachte had een mes bij zich. Na zijn arrestatie werd Sanderson getroffen door een "medische noodsituatie", meldt de politie. Hij overleed vervolgens door nog onbekende oorzaak in het ziekenhuis. De politie onderzoekt de zaak.

"Het gevaar voor de openbare veiligheid is geweken", meldde de Canadese politie woensdagavond even voor middernacht (Nederlandse tijd) toen duidelijk werd dat Sanderson was gearresteerd. De voortvluchtige crimineel werd opgepakt in de buurt van Rosthern, een plaats in de Canadese provincie Saskatchewan op ruim een uur rijden van waar de steekpartijen plaatsvonden.

Grote klopjacht

De politie hield sinds zondag een grote klopjacht naar Sanderson, die samen met zijn broer Damien werd verdacht van het doodsteken van tien mensen en het verwonden van achttien anderen op het platteland van Canada. De 31-jarige Damien werd eerder deze week al dood gevonden met zichtbare verwondingen. Mogelijk is hij door Myles vermoord, meldde de politie eerder. Het motief van de verdachten is niet duidelijk en, nu de broers allebei dood zijn, moeten we er volgens de politie rekening mee houden "dat we daar ook nooit achter zullen komen".

Na de moorden in de inheemse gemeenschap James Smith Cree Nation en de nabijgelegen plaats Weldon werden bewoners van James Smith Cree Nation dinsdag nog opgeroepen een schuilplaats te zoeken omdat Sanderson gezien zou zijn. De politie kamde het gebied uit, maar trof hem niet aan. De klopjacht, die vier dagen duurde en zich uitspreidde over drie provincies met een oppervlakte gelijk aan ongeveer de helft van Europa, hield Canada de afgelopen dagen in de greep.

Criminele achtergrond

Canadese media meldden woensdag dat de inmiddels gearresteerde Sanderson een criminele achtergrond vol geweld heeft. Hij werd 59 keer veroordeeld, voor onder meer mishandelingen, bedreigingen, diefstal en het aanvallen van een politieagent.

De ouders van de crimineel riepen hem woensdag in een interview met CBC News op zichzelf aan te geven. "Myles, mijn jongen, alsjeblieft, doe het juiste en kom terug", sprak zijn moeder. Zijn vader deed dezelfde oproep en "hoopte dat niemand anders meer gewond raakt". De twee boden hun excuses aan voor wat er gebeurd was. "Ik wou dat het een droom was", aldus zijn vader.

Zes van de tien doden hebben dezelfde achternaam, liet de Canadese politie woensdag weten. Of zij familieleden zijn is niet bekend. De slachtoffers zijn tussen de 23 en 78 jaar oud. Inheemse leiders in James Smith Cree Nation denken dat de steekpartijen mogelijk te maken hebben met drugscriminaliteit.

Meer uit Buitenland

VN-chef in Rusland voor top met onder meer Poetin

KAZAN (ANP/AFP) - VN-chef António Guterres is in de Russische stad Kazan aangekomen om er de top van de groep BRICS bij te wonen. Het is de eerste keer in meer dan twee jaar dat Guterres Rusland bezoekt. Donderdag heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin en ze spreken elkaar naar verwachting vooral over de oorlog in Oekraïne.

28 minuten geleden
Giuliani moet na lasterzaak woning en bezittingen afstaan

NEW YORK (ANP) - Oud-burgemeester van New York Rudy Giuliani (80) moet binnen een week zijn appartement in New York en tal van eigendommen overdragen aan twee voormalige verkiezingsmedewerksters, een moeder en dochter. Een Amerikaanse rechter gaf het duo volgens Amerikaanse media ook toestemming de spullen meteen te verkopen.

1 uur geleden
Opsporingsbericht bij Belgische snelwegen na ontvoering baby

BRUSSEL (ANP) - De Belgische autoriteiten roepen via digitale informatieborden bij snelwegen op uit te kijken naar een auto waarmee een baby zou zijn ontvoerd. De pas enkele weken oude Santiago verdween uit een ziekenhuis en heeft volgens Belgische media constante zorg nodig, anders komt zijn leven in gevaar. Het is uitzonderlijk dat de autoriteiten via informatieborden om aandacht vragen. Dat is volgens omroep VRT nog maar twee keer gebeurd.

3 uur geleden
McDonald's in verband gebracht met dodelijke E. coli-uitbraak VS

WASHINGTON (ANP/AFP) - Eén persoon is overleden en tientallen zijn ziek geworden na een ernstige E. coli-uitbraak in de Verenigde Staten gelink aan hamburgers van fastfoodketen McDonald's. Dat meldt de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC.

9 uur geleden
Krijgsmacht Israël bevestigt dood Hezbollah-kopstuk Safieddine

JERUZALEM (ANP) - Het Israëlische leger heeft bevestigd dat Hezbollah-kopstuk Hashem Safieddine is gedood bij een luchtaanval. Safieddine werd gezien als een mogelijke opvolger van de gedode Hezbollah-leider Hassan Nasrallah.

12 uur geleden
Blinken in Israël: dood Hamasleider kans om oorlog te stoppen

JERUZALEM (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft de leiding in Israël dinsdag meegedeeld dat de dood van Hamasleider Yahya Sinwar een kans is om de oorlog in Gaza te beëindigen.

13 uur geleden
Trump vrijdag in podcastshow van Joe Rogan, melden media

WASHINGTON (ANP) - De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump schuift vrijdag aan in de populaire podcastshow van Joe Rogan. De opname is in het Texaanse Austin, melden Amerikaanse media.

13 uur geleden