Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie: verdachte steekpartijen Canada na arrestatie overleden

Politie: verdachte steekpartijen Canada na arrestatie overleden

REGINA (ANP/RTR) - Myles Sanderson, de 30-jarige verdachte van de fatale steekpartijen in Canada, is na zijn arrestatie overleden. De politie bevestigt dat in een persconferentie die even na 04.00 uur (Nederlandse tijd) begon. Eerder in de nacht meldden politiebronnen aan verschillende internationale media, waaronder het Canadese Global News, dat hij zelfmoord zou hebben gepleegd. Dit kon een politiewoordvoerder niet bevestigen.

De verdachte werd gearresteerd nadat hij door tientallen inwoners was gezien op een snelweg waar hij tot wel 150 kilometer per uur reed. Politieagenten wisten zijn voertuig een greppel in te rijden en overmeesterden hem, de verdachte had een mes bij zich. Na zijn arrestatie werd Sanderson getroffen door een "medische noodsituatie", meldt de politie. Hij overleed vervolgens door nog onbekende oorzaak in het ziekenhuis. De politie onderzoekt de zaak.

"Het gevaar voor de openbare veiligheid is geweken", meldde de Canadese politie woensdagavond even voor middernacht (Nederlandse tijd) toen duidelijk werd dat Sanderson was gearresteerd. De voortvluchtige crimineel werd opgepakt in de buurt van Rosthern, een plaats in de Canadese provincie Saskatchewan op ruim een uur rijden van waar de steekpartijen plaatsvonden.

Grote klopjacht

De politie hield sinds zondag een grote klopjacht naar Sanderson, die samen met zijn broer Damien werd verdacht van het doodsteken van tien mensen en het verwonden van achttien anderen op het platteland van Canada. De 31-jarige Damien werd eerder deze week al dood gevonden met zichtbare verwondingen. Mogelijk is hij door Myles vermoord, meldde de politie eerder. Het motief van de verdachten is niet duidelijk en, nu de broers allebei dood zijn, moeten we er volgens de politie rekening mee houden "dat we daar ook nooit achter zullen komen".

Na de moorden in de inheemse gemeenschap James Smith Cree Nation en de nabijgelegen plaats Weldon werden bewoners van James Smith Cree Nation dinsdag nog opgeroepen een schuilplaats te zoeken omdat Sanderson gezien zou zijn. De politie kamde het gebied uit, maar trof hem niet aan. De klopjacht, die vier dagen duurde en zich uitspreidde over drie provincies met een oppervlakte gelijk aan ongeveer de helft van Europa, hield Canada de afgelopen dagen in de greep.

Criminele achtergrond

Canadese media meldden woensdag dat de inmiddels gearresteerde Sanderson een criminele achtergrond vol geweld heeft. Hij werd 59 keer veroordeeld, voor onder meer mishandelingen, bedreigingen, diefstal en het aanvallen van een politieagent.

De ouders van de crimineel riepen hem woensdag in een interview met CBC News op zichzelf aan te geven. "Myles, mijn jongen, alsjeblieft, doe het juiste en kom terug", sprak zijn moeder. Zijn vader deed dezelfde oproep en "hoopte dat niemand anders meer gewond raakt". De twee boden hun excuses aan voor wat er gebeurd was. "Ik wou dat het een droom was", aldus zijn vader.

Zes van de tien doden hebben dezelfde achternaam, liet de Canadese politie woensdag weten. Of zij familieleden zijn is niet bekend. De slachtoffers zijn tussen de 23 en 78 jaar oud. Inheemse leiders in James Smith Cree Nation denken dat de steekpartijen mogelijk te maken hebben met drugscriminaliteit.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

1 dag geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

1 dag geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

1 dag geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

1 dag geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden