Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie treedt op in Amsterdam vanwege onrust na winst Marokko

Politie treedt op in Amsterdam vanwege onrust na winst Marokko

AMSTERDAM (ANP) - Op het Mercatorplein in Amsterdam-West heeft de politie donderdagavond ingegrepen na onlusten rond de winst van Marokko op Canada tijdens het WK in Qatar. Ook zijn enkele mensen aangehouden, laat een politiewoordvoerder weten. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken en de politie riep iedereen op te vertrekken. De ME liep met lange wapenstokken en honden over het plein nadat mensen daar geen gehoor aan hadden gegeven. Niemand raakte gewond.

Rond 17.00 uur werd het druk met feestvierders op het Mercatorplein. Volgens de politiewoordvoerder sloeg de sfeer vanaf ongeveer 18.30 uur om, en werden mensen gevraagd te vertrekken. Rond 19.30 uur trad de politie op. "We hebben ze een uur de tijd gegeven", aldus de woordvoerder. Inmiddels is de rust teruggekeerd op het plein.

Burgemeester Femke Halsema maakte eerder bekend dat het Mercatorplein, Plein ’40-’45 en een deel van de Burgemeester de Vlugtlaan werden aangewezen als veiligheidsrisicogebied, zodat de politie meer bevoegdheden heeft om op te treden. Ook op die laatste twee plekken in Nieuw-West gingen feestvierders de straat op, en werd er vuurwerk afgestoken. De situatie is daar inmiddels "onder controle", aldus de politiewoordvoerder.

Zwaar vuurwerk

Ook in Den Haag en Rotterdam zijn mensen de straat op gegaan om de winst van Marokko te vieren. Ook daar werd zwaar vuurwerk afgestoken en werden feestvierders weggestuurd. In de Haagse Schilderswijk zijn zes mensen aangehouden voor openlijke geweldpleging en bezit van zwaar vuurwerk. Eén agent raakte gewond tijdens de onlusten. In Rotterdam veroorzaakte een kleine groep overlast op de West-Kruiskade in het centrum. Ze gooiden stenen en vuurwerk naar politieauto's.

Afgelopen zondag sloegen feestjes na de overwinning van Marokko ook om in ongeregeldheden in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. In Brussel en Antwerpen ging het eveneens mis. Meerdere relschoppers werden gearresteerd. Bij het Mercatorplein en op Plein '40-'45 in Nieuw-West werd onder meer een auto in brand gestoken en vernielden mensen verkeersborden en ruiten. In de Schilderswijk gooiden mensen uit de menigte met zwaar vuurwerk en trokken ze auto's van voorbijgangers open. Buurtvaders wisten de boel te sussen. In Rotterdam raakten twee agenten gewond.

Marokko won donderdag met 2-1 van Canada in Qatar.

Meer uit Binnenland

Kabinet laat populaire Snapchat en TikTok onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat een zogeheten Kinderrechten Impact Assessment (KIA) uitvoeren op Snapchat, Instagram en TikTok. Deze sociale platforms zijn uiterst populair bij jongeren. Zo'n onderzoek moet risico's in kaart brengen voor kinderen, hun rechten en hun welzijn.

10 minuten geleden
Adema tevreden met Europees plan voor alternatieve kunstmest

DEN HAAG (ANP) - De Europese Commissie is al met een voorstel gekomen om kunstmest van dierlijke mest te maken. Demissionair minister Piet Adema van Landbouw verwelkomt de snelheid waarmee Brussel de zaak aanpakt. Nederland heeft lang gepleit voor het kunstmestalternatief (Renure).

26 minuten geleden
Staatssecretaris wacht gesprek met Meta af voor Facebook-besluit

DEN HAAG (ANP) - De overheid blijft voorlopig via Facebook communiceren met burgers. Demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) wil wel in gesprek met moederbedrijf Meta na een advies van waakhond Autoriteit Persoonsgegevens. De AP zegt in een advies dat de eerder vastgestelde "hoge risico's" weggenomen moeten worden.

41 minuten geleden
Man opgepakt die mogelijk meisjes in Waalwijk van scooter trapte

WAALWIJK (ANP) - Een man die donderdag mogelijk twee meisjes van hun scooter heeft getrapt in Waalwijk is aangehouden, meldt de politie. De twee slachtoffers raakten allebei gewond en een van hen moest naar het ziekenhuis.

42 minuten geleden
Vijlbrief: einde gaswinning is nieuwe periode voor Groningen

KOLHAM (ANP) - Het definitief sluiten van het Groningengasveld luidt een nieuwe periode in voor Groningen, een waarin het risico op aardbevingen "steeds kleiner wordt". Dat zei demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vrijdag in het Groningse dorp Kolham, waar hij symbolisch de wet ondertekende die regelt dat de decennialange winning van gas in de provincie permanent stopt.

56 minuten geleden
Raad van State oordeelt donderdag of derdelanders mogen blijven

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, laat volgende week donderdag weten of gevluchte derdelanders uit Oekraïne in Nederland mogen blijven. Op die dag om 10.00 uur volgt uitspraak in de beroepen die zijn aangespannen tegen zestien beslissingen van lagere rechters.

1 uur geleden
Belgische drugsbaron Tom M. in Berlijn aangehouden

DRIEBERGEN (ANP) - De 48-jarige Belgische drugsbaron Tom M. is donderdag in Berlijn aangehouden. De Nederlandse politie meldt dat hij sinds 2020 op de vlucht was. Hij moet in Nederland nog een celstraf van elf jaar uitzitten voor handel in cocaïne, heroïne en witwassen. In België wacht hem nog een celstraf van acht jaar.

1 uur geleden