Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie toont foto poederbrief, fictieve afzender uit Den Haag

Politie toont foto poederbrief, fictieve afzender uit Den Haag

AMSTERDAM (ANP) - De politie in Amsterdam heeft een foto vrijgegeven van een van de poederbrieven die afgelopen dagen op meerdere plekken in het land werden bezorgd. Een postadres van de afzender op de envelop verwijst naar een kantoor van Nationale-Nederlanden in Den Haag. De politie heeft op dit moment geen enkele aanwijzing dat de verzekeraar iets met de zaak te maken heeft. "Het betreft dus een fictieve afzender", aldus de politie.

NN heeft contact gehad met de politie over het onderzoek naar de brieven. "De brief heeft geen enkele overeenkomst met de brieven die Nationale-Nederlanden regulier aan haar klanten stuurt", laat een woordvoerder van de verzekeraar weten. Zo staat het oranje logo van NN niet op de envelop, en is het afzendadres handmatig toegevoegd door de afzender.

Bij verschillende bedrijven op verschillende locaties in het land zijn de afgelopen dagen negentien poederbrieven gevonden, waaronder op elf plekken in Amsterdam en bij panden in Amersfoort, Arnhem, Best, Rotterdam, Utrecht, Leusden, Roermond en Zeist. Tot de ontvangers behoren onder meer hotels, ziekenhuizen, advocatenkantoren en uitgevers.

Onderzoek

De recherche doet nog onderzoek naar de herkomst van de brieven, of er een verband is tussen de brieven en het motief van de afzender of afzenders. Er wordt rekening gehouden met het scenario dat er mogelijk sprake is van één en dezelfde afzender.

Bij alle meldingen kwam een Teamleider Explosieven Verkenning ter plaatse voor onderzoek. Alle poederbrieven worden momenteel verder onderzocht door specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut. De poederbrieven veroorzaakten bij enkele ontvangers lichte ademhalingsproblemen en branderige ogen. Wat voor stof er precies in de brieven zit, wil de politie vooralsnog niet zeggen, omdat dit "daderinformatie" is. De politie vraagt mensen die een poederbrief krijgen, bestaand uit een envelop met een wit kaartje en een onbekend poeder, deze niet verder te openen en direct te bellen naar 112.

De politie kon nog niet zeggen of er een link is met de bombrieven die begin dit jaar verstuurd werden. Toen stond de fictieve afzender 'Skysence Trading' op de enveloppen, in combinatie met een bestaand adres in Den Haag. In de brieven zat een snel ontvlambare stof, en enkele kwamen tot ontploffing. Niemand raakte gewond. De brieven werden verstuurd om via afpersing bitcoins te vergaren. Als de ontvangers niet zouden betalen, zouden er "nare dingen gebeuren", zo stond in de brieven.

Meer uit Binnenland

Suri-Change: 20.000 euro voor tip die leidt naar daders explosies

ROTTERDAM (ANP) - Suri-Change, het geldwisselkantoor dat de laatste tijd slachtoffer is van explosies bij filialen, looft 20.000 euro uit voor de tip die leidt naar de "mogelijke daders van de explosies". In een persbericht stelt het bedrijf dat "beschuldigingen aan haar adres ongegrond zijn" en belooft ze "volledige medewerking aan de betrokken instanties". Advocaat van het bedrijf Ayse Çimen kan geen verdere inhoudelijke toelichting geven.

1 uur geleden
Boni roept Kip cordon bleu terug, zit kipsaté in verpakking

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Boni roept per direct het product Kip cordon bleu 2 stuks met houdbaarheidsdatum 09-06-2023 terug. In de verpakking zit namelijk niet kip cordon bleu, maar kipsaté schnitzel.

2 uur geleden
Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

DEN HAAG (ANP) - Zon, zee en strand blijven voor veel Nederlanders populaire ingrediënten voor hun aanstaande zomervakantie. Uit een rondgang langs grote reisorganisaties blijkt dat Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. Tegelijkertijd zitten actieve vakanties naar noordelijker landen in de lift, ziet een aantal bedrijven uit de reisbranche.

3 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht geblust

DORDRECHT (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is geblust. Rond 01.00 uur werd het sein brand meester gegeven, nadat eerder nog werd verwacht dat het leeghalen en blussen van de scheepslading enkele uren in beslag zou gaan nemen.

5 uur geleden
Morrende VVD-leden willen Rutte aan zijn asielbelofte houden

APELDOORN (ANP) - Voor de VVD belooft het zaterdag weer een roerige dag te worden. De achterban van de grootste regeringspartij kan op het congres in Apeldoorn zijn hart luchten over de vele kwesties die nu spelen binnen de coalitie. De pijlen worden naar verwachting vooral gericht op de perikelen met asiel en migratie. Ontevreden leden geven aan dat ze hun leider en premier Mark Rutte kritisch gaan bestoken met vragen over zijn eerdere belofte dat de instroom van asielzoekers zou worden beperkt.

7 uur geleden
Actiedag voor een nationaal heksenmonument

DEN HAAG (ANP) - Op bijna twintig plekken in Nederland voert de Stichting Nationaal Heksenmonument zaterdagmiddag actie. De missie van de net opgerichte stichting is een nationaal monument voor de slachtoffers van de grootschalige verbrandingen als heks van voornamelijk vrouwen, die in Europa plaatsvonden tussen 1450 en 1750. In onder meer Amsterdam, Nijmegen, Delft en Maastricht worden witte bloemen gelegd en namen van slachtoffers voorgelezen.

7 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht

DORDRECHT (ANP) - Op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is vrijdagavond brand uitgebroken. De brand is ontstaan tijdens het laden van schroot, en woedt zowel op de kade als op het schip, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

12 uur geleden