Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie: toezicht op inlichtingenwerk moet beter

Politie: toezicht op inlichtingenwerk moet beter

DEN HAAG (ANP) - De controle en toezicht op het werk van het Team Openbare Orde Inlichtingen (TOOI) van de politie moeten beter. Dat zegt het team van de politie vrijdag in een reactie op berichtgeving van RTL Nieuws eerder deze week.

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws meldde op basis van interne documenten en politiedossiers dat de politie op een onwettige manier informatie verzamelt over onschuldige Nederlanders. Dat zou al vele jaren en op grote schaal gebeuren door TOOI, en door geen enkele instantie gecontroleerd worden.

De politie zegt nu dat de controle en toezicht op de werkzaamheden inderdaad beter moeten. Het team moet gecontroleerd worden door de burgemeester. "Dat is een lastig proces omdat elke burgemeester het bevoegd gezag is in zijn of haar gemeente", zegt het hoofd van het team Stan Duijf. "Bij welke burgemeester moet je dan terecht, zeker als dezelfde raddraaiers telkens op verschillende plekken in het land opduiken?" Dat gaat de politie met burgemeesters en het ministerie van Justitie en Veiligheid beter regelen, aldus Duijf.

Bevoegdheden verruimen

In tegenstelling tot wat RTL Nieuws meldde, is er volgens de politie voor de werkzaamheden wel een wettelijke grond. "Ons werk is gebaseerd op artikel 3 van de Politiewet." Ook minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz zei afgelopen dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer dat er een wettelijke basis is voor de taak van het team. Verder meldde ze dat ze gaat kijken of het mogelijk is de bevoegdheden van het team juist te verruimen.

Ook benadrukt Duijf dat het werk van het team zich niet richt op individuen, maar op groepen die mogelijk voor ernstige verstoring van de openbare orde kunnen zorgen. Dat gebeurt op basis van heimelijke inwinning, zoals informanten, maar ook op basis van open bronnen.

Meer uit Binnenland

Loods van golfclub in Bosch en Duin afgebrand

BOSCH EN DUIN (ANP) - Een loods op het terrein van de golfclub De Pan in Bosch en Duin (Utrecht) is zondag afgebrand. De brand was in de loop van de middag onder controle, meldt de brandweer.

2 uur geleden
Komende week begint koel, in het weekend mogelijk zomers warm

HOUTEN (ANP) - Het zomerse weer van afgelopen dagen verdwijnt begin komende week even naar de achtergrond. Weerbureau Weeronline verwacht een koel en hier en daar ook nat begin van de werkweek. Vanaf donderdag loopt de temperatuur weer op, met mogelijk lokaal zomerse waarden in het weekend.

3 uur geleden
Schoenenprotest Groningen is actie tegen geweld en honger in Gaza

GRONINGEN (ANP) - Duizenden kinderschoenen zijn zondag in een groot vierkant neergezet op de Grote Markt in Groningen. Met het 'schoenenprotest' herdenkt de stichting Plant een Olijfboom meer dan 16.000 Palestijnse kinderen die zijn omgekomen in Gaza, sinds Israël aanvallen is gaan uitvoeren na de Hamas-aanval van 7 oktober.

3 uur geleden
Brandje op Pannenkoekenboot Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Op de Pannenkoekenboot in Rotterdam is zondag een brandje geweest in een elektrakast. Dat bevestigt een woordvoerder van de brandweer na berichtgeving door Rotterdamse media.

4 uur geleden
Inwoner Rijswijk wint Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro bruto

RIJSWIJK (ANP) - Een inwoner van Rijswijk heeft zaterdag bij de wekelijkse trekking de Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro gewonnen, meldt de Nederlandse Loterij. Het is een brutobedrag, waarover nog 30,5 procent kansspelbelasting wordt ingehouden.

5 uur geleden
Jongen (15) komt om door tractorongeluk in Nagele, kind (6) gewond

NAGELE (ANP) - Een 15-jarige jongen uit Urk is zaterdagavond overleden door een ongeluk met een tractor in het dorp Nagele in Flevoland, meldt de politie. Een 6-jarig kind raakte hierbij gewond.

6 uur geleden
Code geel in oosten van het land om onweersbuien

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft tot zondagavond 20.00 uur code geel afgegeven voor Gelderland, Overijssel, Flevoland, Drenthe, Groningen en Friesland. Volgens het weerinstituut komen vooral in het oosten van het land onweersbuien voor.

7 uur geleden