Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie: tien aanhoudingen in Oost-Nederland na boerenprotesten

Politie: tien aanhoudingen in Oost-Nederland na boerenprotesten

DEN HAAG (ANP) - Er zijn in Oost-Nederland woensdag tien mensen aangehouden na de boerenprotesten die dinsdag op verschillende plekken in de regio escaleerden. De korpsleiding van de politie meldt dit, zonder te specificeren om wat voor vergrijpen het gaat. Wel is duidelijk dat er een groot opsporingsteam aan de slag is en dat de politie meer arrestaties verwacht.

Nationaal commandant bij de politie Willem Woelders zegt dat daar momenteel "volop aan gewerkt wordt" met behulp van onder meer "een hoop videobeelden", maar dat zorgvuldigheid geboden is. Bij geen van de incidenten in het land raakten politiemensen gewond.

Actievoerders wisten dinsdagavond in het Gelderse Hierden bij het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) door een afzetting van de politie te breken, waardoor de situatie zo onveilig werd dat agenten voor hun eigen veiligheid moesten kiezen. Maandag plaatste de politie nog een bewakingspost bij het huis van de minister nadat er ruim twee weken geleden voor het eerst werd betoogd. Het is niet duidelijk hoeveel aanhoudingen woensdag specifiek naar aanleiding van dit incident zijn verricht.

Geweld

Voor zover Woelders het op basis van de beelden kan beoordelen, was het dinsdagavond de juiste beslissing van de agenten om zich terug te trekken. "Soms moet je een stap terug doen om vervolgens, bijvoorbeeld als er meer collega's zijn opgeroepen, terug te slaan", aldus de korpschef.

Voor zover bekend raakten volgens Woelders dinsdag bij boerenprotesten door het hele land geen agenten of andere hulpverleners gewond. Wel werd er op de A50 en op de A1 ter hoogte van Stroe geweld gebruikt tegen politiemensen, maar ook hierbij vielen geen gewonden.

Bij een van de boerenprotesten werd volgens Woelders door een politieagent een taser ingezet, maar het is niet duidelijk waar dit het geval was en of daardoor iemand kon worden aangehouden. Pepperspray kon op de verschillende locaties volgens de politiechef niet worden ingezet omdat dat ook de agenten ter plaatse in de problemen zou brengen. Het politiekorps Oost-Nederland is niet bereikbaar voor commentaar.

Meer uit Binnenland

Enquêtecommissie stelt PVV gerust: fraude moet worden aangepakt

DEN HAAG (ANP) - Gesjoemel met toeslagen of uitkeringen moet worden aangepakt, vindt ook de parlementaire-enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht. De commissie oordeelde zeer kritisch, maar heeft "op geen enkele wijze" willen zeggen dat fraude meevalt of "moet kunnen", benadrukt voorzitter Michiel van Nispen op vragen daarover van de PVV.

14 minuten geleden
Open jeugdhulp heeft moeite met jongere met complexe problemen

UTRECHT (ANP) - Jongeren met complexe problemen kunnen heel moeilijk de goede hulp krijgen in de open jeugdhulp. Dit zou de lichtste vorm van zorg moeten zijn, maar de instanties beperken de vrijheid van de jongeren omdat het ze niet lukt goede zorg te geven. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) maakt zich zorgen.

19 minuten geleden
OM noemt eigen handelen in Ter Apel 2022 'ingrijpend'

GRONINGEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie erkent niet juist gehandeld te hebben tijdens de crisissituatie in de zomer van 2022 bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Burgers die hulp boden werden gewaarschuwd voor strafrechtelijke vervolging en aan asielzoekers geboden tenten werden in beslag genomen. Dat was "ingrijpend, zeker voor de vluchtelingen die zich op het voorterrein van het azc bevonden", aldus hoofdofficier van justitie Diederik Greive.

24 minuten geleden
Enquêtecommissie: overheid discrimineerde op afkomst én inkomen

DEN HAAG (ANP) - De overheid discrimineerde in haar achteraf onrechtmatig verklaarde fraudeaanpak op zowel afkomst als inkomen. Dat is volgens de parlementaire enquêtecommissie die hier onderzoek naar deed overduidelijk. "Was er nou sprake van discriminatie? Laat ik heel duidelijk zijn: ja", zei commissievoorzitter Michiel van Nispen op vragen van de Tweede Kamer.

30 minuten geleden
Pro-Palestijnse demonstranten onderbreken fraudedebat nogmaals

DEN HAAG (ANP) - Pro-Palestijnse actievoerders hebben donderdag voor de tweede keer hetzelfde debat over de parlementaire enquête over doorgeslagen fraudebeleid onderbroken. Ze riepen "free, free Palestine" en "from the river to the sea" vanaf de publieke tribune, waar ook slachtoffers van de toeslagenaffaire zaten. Vervolgens heeft de beveiliging drie mensen uit de zaal verwijderd.

37 minuten geleden
Advocaat wil alleen tbs voor Almelose kruisboogschutter

ARNHEM (ANP) - Kenzo K. (31) moet ook in hoger beroep volledig ontoerekeningsvatbaar worden verklaard voor het doodsteken van twee vrouwen en het schieten met een kruisboog vanaf zijn balkon. Hiervoor pleitte zijn advocaat Janbart Kalk donderdag bij het hof in Arnhem op de vierde en laatste zittingsdag van de Almelose kruisboogzaak.

39 minuten geleden
Gasgeneratoren moeten overvol stroomnet helpen ontlasten

DEN HAAG (ANP) - Netbeheerders nemen extra maatregelen om het overvolle stroomnet in de Flevopolder, Gelderland en Utrecht te ontlasten. Op plekken waar op piekmomenten de vraag naar elektriciteit de capaciteit van het net te boven gaat, worden tijdelijk ook gasgeneratoren ingezet, meldt demissionair klimaat- en energieminister Rob Jetten aan de Tweede Kamer.

1 uur geleden