Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie: tien aanhoudingen in Oost-Nederland na boerenprotesten

Politie: tien aanhoudingen in Oost-Nederland na boerenprotesten

DEN HAAG (ANP) - Er zijn in Oost-Nederland woensdag tien mensen aangehouden na de boerenprotesten die dinsdag op verschillende plekken in de regio escaleerden. De korpsleiding van de politie meldt dit, zonder te specificeren om wat voor vergrijpen het gaat. Wel is duidelijk dat er een groot opsporingsteam aan de slag is en dat de politie meer arrestaties verwacht.

Nationaal commandant bij de politie Willem Woelders zegt dat daar momenteel "volop aan gewerkt wordt" met behulp van onder meer "een hoop videobeelden", maar dat zorgvuldigheid geboden is. Bij geen van de incidenten in het land raakten politiemensen gewond.

Actievoerders wisten dinsdagavond in het Gelderse Hierden bij het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) door een afzetting van de politie te breken, waardoor de situatie zo onveilig werd dat agenten voor hun eigen veiligheid moesten kiezen. Maandag plaatste de politie nog een bewakingspost bij het huis van de minister nadat er ruim twee weken geleden voor het eerst werd betoogd. Het is niet duidelijk hoeveel aanhoudingen woensdag specifiek naar aanleiding van dit incident zijn verricht.

Geweld

Voor zover Woelders het op basis van de beelden kan beoordelen, was het dinsdagavond de juiste beslissing van de agenten om zich terug te trekken. "Soms moet je een stap terug doen om vervolgens, bijvoorbeeld als er meer collega's zijn opgeroepen, terug te slaan", aldus de korpschef.

Voor zover bekend raakten volgens Woelders dinsdag bij boerenprotesten door het hele land geen agenten of andere hulpverleners gewond. Wel werd er op de A50 en op de A1 ter hoogte van Stroe geweld gebruikt tegen politiemensen, maar ook hierbij vielen geen gewonden.

Bij een van de boerenprotesten werd volgens Woelders door een politieagent een taser ingezet, maar het is niet duidelijk waar dit het geval was en of daardoor iemand kon worden aangehouden. Pepperspray kon op de verschillende locaties volgens de politiechef niet worden ingezet omdat dat ook de agenten ter plaatse in de problemen zou brengen. Het politiekorps Oost-Nederland is niet bereikbaar voor commentaar.

Meer uit Binnenland

Naaldbossen en heide staan er erg slecht voor door droogte

LELYSTAD (ANP) - Naald- en andere bossen op de hoge zandgronden in Nederland staan er erg slecht voor door de aanhoudende droogte. Ook de heide heeft er ernstig onder te lijden. Een deel van de hei zal afsterven. Terreinbeheerders spreken van historisch lage waterstanden en maken zich grote zorgen, staat in de droogtemonitor die de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) dinsdag heeft verspreid.

4 uur geleden
Monuta maakt handreiking uitvaartproces Oekraïense vluchtelingen

APELDOORN (ANP) - Uitvaartverzorger Monuta heeft een handleiding gemaakt voor medewerkers en vrijwilligers hoe zij om kunnen gaan met Oekraïense overleden vluchtelingen en hun nabestaanden. Volgens het bedrijf kampen veel gemeenten in Nederland met vragen daarover.

4 uur geleden
Grote duinbrand Brouwersdam, defensiehelikopter helpt bij blussen

OUDDORP (ANP) - In het duingebied bij de Brouwersdam is dinsdag brand uitgebroken. Als gevolg hiervan worden 125 bewoners van een nabijgelegen vakantiepark opgevangen in een sporthal, zo meldt Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Ook is de N57 tussen Port Zélande en Ouddorp in beide richtingen afgesloten. Volgens de ANWB kan verkeer er via de parallelweg langs.

4 uur geleden
Doden ongeluk Lekkerkerk en woning Zoetermeer waren gezin

DEN HAAG (ANP) - De overleden personen die zaterdag zijn gevonden in een woning in Zoetermeer, zijn een 34-jarige man en een 70-jarige vrouw. De 72-jarige man die bij een aanrijding eveneens zaterdag in Lekkerkerk om het leven kwam, was de echtgenoot van de vrouw en de vader van de man. Dat meldt de politie dinsdag.

5 uur geleden
Prinses Amalia ziet af van lidmaatschap corps Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Prinses Amalia wordt geen lid van het corps in Amsterdam. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bevestigd na berichtgeving van de NOS. De 18-jarige prinses, die gaat studeren in Amsterdam, liet eerder in de biografie van Claudia de Breij weten dat ze sowieso bij het corps zou willen. "Met een jaarclub, alles erop en eraan."

6 uur geleden
Acht keer onderzoek naar schieten politie in eerste helft 2022

DEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van 2022 heeft de Rijksrecherche acht incidenten onderzocht waarbij de politie heeft geschoten met het dienstwapen. Daarbij viel één dode en raakten zeven mensen gewond, zo meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

6 uur geleden
Omgekeerde vlaggen Nijeveen moeten weg voor nationale herdenking

MEPPEL (ANP) - De omgekeerde vlaggen en linten die zijn opgehangen in het Drentse Nijeveen (gemeente Meppel) moeten weg zijn voor de Nationale Herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden, op 15 augustus. Vanaf 18 augustus mogen er in Nijeveen weer omgekeerde vlaggen worden opgehangen en die mogen dan minimaal zes weken blijven hangen.

7 uur geleden