Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie: tien aanhoudingen in Oost-Nederland na boerenprotesten

Politie: tien aanhoudingen in Oost-Nederland na boerenprotesten

DEN HAAG (ANP) - Er zijn in Oost-Nederland woensdag tien mensen aangehouden na de boerenprotesten die dinsdag op verschillende plekken in de regio escaleerden. De korpsleiding van de politie meldt dit, zonder te specificeren om wat voor vergrijpen het gaat. Wel is duidelijk dat er een groot opsporingsteam aan de slag is en dat de politie meer arrestaties verwacht.

Nationaal commandant bij de politie Willem Woelders zegt dat daar momenteel "volop aan gewerkt wordt" met behulp van onder meer "een hoop videobeelden", maar dat zorgvuldigheid geboden is. Bij geen van de incidenten in het land raakten politiemensen gewond.

Actievoerders wisten dinsdagavond in het Gelderse Hierden bij het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) door een afzetting van de politie te breken, waardoor de situatie zo onveilig werd dat agenten voor hun eigen veiligheid moesten kiezen. Maandag plaatste de politie nog een bewakingspost bij het huis van de minister nadat er ruim twee weken geleden voor het eerst werd betoogd. Het is niet duidelijk hoeveel aanhoudingen woensdag specifiek naar aanleiding van dit incident zijn verricht.

Geweld

Voor zover Woelders het op basis van de beelden kan beoordelen, was het dinsdagavond de juiste beslissing van de agenten om zich terug te trekken. "Soms moet je een stap terug doen om vervolgens, bijvoorbeeld als er meer collega's zijn opgeroepen, terug te slaan", aldus de korpschef.

Voor zover bekend raakten volgens Woelders dinsdag bij boerenprotesten door het hele land geen agenten of andere hulpverleners gewond. Wel werd er op de A50 en op de A1 ter hoogte van Stroe geweld gebruikt tegen politiemensen, maar ook hierbij vielen geen gewonden.

Bij een van de boerenprotesten werd volgens Woelders door een politieagent een taser ingezet, maar het is niet duidelijk waar dit het geval was en of daardoor iemand kon worden aangehouden. Pepperspray kon op de verschillende locaties volgens de politiechef niet worden ingezet omdat dat ook de agenten ter plaatse in de problemen zou brengen. Het politiekorps Oost-Nederland is niet bereikbaar voor commentaar.

Meer uit Binnenland

Inwoner van Arnhem komt om bij brand

ARNHEM (ANP) - Een inwoner van Arnhem is in de nacht van vrijdag op zaterdag omgekomen bij een brand in een woning aan de John Lennonstraat. Dat meldt de politie Gelderland op X. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de brand.

7 uur geleden
Lichten grootste kerstboom van het land voor 25e keer ontstoken

IJSSELSTEIN (ANP) - De lichten in de grootste kerstboom van het land gaan zaterdag voor de 25e keer aan. De grote zendmast in IJsselstein, ook wel de Gerbrandytoren, is weer omgebouwd tot kerstboom. Eind november zijn de 120 energiezuinige ledlampen in de toren, aan de snelweg A2, gehesen. Het toplicht is op 360 meter hoogte geïnstalleerd.

7 uur geleden
Burgemeester van Vlaardingen sluit woningen wegens explosies

VLAARDINGEN (ANP) - Burgemeester Bert Wijbenga van Vlaardingen heeft besloten twee woningen te sluiten wegens een nieuwe explosie in de Koninginnestraat. Dat maakte de gemeente in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend. Een woning in de Gretha Hofstralaan en een woning en aangrenzend een bedrijfspand in de Koninginnestraat werden gesloten.

8 uur geleden
Milieuorganisatie vecht natuurvergunning Schiphol aan bij rechter

SCHIPHOL (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) vecht samen met Greenpeace Nederland en Milieudefensie de natuurvergunning voor Schiphol aan bij de rechter. De milieuorganisatie kondigde dat eind september al aan, en heeft vrijdag een beroepschrift naar de rechtbank gestuurd. Volgens MOB had de vergunning niet verstrekt mogen worden vanwege "grove inhoudelijke en procedurele gebreken".

11 uur geleden
Mark Rutte wenst Nederlandse televisie 'veel Matthijs' toe

HILVERSUM (ANP) - Mark Rutte vindt het "mooi" dat Matthijs van Nieuwkerk weer terugkomt op de Nederlandse televisie. Dat heeft de demissionair minister-president gezegd in gesprek met Jaïr Ferwerda, in de RTL-talkshow Beau.

11 uur geleden
Burgemeester: volgend jaar schadefonds voor ondernemers Ter Apel

TER APEL (ANP) - Ondernemers in Ter Apel kunnen naar verwachting ergens begin volgend jaar gebruikmaken van een schadefonds voor extra kosten die ze maken door overlast van asielzoekers. Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, heeft dat deze week aan de gemeenteraad medegedeeld.

15 uur geleden
Lab: kwart van de schapen bij bedrijven met blauwtong stierf

DEVENTER (ANP) - In de eerste twee maanden van de blauwtonguitbraak zijn 37.000 schapen meer gestorven dan normaal. Dat meldt het laboratorium Royal GD op basis van een analyse van de uitbraak. Bij beroepsmatige schapenhouders die minstens zes weken geplaagd zijn met het virus stierf gemiddeld 25 procent van de dieren.

16 uur geleden