Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie: sterke toename WhatsAppfraude in Midden-Nederland

Politie: sterke toename WhatsAppfraude in Midden-Nederland

UTRECHT (ANP) - De politie Midden-Nederland ziet een sterke toename van het aantal aangiftes van zogenoemde WhatsAppfraude. Vanaf 6 maart tot heden hebben in de regio 74 mensen aangifte gedaan. Dat is ruim vijf keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar, aldus de politie vrijdag. Er wordt handig gebruikgemaakt van de coronacrisis. Vooral 60-plussers met volwassen kinderen zijn slachtoffer. De cybercriminelen doen zich voor als kind van het beoogde slachtoffer en proberen op die manier geld af te troggelen. Volgens de politie gaat het soms om duizenden euro's.

De werkwijze is veelal dezelfde, zegt de politie. Het slachtoffer krijgt een WhatsAppbericht van een onbekend nummer, waarbij wordt gemeld dat het afkomstig is van een zoon of dochter. Over het nieuwe nummer wordt een smoes opgegeven. In het appje wordt om veel geld gevraagd, bijvoorbeeld omdat een rekening moet worden betaald en er problemen zijn met internetbankieren. Het gevraagde bedrag moet worden overgemaakt naar een ander rekeningnummer. Bij argwaan aan de kant van het slachtoffer appt de crimineel een gegeven uit het leven van het echte kind, dat veelal van sociale media is geplukt.

De coronacrisis wordt volop ingezet bij het bedrog. "Veel ouderen zitten door de coronacrisis thuis en hebben minder livecontact met anderen, dus ook hun kinderen zien ze minder", zegt Jeroen Niessen, hoofd van het cybercrimeteam Midden-Nederland. "Criminelen maken op allerlei manieren handig gebruik van de coronacrisis. Mensen zijn kwetsbaarder dan anders en trappen sneller in trucs van criminelen."

De politie dringt erop aan de identiteit van de apper altijd te checken, bijvoorbeeld door te bellen. Ook het oude, bekende nummer moet worden gebeld.

Meer uit Binnenland

Nationale Bijentelling voor het eerst tien dagen lang

LEIDEN (ANP) - Duizenden vrijwilligers gaan vanaf maandag weer bijen tellen in hun omgeving tijdens de zevende editie van de Nationale Bijentelling. De telling duurt dit jaar voor het eerst tien dagen lang, in plaats van een weekend.

15 minuten geleden
Verdachten horen strafeisen in zaak over zelfdodingsmiddel

ARNHEM (ANP) - In de strafzaak over het verstrekken van het zelfdodingsmiddel genaamd 'middel X' krijgen de zeven verdachten, allen 70-plussers, maandag te horen welke straffen het Openbaar Ministerie tegen ze eist. Op de vierde zittingsdag in de rechtbank in Arnhem houden de officieren van justitie hun requisitoir.

17 minuten geleden
Schreinemacher weer aan de slag als minister, direct naar Parijs

DEN HAAG (ANP) - Liesje Schreinemacher gaat weer aan de slag als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De VVD'er was sinds begin december afwezig; ze is de allereerste minister die met zwangerschapsverlof is gegaan. Begin januari kreeg ze een zoon.

18 minuten geleden
Schorsingen tot 1,5 jaar voor USC-leden die bangalijst maakten

UTRECHT (ANP) - De leden van het Utrechtsch Studenten Corps (USC) die betrokken waren bij het maken van de zogeheten bangalijst, zijn door het bestuur geschorst tot maximaal 1,5 jaar. Ze mogen wel lid blijven van de studentenvereniging.

5 uur geleden
Conducteur mishandeld in trein, geschopt en van trap geduwd

DEN HAAG (ANP) - Een conducteur van de NS is zaterdagavond in een trein mishandeld door een groep jongeren. Ze is onder meer van de trap geduwd, meldt vakbond VVMC. De politie bevestigt dat er een incident in een trein tussen Delft en Den Haag HS heeft plaatsgevonden. Een minderjarige is aangehouden en zit nog vast.

9 uur geleden
BuZa: geen evacuatie van Nederlanders in Israël

DEN HAAG (ANP) - Vanuit de overheid komt er geen operatie om Nederlanders uit Israël te evacueren. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten, nadat het reisadvies voor heel Israël was veranderd naar de kleurcode rood.

12 uur geleden
Reisadvies voor heel Israël op rood, veiligheidssituatie onzeker

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor heel Israël zondag aangepast naar de kleurcode rood. Dat betekent dat alle reizen naar het land worden afgeraden. "De veiligheidssituatie in Israël is onzeker en kan verder verslechteren", aldus het ministerie. "Wat uw situatie ook is, ga er niet naartoe. Nederlanders die op dit moment in Israël zijn, wordt aangeraden te vertrekken "als dat veilig kan".

13 uur geleden