Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie richt speciaal team op 'na signalen ambtelijke corruptie'

Politie richt speciaal team op 'na signalen ambtelijke corruptie'

DEN HAAG (ANP) - De Nationale Politie heeft een team opgericht dat zich speciaal bezig gaat houden met ambtelijke corruptie. Aanleiding is het zogenoemde Encrochat-onderzoek naar versleuteld berichtenverkeer tussen criminelen. Tijdens dit onderzoek stuitte de recherche ook op "signalen van ambtelijke corruptie", aldus de politie. Hierbij zou ook informatie van de politie gelekt zijn naar criminelen.

Het is nog niet duidelijk hoe groot de omvang is, "maar de eerste signalen zijn voldoende ernstig om een speciaal team op te richten", zegt korpschef Henk van Essen. "Er lopen op dit moment strafrechtelijke onderzoeken naar mogelijke corruptie en vermoedelijk worden dat er de komende tijd meer. Behalve onderzoeken naar drugshandel en witwassen krijgen ook de onderzoeken naar corruptie de hoogste prioriteit."

Volgens Van Essen maakt het Encrochat-onderzoek duidelijk dat corruptie "onmiskenbaar aanwezig is". Hoewel corruptie bij de politie van alle tijden is, "lijkt het erop dat corruptie in omvang eerder toe- dan afneemt. Ik ben niet per se geschrokken, maar vind de signalen wel ernstig en zorgelijk", aldus Van Essen.

"Criminelen zoeken naar strategische punten, zoals informatieknooppunten. Informatie is voor hen goud waard. Politiemensen bevinden zich op zulke knooppunten en zijn daarom aantrekkelijke doelwitten. Maar we zien dat criminelen ook buiten de overheid op zoek zijn naar zulke plekken, bijvoorbeeld bij bedrijven. Corruptie komt voor in de volle breedte van de samenleving. Dit toont het ondermijnende karakter van de georganiseerde criminaliteit."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Justitie wil vier jaar cel voor Bossche burenruzie

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag bij de rechtbank in Den Bosch vier jaar cel geëist, waarvan één voorwaardelijk, tegen drie betrokkenen bij de geruchtmakende burenruzie op de Orthen in Den Bosch. Daarbij werden in juni twee mannen met een ijzeren staaf en een knuppel geslagen en met een riek gestoken. Een dubbele poging doodslag, aldus de officier van justitie.

3 minuten geleden
Wiebes: discussie over kernenergierapport is juist goed

DEN HAAG (ANP) - Het is volgens minister Eric Wiebes (Klimaat) geen probleem dat het onderzoek naar de betaalbaarheid van kernenergie in twijfel wordt getrokken door experts. "Wetenschappers dienen elkaar te bestrijden", zegt de bewindsman. Dat het onderzoek komt van adviesbureau ENCO, dat ook kernenergiebouwers adviseert, doet volgens hem niets af aan de kwaliteit van het rapport.

7 minuten geleden
Minister Van Ark vindt gedrag supporters

DEN HAAG (ANP) - Als voetbalsupporters zich niet aan de coronaregels houden dan kan dat ertoe leiden dat ze niet meer in het stadion mogen komen, waarschuwt minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport). Ze vindt het gedrag van supporters in Tilburg "heel zorgelijk".

8 minuten geleden
Sjaak de Gouw (GGD): coronaregels moeten landelijk afgestemd

HILVERSUM (ANP) - Alle regio's in Nederland moeten hun coronamaatregelen op elkaar afstemmen. Dat zegt Sjaak de Gouw, directeur Publieke Gezondheid bij de GGD Hollands Midden, vrijdag in het programma Spraakmakers op NPO Radio 1. In veel regio's lopen de aantallen besmettingen op tot boven de signaalwaarde, de grens waarbij alarmbellen afgaan. "Als je in die twintig regio's iets zou doen, is het heel onlogisch om het in vijf regio's niet te doen", aldus De Gouw.

20 minuten geleden
Sinterklaasintocht in Amsterdam afgelast, wel tv-verslag

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse intocht van Sinterklaas bij het Zeeburgereiland gaat dit jaar niet door. De Stichting Sinterklaas in Amsterdam en de gemeente zien af van de intocht die "vrijwel zonder publiek" zou zijn vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen in de hoofdstad. Er komt wel een live-televisieverslag van de Sint en de pieten die naar Amsterdam komen.

22 minuten geleden
Willem II nog stil over supporters, wil eerst contact gemeente

TILBURG (ANP) - Voetbalvereniging Willem II wil vrijdagochtend nog niet reageren op de situatie die ontstond toen een grote groep feestende supporters coronaregels schond op een plein in de stad. De club wacht eerst een gesprek af met de gemeente.

35 minuten geleden
Woedende reacties op Facebookpagina Tilburg om vergunning fans

TILBURG (ANP) - Op de Facebookpagina van de gemeente Tilburg reageren tientallen mensen woedend en vol onbegrip op de beslissing van burgemeester Theo Weterings (VVD) om een vergunning te geven voor het feest bij het Willem II stadion. Enkelen vinden dat de burgemeester moet opstappen. Weterings is ook voorzitter van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.

44 minuten geleden