Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie pleit voor structurele oplossingen azc Ter Apel

Politie pleit voor structurele oplossingen azc Ter Apel

TER APEL (ANP) - Om het COA-terrein in Ter Apel veiliger te maken zijn volgens de politie structurele oplossingen nodig. Zo zouden er meer aanmeldcentra in het land moeten komen om de instroom te spreiden en de druk en de impact op het terrein en het dorp Ter Apel te beperken, schrijft de politie in een verklaring na bevindingen van de Inspectie Justitie en Veiligheid.

Volgens de inspectie is er in het asielzoekerscentrum en het aanmeldcentrum sprake van een zeer ernstige veiligheidssituatie, waarbij asielzoekers en medewerkers "een onacceptabel risico" lopen slachtoffer te worden van geweldsincidenten. Medewerkers van het COA en de beveiliging kunnen de veiligheid niet meer garanderen. De inspectie roept daarom de minister op meer politie en bevoegde medewerkers (boa's) in te zetten in Ter Apel.

De politie in Noord-Nederland maakt zich ook zorgen over de veiligheid en ziet dat er meer opgetreden moet worden, maar heeft daarvoor niet voldoende capaciteit. Vanuit het aanmeldcentrum en het COA wordt "zeer regelmatig" een beroep gedaan op de politie en ook in het dorp Ter Apel en omgeving wordt volgens de politie veel overlast en onveiligheid ervaren. "Dit vraagt al veel van de politie. Extra inzet op het COA-terrein zoals voorgesteld door de inspectie zou ten koste gaan van de inzet in het dorp Ter Apel en daarbuiten. Daarnaast is extra politie-inzet met de huidige capaciteitsvraagstukken niet reëel."

Liesbeth Huyzer, plaatsvervangend korpschef bij de politie Noord-Nederland, zegt dat de inspectie een groot en urgent probleem schetst. "Dat zien wij ook, maar het is niet aan de politie om het op te lossen. Het is vooral een bestuurlijk en politiek probleem. De politie roept de staatssecretaris en het COA dan ook op om snel met alle veiligheidspartners om tafel te gaan."

Meer uit Binnenland

Celstraffen tot 23 jaar voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Voor een poging de voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in de Dominicaanse Republiek te liquideren heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag vier mannen tot celstraffen veroordeeld. P. werd veertien keer getroffen door een schutter op een scooter, maar overleefde de aanslag.

1 dag geleden
Jaar cel voor bedreigen politicus Frans Timmermans

DEN HAAG (ANP) - Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans Timmermans en voor wapenbezit. De man had de politicus bedreigd op social media. In zijn huis vond de politie diverse wapens en honderden patronen.

1 dag geleden
2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft Osama A. dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat gebeurde op 21 maart van dit jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie

1 dag geleden
Media: Nederlandse motorrijder sterft bij ongeluk in Italië

GENUA (ANP) - Een Nederlandse motorrijder is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het noorden van Italië. Hij botste tegen een auto op een weg tussen Piana Crixia en Dego, ten westen van Genua, melden Italiaanse media.

1 dag geleden
Negen jaar cel en tbs in hoger beroep voor doodrijden agent

DEN HAAG (ANP) - De vrachtwagenchauffeur die op 7 juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. Na het uitzitten van zijn straf mag de man (49) bovendien tien jaar lang geen motorvoertuig besturen.

1 dag geleden
Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

1 dag geleden
Politieman ontslagen na discriminerende teksten op sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een politieman van de eenheid in Den Haag is ontslagen omdat hij "zeer ongepaste" uitlatingen deed via een openbaar profiel op sociale media. "Zijn uitingen konden als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld worden opgevat", meldt de politie.

1 dag geleden