Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie op 11-11 extra alert in Duitse carnavalshoofdstad Keulen

Politie op 11-11 extra alert in Duitse carnavalshoofdstad Keulen

KEULEN (ANP/DPA) - Honderden politieagenten zien er woensdag in het Duitse Keulen op toe dat de mensen zich er aan de coronaregels houden als het carnavalsseizoen wordt ingeluid. Keulen, de officieuze Duitse carnavalshoofdstad, is op 11-11 traditioneel het decor van een groot feest met tienduizenden bezoekers.

Eind vorige maand kondigde de Keulse burgemeester Henriette Reker al aan dat bovenop de gangbare coronaregels de consumptie van alcohol in het openbaar werd verboden. Ook is de verkoop van alcoholische dranken in Keulse winkels de hele dag aan banden gelegd. "Dit jaar, is het een dag op de kalender als elke andere", zei Reker toen ze de maatregelen aankondigde.

Met het drinkverbod hoopt Keulen ook toeristen te ontmoedigen naar de stad te komen. "Dit keer wordt er niet gefeest, dit keer wordt er niet gezongen, dit keer wordt er niet gedanst", luidde burgemeester Rekers krachtige boodschap. "Blijf allemaal thuis en vier het daar ook niet."

Online bijeenkomst

Behalve dat de extra politieversterkingen moeten verhinderen dat er ondanks de verordening feest wordt gevierd, moeten die ook twee aangekondigde betogingen tegen de coronamaatregelen in goede banen leiden. Carnavalsliefhebbers moeten het dit jaar doen met een digitale aftrap van hun feestseizoen.

De Duitse Carnavalsvereniging wil "de blijdschap naar de woonkamers brengen" met zijn online programma. De lokale autoriteiten in Düsseldorf hebben geregeld dat de folkloristische narfiguur Hoppeditz de feestvierders groet via Zoom.

Oktoberfest

Net als in de zuidelijke, katholieke landsdelen in Nederland, duurt het carnavalsseizoen in het zuiden en het westen van Duitsland na 11 november voort tot Aswoensdag, dit jaar op 17 februari. Dan begint voor rooms-katholieken de vastentijd van 40 dagen.

Het Keulse carnaval is niet het eerste beroemde volksfestijn dat in Duitsland in het water valt als gevolg van de coronapandemie. Begin vorige maand gingen ook de Münchener Oktoberfeesten niet op de gewoonlijke manier door, waardoor die stad miljoenen bezoekers en nog meer euro's aan inkomsten misliep.

Meer uit Buitenland

Politico: Trump doelwit strafrechtelijk onderzoek

WASHINGTON (ANP) - Federale aanklagers hebben voormalig president Donald Trump in een brief laten weten dat hij het doelwit is van een strafrechtelijk onderzoek. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite Politico op basis van een bron die op de hoogte is van de zaak.

1 uur geleden
Trump-adviseur Bannon gedagvaard in onderzoek Capitoolbestorming

WASHINGTON (ANP) - Voormalig Trump-adviseur Steve Bannon is gedagvaard in verband met het federale onderzoek naar de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 door aanhangers van voormalig president Donald Trump. Dat meldt NBC News op basis van twee bronnen. De dagvaarding zou eind mei al zijn verstuurd.

1 uur geleden
Trein richting Amsterdam strandt wegens brand in Tiroler tunnel

FRITZENS (ANP) - De Oostenrijkse hulpdiensten hebben woensdagavond vanwege brand 151 treinpassagiers uit een ruim vijftien kilometer lange tunnel in Tirol moeten redden, melden de regionale autoriteiten. Eerder werd gesproken over rond de 370 reizigers, maar de hulpdiensten baseerden dat op het aantal reserveringen. 33 mensen raakten lichtgewond, eerder sprak de politie nog over vijftig slachtoffers. Ze hebben rook ingeademd en zijn naar het ziekenhuis gebracht.

1 uur geleden
VK houdt eerste wereldwijde top over veiligheid AI

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Het Verenigd Koninkrijk houdt dit najaar een wereldwijde top over de veiligheid van kunstmatige intelligentie (AI). Dat heeft minister-president Rishi Sunak woensdag bekendgemaakt in Washington. Het onderwerp komt ook aan bod tijdens een gesprek dat de Britse premier donderdag heeft met de Amerikaanse president Joe Biden.

1 uur geleden
Milieudienst EPA: 100 miljoen Amerikanen hebben last van rook

WASHINGTON (ANP/AFP) - Door de natuurbranden in Canada komt zoveel rook vrij, dat in een gebied met ruim 100 miljoen mensen een waarschuwing geldt voor slechte lucht. De Amerikaanse milieuautoriteit EPA zegt dat mensen goed op de luchtkwaliteitswaarden moeten letten. Zeker als ze gezondheidsproblemen hebben.

4 uur geleden
Pence zet zich bij start van presidentscampagne af tegen Trump

ANKENY (ANP) - De voormalige Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft zich bij de aftrap van zijn campagne voor de presidentsverkiezingen afgezet tegen Donald Trump. Zijn "voormalige running-mate", zoals Pence Trump noemde, vindt zichzelf belangrijker dan de grondwet, zo zei hij.

6 uur geleden
Rechtbank Italië schrapt coronazaak tegen oud-premier Conte

BRESCIA (ANP/RTR) - Een Italiaanse rechtbank heeft een zaak tegen oud-premier Giuseppe Conte en voormalig gezondheidsminister Roberto Speranza geseponeerd. Ze werden beschuldigd van nalatigheid bij hun aanpak in de beginfase van de coronapandemie in 2020.

6 uur geleden