Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie onderzoekt mogelijk dierenleed tijdens training honden

Politie onderzoekt mogelijk dierenleed tijdens training honden

DRIEBERGEN (ANP) - De politie gaat bekijken of er sprake is van dierenleed tijdens trainingen van politiehonden. Bij eventuele strafbare feiten zal de politie actie ondernemen, zo zegt de politie in een reactie op een uitzending van Undercover in Nederland van journalist Alberto Stegeman. Daarin was donderdag onder meer te zien dat een stroombalk wordt gebruikt bij het africhten van honden die mogelijk worden verkocht als politiehond.

Stegeman filmde op drie locaties van leden van de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging (KNPV), een vereniging die overigens geen onderdeel is van de politie. "Deze beelden zijn schokkend om te zien", zo zegt de politie. De politie zegt zelf geen pups af te richten, maar elk jaar ongeveer zestig jonge afgerichte honden van particuliere africhters te kopen die geschikt zijn om te trainen tot inzetbare politiehonden. De honden koopt de politie van africhters die meestal lid zijn van die KNPV.

"De politie vindt het schokkend om te zien hoe sommige africhters met de honden omgaan. Als uit de beelden uit het programma van Alberto Stegeman herleidbaar wordt om welke africhters het gaat, dan zal de politie hier geen zaken meer mee doen."

Programma

De particulieren van wie de politie pups koopt, richten deze honden af met een programma dat in principe geschikt is voor een toekomstige politiehond, stelt de politie. "Dit programma wordt door deze particulieren afgesloten met een certificaat 'politiehond van de KNPV'. Dit certificaat is in het verleden zo genoemd en dat leidt tot verwarring. Dat komt omdat het hier een certificaat betreft van een particuliere vereniging en niet zoals de naam doet vermoeden een certificaat van de politie. Dit is ongewenst, vandaar dat de politie in gesprek is met het hoofdbestuur van de KNPV en onderzoekt hoe dit, eventueel ook juridisch, is te veranderen."

Het hoofdbestuur van de KNPV zegt de erkenning van een aantal verenigingen te hebben ingetrokken na het zien van de beelden en aangifte te doen. "De KNPV eist dat de hond middels diervriendelijke trainingsmethoden wordt opgeleid en biedt de leden ruim de gelegenheid tot het volgen van diverse interne trainingsopleidingen." Ook noemt de vereniging de beelden hartverscheurend. "Dit soort toestanden zijn niet van deze tijd en kunnen en mogen NIET worden getolereerd in Nederland!", staat op de website van de KNPV.

Meer uit Binnenland

Lichaam man gevonden in Utrecht, politie gaat uit van misdrijf

UTRECHT (ANP) - De politie heeft donderdag in een woning aan de Teugelhof in de Utrechtse binnenstad het lichaam gevonden van een man, die waarschijnlijk door een misdrijf om het leven is gekomen. Agenten namen een kijkje in de woning na een melding dat de man al dagen niet gezien was en dat er ook geen contact meer met hem was geweest, meldt de politie zaterdag.

1 uur geleden
30.000 euro opgehaald voor nabestaanden schietpartij Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - Met de crowdfundingactie voor de familie van de 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter die donderdag omkwamen door de schietpartij aan het Rotterdamse Heiman Dullaertplein is binnen een dag 30.000 euro opgehaald. Dit is de helft van de beoogde 60.000 euro.

2 uur geleden
Bewoners Rotterdams plein terug naar huis na fataal schietincident

ROTTERDAM (ANP) - Een deel van de bewoners van het Heiman Dullaertplein in Rotterdam is vrijdagavond teruggekeerd naar hun woning. Zij moesten donderdag het huis uit na het fatale schietincident waarbij een moeder en haar 14-jarige dochter omkwamen. Daarna woedde brand in het huis van de verdachte.

2 uur geleden
Minderjarige jongen opgepakt na mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - Een minderjarige jongen is zaterdag opgepakt na een mogelijk schietincident in Coevorden. Een man raakte gewond en is naar het ziekenhuis vervoerd. De politie spreekt van meerdere verdachten en mogelijk is ook een van de verdachten gewond geraakt.

2 uur geleden
Ook Duitse klimaatactivisten blokkeren A12 in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Ruim honderd aanhangers van de Duitse klimaatactiegroep Letzte Generation hebben zaterdag met activisten van Extinction Rebellion de A12 in Den Haag geblokkeerd. Rond het middaguur liepen de klimaatactivisten de weg op bij het Malieveld.

3 uur geleden
Zeker één gewonde bij mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - Zeker één persoon is zaterdagochtend in Coevorden gewond geraakt bij een mogelijk schietincident. De politie kreeg rond 09.45 uur een melding van het incident aan de Scholekster in de Drentse plaats.

4 uur geleden
Man in Breda mogelijk opzettelijk overreden, twee mannen opgepakt

BREDA (ANP) - Een 58-jarige man uit Wernhout (Noord-Brabant) is vrijdagavond, rond middernacht, in de Kleine Krogt in Breda mogelijk expres overreden door een auto, meldt de politie. Het slachtoffer raakte gewond, maar was wel aanspreekbaar. De man is naar het ziekenhuis gebracht.

5 uur geleden