Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie onderneemt actie na kritiek op veiligheid ICT-systemen

Politie onderneemt actie na kritiek op veiligheid ICT-systemen

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft er donderdag voor gezorgd dat IP-adressen na digitale aangiftes niet langer worden opgeslagen. Privacyorganisatie Bits of Freedom meldde eerder op de dag dat het zeer slecht gesteld is met de veiligheid van veel ICT-applicaties waar de politie mee werkt. Het gaat naast systemen om aangiftes op te nemen bijvoorbeeld ook om die voor het opslaan van vingerafdrukken of het aanmaken van dossiers.

Dat IP-adressen na digitale aangiftes opgeslagen bleven terwijl dat niet mag, wist de politie al uit eigen onderzoek. "Iemand binnen de organisatie heeft blijkbaar vandaag gedacht: 'dat kan ik oplossen'", legt een woordvoerder uit. "Dit is dan ook relatief makkelijk op te lossen. Dat geldt natuurlijk niet voor alle problemen."

Van 36 applicaties die door de politie zijn aangemerkt als cruciaal voor het werk, voldoet er volgens Bits of Freedom niet één aan de wet en het beleid van de politie zelf. "Het kan gaan om apps, zoals de software die de politie gebruikt op hun telefoons, om op straat een proces verbaal te kunnen invoeren en gegevens te kunnen opzoeken", legt Rejo Zenger, onderzoeker bij Bits of Freedom, uit. "Maar ook systemen als kentekenregistratie voldoen niet aan de Wet politiegegevens."

Onzorgvuldigheden

Gevoelige gegevens over burgers zijn niet goed beschermd. "Zo kan het dat een agent die van functie wisselt, nog steeds toegang houdt tot databases die hij of zij voor zijn nieuwe functie niet meer nodig heeft." Die onzorgvuldigheden geven ook eventuele mollen bij de politie meer kans om schade aan te richten. En omdat de politie lang niet alle risico's voor de beveiliging van informatie in kaart heeft gebracht, is het niet duidelijk of de huidige beveiliging afdoende is. "Burgers kunnen de politie niet vertrouwen met hun gegevens."

Volgens de politiewoordvoerder is het goed dat Bits of Freedom de veiligheidsproblemen aankaart. Wel vindt ze de conclusie dat de veiligheid van het hele systeem rammelt te grof. "Politiemollen zijn natuurlijk een uitzondering. Bovendien wordt het grootste deel van de collega's die van functie wisselen automatisch uit de systemen gezet waar ze niet meer bij hoeven."

De wet stelt volgens de woordvoerder heel strenge eisen aan de ICT-veiligheid, die in 2019 ook nog eens verder zijn aangescherpt. "Het klopt dat we ermee aan de slag moeten en dat we daar al erg lang mee bezig zijn. Maar je kunt niet zeggen dat informatie van burgers zomaar op straat komt te liggen."

Meer uit Binnenland

Tientallen pagina's met asielmaatregelen liggen op tafel kabinet

DEN HAAG (ANP) - Tientallen pagina's met voorstellen om de instroom van migranten in te perken, liggen bij het kabinet op tafel. De voorstellen worden beoordeeld op juridische houdbaarheid, uitvoerbaarheid en politiek draagvlak, melden ingewijden. Het instellen van mobiele grenscontroles en de invoering van het tweestatusstelsel voor asielzoekers staan op de groslijst.

1 uur geleden
GroenLinks: Statenlid was wél geïnformeerd over belang van stem

DEN HAAG (ANP) - De GroenLinks-fractie in de Provinciale Staten van Zuid-Holland heeft Debora Fernald wel degelijk uitgelegd wat het belang was van haar stem bij de Eerste Kamerverkiezingen. Dat zegt fractievoorzitter Sinan Özkaya in een reactie op uitlatingen van Fernald bij de NOS. Het Statenlid beweert dat ze niet was geïnformeerd door haar fractieleden. Ze stemde dinsdag op Volt in plaats van op GroenLinks en dat kostte die partij één zetel in de Eerste Kamer. Fernald werd daarop uit de fractie gezet.

2 uur geleden
Statenlid heeft spijt van stem op Volt en gevolgen GroenLinks

DEN HAAG (ANP) - Het Zuid-Hollandse Statenlid Debora Fernald heeft er spijt van dat ze dinsdag bij de Eerste Kamerverkiezingen op Volt stemde en niet op haar eigen partij GroenLinks. Fernald zegt tegen de NOS dat ze niet wist dat de consequenties van haar stem zo groot zouden zijn. Volt kreeg dankzij de Rotterdamse een tweede zetel in de Eerste Kamer, terwijl GroenLinks juist naast een achtste zetel greep.

2 uur geleden
Drie mensen dankzij voorkeurstemmen in Eerste Kamer

DEN HAAG (ANP) - Drie mensen hebben genoeg voorkeurstemmen gekregen voor een zetel in de Eerste Kamer. Ze zijn gekozen, hoewel ze eigenlijk te laag op de kandidatenlijst van hun partij stonden. Het zijn Tekke Panman (nummer 16 van de BoerBurgerBeweging), Ilse Bezaan (nummer 6 van de PVV) en Roel van Gurp (nummer 9 van GroenLinks). De Verkiezingsdienst van het ANP heeft dat uitgerekend.

2 uur geleden
Huurkorting moet samenwonen van jongeren en ouderen stimuleren

DEN HAAG (ANP) - Minister Conny Helder (Langdurige Zorg) gaat 49 miljoen euro vrijmaken voor een subsidieregeling om het samenwonen tussen jongeren en ouderen te stimuleren. Met de subsidie kunnen huurprijzen met 200 euro per maand worden verlaagd voor jonge huurders tussen 18 en 30 jaar, die in wooncomplexen voor ouderen gaan wonen. "Het mes snijdt hier aan twee kanten", zegt Helder.

3 uur geleden
Adema: meer toezicht slachthuizen tegen structurele misstanden

DEN HAAG (ANP) - Slachthuizen komen onder verscherpt toezicht te staan, omdat er sprake is van "structurele dierenmishandeling" in de sector. Het gaat hier niet om incidenten, zei minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) in de Tweede Kamer, die zich tevreden toonde over de stappen.

3 uur geleden
Gelderse Staten eisen vlees in de provinciekantine

ARNHEM (ANP) - De Gelderse Provinciale Staten hebben een motie aangenomen waarin wordt gevraagd altijd een vleesmaaltijd in de kantine van het provinciehuis beschikbaar te hebben. De motie werd woensdag tijdens de Statenvergadering ingediend door Marjolein Faber van de PVV.

3 uur geleden