
Politie onderneemt actie na kritiek op veiligheid ICT-systemen
AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft er donderdag voor gezorgd dat IP-adressen na digitale aangiftes niet langer worden opgeslagen. Privacyorganisatie Bits of Freedom meldde eerder op de dag dat het zeer slecht gesteld is met de veiligheid van veel ICT-applicaties waar de politie mee werkt. Het gaat naast systemen om aangiftes op te nemen bijvoorbeeld ook om die voor het opslaan van vingerafdrukken of het aanmaken van dossiers.
Dat IP-adressen na digitale aangiftes opgeslagen bleven terwijl dat niet mag, wist de politie al uit eigen onderzoek. "Iemand binnen de organisatie heeft blijkbaar vandaag gedacht: 'dat kan ik oplossen'", legt een woordvoerder uit. "Dit is dan ook relatief makkelijk op te lossen. Dat geldt natuurlijk niet voor alle problemen."
Van 36 applicaties die door de politie zijn aangemerkt als cruciaal voor het werk, voldoet er volgens Bits of Freedom niet één aan de wet en het beleid van de politie zelf. "Het kan gaan om apps, zoals de software die de politie gebruikt op hun telefoons, om op straat een proces verbaal te kunnen invoeren en gegevens te kunnen opzoeken", legt Rejo Zenger, onderzoeker bij Bits of Freedom, uit. "Maar ook systemen als kentekenregistratie voldoen niet aan de Wet politiegegevens."
Onzorgvuldigheden
Gevoelige gegevens over burgers zijn niet goed beschermd. "Zo kan het dat een agent die van functie wisselt, nog steeds toegang houdt tot databases die hij of zij voor zijn nieuwe functie niet meer nodig heeft." Die onzorgvuldigheden geven ook eventuele mollen bij de politie meer kans om schade aan te richten. En omdat de politie lang niet alle risico's voor de beveiliging van informatie in kaart heeft gebracht, is het niet duidelijk of de huidige beveiliging afdoende is. "Burgers kunnen de politie niet vertrouwen met hun gegevens."
Volgens de politiewoordvoerder is het goed dat Bits of Freedom de veiligheidsproblemen aankaart. Wel vindt ze de conclusie dat de veiligheid van het hele systeem rammelt te grof. "Politiemollen zijn natuurlijk een uitzondering. Bovendien wordt het grootste deel van de collega's die van functie wisselen automatisch uit de systemen gezet waar ze niet meer bij hoeven."
De wet stelt volgens de woordvoerder heel strenge eisen aan de ICT-veiligheid, die in 2019 ook nog eens verder zijn aangescherpt. "Het klopt dat we ermee aan de slag moeten en dat we daar al erg lang mee bezig zijn. Maar je kunt niet zeggen dat informatie van burgers zomaar op straat komt te liggen."
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt het onaanvaardbaar dat een aantal Joodse studenten en medewerkers zich onveilig voelt op de universiteit. Tegen Het Parool zeggen enkele Joodse studenten, docenten en medewerkers van de UvA en de Vrije Universiteit (VU) zaterdag dat ze zich buitengesloten voelen en hun identiteit moeten verbergen. Ook spreken ze van "verbale agressie van pro-Palestijnse demonstranten".
11 uur geledenBORCULO (ANP) - De wolk met de gevaarlijke stoffen die vrijdagavond op het terrein van FrieslandCampina in Borculo vrijkwam, is inmiddels verdampt. Er zijn geen gevaarlijke stoffen op de grond terechtgekomen. Dat meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland omstreeks 01.00 uur zaterdagochtend.
18 uur geledenBORCULO (ANP) - Bij een bedrijf in Borculo is een gevaarlijke stof vrijgekomen die voor een chemische reactie heeft gezorgd. Dat meldt Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Die laat weten dat een NL-Alert is verstuurd voor het gebied rondom Borculo richting Haarlo met het dringende advies om ramen en deuren gesloten te houden en de gebouwventilatie uit te zetten. Op beelden is een oranjeachtige rookwolk in de lucht te zien.
22 uur geledenCOEVORDEN (ANP) - Plannen voor de huisvesting van veertien minderjarige vluchtelingen in Coevorden gaan niet door. De gemeente laat vrijdag weten dat de veiligheid van de meisjes op deze plek in de wijk Tuindorp niet kan worden gewaarborgd. Burgemeester Renze Bergsma zegt de beslissing met "zeer gemengde gevoelens" te hebben genomen.
1 dag geledenROTTERDAM (ANP) - De rechtbank Rotterdam wil demissionair premier Dick Schoof horen in de strafzaak van een medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De medewerker wordt verdacht van het lekken van staatsgeheimen aan Marokkaanse inlichtingendiensten. Schoof was voorheen hoofd van de NCTV. Ook het huidige hoofd, Pieter-Jaap Aalbersberg, is toegewezen als getuige in de zaak.
1 dag geledenHILVERSUM (ANP) - Suzan & Freek zijn toch te zien bij The Voice of Holland. Dat maakte het muzikale duo vrijdag bekend op Instagram. "Je ziet het goed: we zijn er gewoon bij, we nemen dit najaar plaats in onze duo-stoel bij The Voice of Holland", schrijft het duo bij een foto met de andere coaches van de talentenjacht.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Asiel en Migratie, BBB) meer dan verdubbelt de eigen bijdrage voor Oekraïense vluchtelingen die genoeg verdienen. Een alleenstaande Oekraïner betaalt nu nog 105 euro per maand, maar dat wordt in oktober 244 euro. Gezinnen met twee minderjarige kinderen moeten - afhankelijk van hun situatie - maximaal 488 euro betalen.
1 dag geleden