Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie, OM en rechtspraak hebben 850 miljoen euro extra nodig

Politie, OM en rechtspraak hebben 850 miljoen euro extra nodig

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe kabinet moet 850 miljoen euro extra uittrekken voor de politie, het Openbaar Ministerie en de rechtspraak. Daarvoor pleiten de organisaties in Trouw, omdat ze te kampen hebben met personeelstekorten, achterstanden in bijscholing en verouderde ICT-systemen. Zo komt de rechtspraak 200 rechters te kort en heeft de politie in de toekomst 3500 extra mensen nodig.

"Het fundament onder onze organisaties moet steviger zijn", zegt Gerrit van der Burg, voorzitter van het College van procureurs-generaal van het OM, tegen de krant. "Dat is nu te kwetsbaar." Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, zegt "al een heleboel jaar op onze tenen" te lopen. "Dat merkt de burger ook. De verwachting dat zaken snel worden afgehandeld, kunnen wij nu niet waarmaken."

Een van de uitdagingen waar de politie voor staat, is volgens Hanneke Ekelmans, lid van de korpsleiding, het meebewegen met de "massieve verschuiving van traditionele naar online-criminaliteit". Als dat niet gebeurt, "dan speel je een achterhoedegevecht als er problemen opkomen", zegt ze.

Het drietal wil de recente rellen niet misbruiken om hun pleidooi kracht bij te zetten, stellen ze. Maar ze leggen wel de urgentie van hun problemen bloot. De onrust vraagt veel van het personeel, waardoor andere zaken blijven liggen.

Ook als de overheid in de toekomst moet bezuinigen vanwege de uitgaven die door de coronacrisis zijn gedaan, moeten de politie, het OM en de rechtspraak buiten schot blijven, vinden de organisaties. "Onder invloed van de financiële crisis hebben onze organisaties drastisch moeten inleveren sinds 2012", legt Naves uit. "En de rekening van die bezuinigingen betalen we nu nog."

Meer uit Politiek

Rutte: kabinet kan wirwar aan plannen uit Kamer nog niet beoordelen

DEN HAAG (ANP) - De Kamer komt met dusdanig ambitieuze plannen om de begroting te vertimmeren dat het kabinet de effecten ervan nog niet kan overzien, zeker niet als er meerdere voorstellen worden aangenomen. Demissionair premier Mark Rutte kondigde in het debat over de begrotingsplannen voor volgend jaar aan dat alle moties (voorstellen die Kamerfracties doen) in principe worden 'ontraden'. Plannen die niet voorzien zijn van een financieringsvoorstel, worden "dubbel ontraden", grapte de premier.

1 uur geleden
Adriaansens: wel of niet putten uit Groeifonds 'duivels dilemma'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair economieminister Micky Adriaansens vindt de keuze om wel of niet aanspraak te maken op het Nationaal Groeifonds "een duivels dilemma". De Tweede Kamer wil eventueel uit dit fonds putten om het uitstellen van de accijnsverhoging op benzine en de verlaging op energiebelasting te kunnen betalen.

1 uur geleden
Omtzigt: zo veel plannen voor verbouwing begroting overmoedig

DEN HAAG (ANP) - Kamerlid Pieter Omtzigt noemt de enorme hoeveelheid plannen die fracties donderdag hebben ingediend om de begroting te verbouwen "enigszins overmoedig" en vooral ook "onzorgvuldig." In een paar uur tijd hebben partijen 67 moties ingediend om de begroting van het demissionaire kabinet flink aan te passen of met aanvullende wensen te komen. Al die plannen kosten bergen met geld, zonder dat over zowel het plan zelf als de financiële dekking ervan goed is nagedacht, zei Omtzigt tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (ABP).

1 uur geleden
Klaver: er is veel mogelijk zonder die 'knellende coalitiedwang'

DEN HAAG (ANP) - Na de val van het kabinet is "die knellende coalitiedwang" verdwenen, wat samenwerken in de Kamer een stuk makkelijker maakt, ziet GroenLinks-voorman Jesse Klaver. Tijdens het marathondebat over de begroting van volgend jaar is het "gelukt het minimumloon te verhogen, iets te doen voor de middeninkomens en de kinderopvangtoeslag", zo schetste hij.

1 uur geleden
Verbazing en hoongelach om 'gratis-bier-motie' van BBB en Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer reageert met grote verbazing op een motie van de BBB en Pieter Omtzigt, waarin wordt opgeroepen om het minimumloon "een beetje" te verhogen en dat te betalen vanuit de uitgaven van de Rijksbegroting. Dat de indieners niet helder maken hoe zij dit denken te betalen, vinden verschillende partijen oneerlijk naar de kiezer en bovendien 'gratis bier voor iedereen'. Onderbouwingen door Van der Plas waren weinig effectief: ze leidden tot nog meer opgetrokken wenkbrauwen of zelfs hoongelach.

2 uur geleden
Omtzigt vreest dat nieuwe belasting van links bedrijven wegjaagt

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt vreest dat bedrijven vertrekken als zij een groot deel van de rekening moeten betalen voor het plan van GroenLinks-PvdA om het minimumloon en de kinderopvangtoeslag te verhogen. De samenwerkende linkse partijen willen het plan van 2 miljard euro betalen uit een nieuwe belasting voor bedrijven die hun eigen aandelen opkopen. Een meerderheid van de Kamer steunt het voorstel.

3 uur geleden
Kritiek op greep uit groeifonds voor koopkrachtmaatregelen

DEN HAAG (ANP) - Een aantal partijen vindt het onbegrijpelijk dat een Kamermeerderheid miljoenen uit het Nationaal Groeifonds wil halen om de aanstaande verhoging van brandstofaccijnzen tegen te houden. De VVD dient dat voorstel namens een meerderheid van de Kamer in, maar het was juist een liberale minister die indertijd met het voorstel kwam, benadrukt GroenLinks-leider Jesse Klaver. Hij steunt het investeringsfonds, maar dat kan beter afgeschaft worden "als het gewoon een grabbelton wordt", vindt hij.

4 uur geleden