
Politie na drama pleegmeisje Vlaardingen: systeem moet anders
DEN HAAG (ANP) - Om te voorkomen dat een drama zoals met het pleegmeisje in Vlaardingen nog een keer kan gebeuren, moet het systeem veranderen, vindt Sander van de Koot van de politie Rotterdam. Hij en andere betrokkenen zijn door de Tweede Kamer uitgenodigd om in een hoorzitting tekst en uitleg te geven over de zaak van het meisje dat vorig jaar ernstig gewond in het ziekenhuis belandde. Er zijn sterke aanwijzingen dat ze ernstig is mishandeld door haar pleegouders in Vlaardingen.
Haar biologische moeder maakte zich ernstig zorgen, maar voelde zich niet gehoord en serieus genomen. Het meisje zelf vroeg ook meerdere keren om hulp, maar werd niet geloofd. Dit soort meldingen komen volgens de politie vaak niet goed door. Van de Koot, hoofd operatiën van de politie-eenheid Rotterdam, vergelijkt het met een "doorfluisterspel". Een melding wordt doorverteld aan meerdere mensen voordat die bij de juiste persoon terechtkomt. In de tussentijd gaat veel informatie verloren en bestaat het risico dat belangrijke signalen zelfs helemaal niet doorkomen.
Het meisje vertelde eind 2023 in een supermarkt dat ze werd mishandeld door haar pleegvader. Vervolgens is ze meegenomen naar het politiebureau en deden agenten "precies wat er van hen verwacht mag worden", volgens Van de Koot. Ze namen contact op met het crisisinterventieteam om verslag te doen. Uiteindelijk kregen ze van de William Schrikker Stichting, die optreedt als haar voogd, te horen dat het meisje weer terug kon naar het pleeggezin. Agenten kregen te horen dat ze eerder zulke verhalen zou hebben verzonnen.
Teleurstelling om keuze agenten
De politie is er teleurgesteld over dat de agenten toen de keuze hebben moeten maken om het meisje vervolgens weer naar het pleeggezin te sturen. Politiemensen zijn "generalisten" die niet specifiek deskundig zijn op het gebied van kindermishandeling, licht Van de Koot toe. Specialisten als gedragswetenschappers spraken ze alleen telefonisch. De politieman denkt dat het had geholpen als zij ter plaatse waren gekomen om zelf een beoordeling te maken.
De manier waarop het systeem nu is ingericht baart de politie "ongelofelijk veel zorgen", aldus het hoofd operatiën. De keuze om een kindermishandelingszaak groot op te pakken, ligt wat hem betreft te veel bij de politie. Hij vindt dat die verantwoordelijkheid en ook de monitoring bij een andere organisatie moeten worden gelegd, en dat de politie alleen een signalerende rol krijgt.
Rechtszaak
Er loopt een rechtszaak tegen de pleegouders.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De organisatie van de alternatieve dodenherdenking in Den Haag is "heel erg dankbaar voor de grote opkomst". Op de herdenking aan de rand van het Malieveld kwamen tussen de 3000 en 4000 mensen af, schat een woordvoerder van de organisatie. Eerder had de organisatie aangegeven uit te gaan van zo'n vijfhonderd bezoekers.
45 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Comité 4 en 5 mei kijkt terug op "een geslaagde herdenking" op de Dam in Amsterdam. "De twee minuten stilte zijn zonder grote verstoringen verlopen, wat heel fijn is", zei een woordvoerder. Zij meldt dat volgens de politie 16.000 mensen bijeen waren op de Dam.
47 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Op en rond de Dam, waar zondag de Nationale Herdenking plaatsvond, zijn vijf mensen opgepakt. Dit meldt een woordvoerder van de politie. Twee van hen zijn opgepakt voor het verstoren van de dodenherdenking. Zij zouden leuzen hebben geroepen en vlaggen bij zich hebben.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een alternatieve dodenherdenking in Den Haag wordt zondagavond druk bezocht. De organisatie verwachtte zo'n vijfhonderd mensen, maar schat het aantal nu op 3000.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De politie heeft twee mensen die een keffiyeh droegen, een sjaal die vaak wordt gedragen door pro-Palestijnse activisten, tegengehouden op het Rokin, op de hoek van de Dam. Dat ziet een ANP-verslaggever. De mannen lijken het plein niet op te mogen, maar staan nu op een afstandje naar de dodenherdenking te kijken.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op veel plekken in Nederland was het om 20.00 uur twee minuten stil voor alle mensen die tijdens of na de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties of vredesoperaties. Bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam zwegen de duizenden aanwezigen, waarna het Wilhelmus klonk.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Pieter van Vollenhoven is zondagavond niet bij de dodenherdenking op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen. Dat bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) na berichtgeving van De Gelderlander.
2 uur geleden