Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie moet onderzoeken naar 'fout' gedrag agenten verbeteren

Politie moet onderzoeken naar 'fout' gedrag agenten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - De politie moet het interne systeem om 'foute' agenten op te sporen en aan te pakken, zo snel mogelijk verbeteren. De afdelingen Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) die voor deze taak ruim zeven jaar geleden zijn opgericht, voldoen niet. Dat blijkt uit een onderzoek dat de politie zelf naar het stelsel heeft laten uitvoeren. Justitieminister Ferd Grapperhaus schrijft aan de Tweede Kamer dat het "te vaak niet goed gaat". Hij tikt hierbij ook leidinggevenden op de vingers.

De onderzoeken die de VIK's doen, zijn "lang niet altijd snel, adequaat, zorgvuldig of respectvol genoeg", aldus de minister. De kwaliteit van VIK-onderzoeken moet wat hem betreft omhoog. Door de tekortschietende kwaliteit zijn mogelijk politiemedewerkers beschadigd. "Mensen verdienen een goede behandeling, ook als ze fout gedrag vertonen", vindt hij.

De minister maakt hierbij ook leidinggevenden binnen de politie een verwijt. Zij geven de opdrachten voor een VIK-onderzoek en besluiten over vervolgstappen en de afdoening. Dat gebeurt volgens hem niet altijd om de juiste reden. "Het kan nooit de bedoeling zijn dat VIK-onderzoeken worden gebruikt om ongewenste situaties als onvoldoende functioneren aan te pakken, en het goede gesprek hierbij uit de weg wordt gegaan."

Schadelijk

Juist bij de politie is het belangrijk dat verkeerd gedrag bespreekbaar moet zijn, stelt Grapperhaus. Als dit niet goed gebeurt, kan de politie er niet zelf van leren en dat is volgens hem schadelijk voor een organisatie waarin integer handelen en optreden voorop moet staan. "Juist bij een organisatie die verantwoordelijk is voor de veiligheid op straat moet de interne veiligheid goed geborgd zijn."

Grapperhaus vindt dat verbeteringen waar mogelijk per direct worden ingevoerd. "Er is op dit punt echt werk aan de winkel bij de politie. Het moet beter en ik heb dat ook aan de korpsleiding laten weten en die pakken de handschoen op", laat hij weten.

Vaste protocollen

Korpschef Henk van Essen vindt ook dat het beter "kan en moet". De kwaliteit van interne onderzoeken in eenheden loopt te veel uiteen en is niet wat het korps voor ogen heeft, erkent hij. De politie zal een aantal aanbevelingen overnemen, aldus Van Essen. Zo komen er vaste protocollen en komt er een centraal team voor complexe zaken. Ook moet volgens Van Essen het "leren van fouten onderdeel kunnen zijn van een disciplinaire maatregel. Zo heeft bijvoorbeeld een verbeter- of leertraject soms meer effect dan een berisping of het inhouden van verlofuren."

Elke eenheid heeft een VIK-afdeling. Ongeveer 130 medewerkers houden zich bezig met interne onderzoeken. Op jaarbasis gaat het om 500 tot 550 onderzoeken.

Meer uit Binnenland

Douane onderschept iets minder coke in afgelopen halfjaar

ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 15.600 kilo cocaïne in de Nederlandse zeehavens onderschept. Dat is 400 kilo minder dan in de eerste zes maanden van 2024.

1 uur geleden
Voedingscentrum waarschuwt voor gebruik afslankmedicatie

DEN HAAG (ANP) - Het Voedingscentrum waarschuwt mensen die willen afvallen niet te licht te denken over het gebruik van medicatie. "Het lijkt misschien makkelijk, maar onderschat de gevolgen niet", zegt directeur Petra Verhoef in Trouw over middelen als Ozempic en Wegovy.

6 uur geleden
Kamer neemt woningwet aan die ook voorrang statushouders verbiedt

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft in meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel dat de minister van Volkshuisvesting meer regie moet geven over de bouw en verdeling van huizen. Door een eerder aangenomen aanpassing op voorstel van de PVV wordt het gemeenten daarmee ook verboden statushouders voorrang te geven bij de toewijzing van woningen.

6 uur geleden
VNG 'buitengewoon teleurgesteld' dat Kamer voor asielwetten stemt

DEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is "buitengewoon teleurgesteld" dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met de asielwetten. Een woordvoerder laat weten dat de VNG de Eerste Kamer zal proberen "te overtuigen van de onhaalbaarheid" ervan.

6 uur geleden
UNICEF: impact asielwetten op kinderen is ingrijpend

DEN HAAG (ANP) - UNICEF Nederland heeft grote zorgen over de door de Tweede Kamer aangenomen asielwetten. "De impact op kinderen is ingrijpend, maar nergens blijkt dat hun belang serieus is meegewogen", laat de VN-kinderrechtenorganisatie weten.

6 uur geleden
Verdachte situatie in Roosendaal ten einde, man uit huis gehaald

ROOSENDAAL (ANP) - De verdachte situatie rond een woning in de Kardinaal van Rossumstraat in Roosendaal is na bijna vijf uur ten einde. Het is onderhandelaars gelukt om de bewoner op een rustige manier uit het huis te krijgen. De man zat in de woning en dreigde zichzelf of anderen iets aan te doen, meldt de veiligheidsregio. Waarom de man dat wilde is nog onduidelijk.

9 uur geleden
Officiële hittegolf over, in De Bilt niet warmer dan 22,0 graden

HOUTEN (ANP) - Van een officiële hittegolf is geen sprake meer, want in De Bilt werd het donderdagmiddag maximaal 22,0 graden. Daarmee werd het geen zomerse dag, waardoor de hittegolf volgens Weeronline na vijf dagen weer voorbij is. Voor een hittegolf zijn minstens vijf zomerse dagen van 25 graden of meer nodig, waarvan er drie tropisch warm zijn met minimaal 30 graden.

10 uur geleden