Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie moet onderzoeken naar 'fout' gedrag agenten verbeteren

Politie moet onderzoeken naar 'fout' gedrag agenten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - De politie moet het interne systeem om 'foute' agenten op te sporen en aan te pakken, zo snel mogelijk verbeteren. De afdelingen Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) die voor deze taak ruim zeven jaar geleden zijn opgericht, voldoen niet. Dat blijkt uit een onderzoek dat de politie zelf naar het stelsel heeft laten uitvoeren. Justitieminister Ferd Grapperhaus schrijft aan de Tweede Kamer dat het "te vaak niet goed gaat". Hij tikt hierbij ook leidinggevenden op de vingers.

De onderzoeken die de VIK's doen, zijn "lang niet altijd snel, adequaat, zorgvuldig of respectvol genoeg", aldus de minister. De kwaliteit van VIK-onderzoeken moet wat hem betreft omhoog. Door de tekortschietende kwaliteit zijn mogelijk politiemedewerkers beschadigd. "Mensen verdienen een goede behandeling, ook als ze fout gedrag vertonen", vindt hij.

De minister maakt hierbij ook leidinggevenden binnen de politie een verwijt. Zij geven de opdrachten voor een VIK-onderzoek en besluiten over vervolgstappen en de afdoening. Dat gebeurt volgens hem niet altijd om de juiste reden. "Het kan nooit de bedoeling zijn dat VIK-onderzoeken worden gebruikt om ongewenste situaties als onvoldoende functioneren aan te pakken, en het goede gesprek hierbij uit de weg wordt gegaan."

Schadelijk

Juist bij de politie is het belangrijk dat verkeerd gedrag bespreekbaar moet zijn, stelt Grapperhaus. Als dit niet goed gebeurt, kan de politie er niet zelf van leren en dat is volgens hem schadelijk voor een organisatie waarin integer handelen en optreden voorop moet staan. "Juist bij een organisatie die verantwoordelijk is voor de veiligheid op straat moet de interne veiligheid goed geborgd zijn."

Grapperhaus vindt dat verbeteringen waar mogelijk per direct worden ingevoerd. "Er is op dit punt echt werk aan de winkel bij de politie. Het moet beter en ik heb dat ook aan de korpsleiding laten weten en die pakken de handschoen op", laat hij weten.

Vaste protocollen

Korpschef Henk van Essen vindt ook dat het beter "kan en moet". De kwaliteit van interne onderzoeken in eenheden loopt te veel uiteen en is niet wat het korps voor ogen heeft, erkent hij. De politie zal een aantal aanbevelingen overnemen, aldus Van Essen. Zo komen er vaste protocollen en komt er een centraal team voor complexe zaken. Ook moet volgens Van Essen het "leren van fouten onderdeel kunnen zijn van een disciplinaire maatregel. Zo heeft bijvoorbeeld een verbeter- of leertraject soms meer effect dan een berisping of het inhouden van verlofuren."

Elke eenheid heeft een VIK-afdeling. Ongeveer 130 medewerkers houden zich bezig met interne onderzoeken. Op jaarbasis gaat het om 500 tot 550 onderzoeken.

Meer uit Binnenland

Weer hoogst mogelijke celstraf geëist tegen Martien R.

DEN BOSCH (ANP) - Tegen de vermeende drugs- en wapenhandelaar Martien R. uit Oss is vrijdag in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch opnieuw zestien jaar cel geëist. Een hogere straf is voor de feiten waarvan hij is verdacht niet mogelijk.

2 uur geleden
Cordaid opent Giro 667 voor slachtoffers damdoorbraak Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Hulporganisatie Cordaid heeft vrijdag het gironummer 667 geopend om geld in te zamelen voor slachtoffers van de damdoorbraak in Oekraïne. In het zuiden van het land is dinsdag de Kachovka-dam in de rivier Dnipro doorgebroken waardoor er duizenden mensen zijn geëvacueerd. Ook zijn er meerdere doden.

3 uur geleden
Limburgse Arcen noteert eerste lokale tropische dag van het jaar

HOUTEN (ANP) - Voor het eerst dit jaar is de temperatuur ergens in Nederland boven de 30 graden uitgekomen. In het Limburgse Arcen ging het kwik om 15.30 uur naar 30,5 graden. Daarmee is sprake van de eerste lokale tropische dag, meldt Weeronline.

4 uur geleden
Hoogste alarmfase risico natuurbrand nu ook in Noord-Nederland

GRONINGEN (ANP) - De hoogste alarmfase voor het risico op een natuurbrand geldt vanaf dit weekeinde ook voor Groningen, Drenthe en Friesland. Tot nu toe was het in de drie noordelijke provincies nog nat genoeg, maar de brandweer constateert dat het steeds droger wordt en dat het bovendien flink waait, waardoor extra alertheid nodig is. De hoogste alarmfase gold al sinds het midden van de week voor de rest van Nederland.

6 uur geleden
Tankstations eind deze maand 'bomvol' door accijnsverhoging

HOOGEVEEN (ANP) - Pomphouders rekenen op grote drukte de laatste dagen van deze maand. Dan zijn de laatste kansen om te tanken tegen de huidige tarieven, voordat op 1 juli de accijns op benzine en diesel weer omhooggaat. Tankstations zorgen volgens Belangenvereniging Tankstations (BETA) dat de brandstofpompen "bom- en bomvol" zitten om de koopjesjagers aan te kunnen.

7 uur geleden
Eerste officiële zomerse dag van het jaar een feit

HOUTEN (ANP) - De eerste officiële zomerse dag van dit jaar is een feit. De temperatuur in De Bilt steeg om 12.20 uur naar 25,5 graden en daarmee is sprake van een officiële zomerse dag. Deze eeuw gebeurde dat volgens Weeronline niet eerder zo laat in het jaar.

8 uur geleden
Organisaties bezorgd om mensenrechten bij Europese asieldeal

DEN HAAG (ANP) - Vluchtelingen- en mensenrechtenorganisaties zijn blij dat EU-landen afspraken hebben gemaakt over het nieuwe asielbeleid, maar vrezen dat veel asielzoekers alsnog onder slechte omstandigheden blijven zitten in vluchtelingenkampen in bijvoorbeeld Griekenland. In het asielbeleid moeten lidstaten verplicht een aantal asielzoekers overnemen of die plicht afkopen. Amnesty International vermoedt dat rijke landen kiezen voor afkopen en asielzoekers aan de Europese grens "in een benarde situatie blijven zitten".

8 uur geleden