Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie moet ingrijpen op ledenvergadering 50PLUS

Politie moet ingrijpen op ledenvergadering 50PLUS

EDE (ANP) - De ledenvergadering van 50PLUS in congrescentrum de Reehorst in Ede is zaterdagochtend al snel ontaard in een ruzie waar de politie aan te pas moest komen. Gevolg is onder meer dat de partij geen lijsttrekker heeft kunnen kiezen voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november.

De politie heeft volgens een woordvoerder een persoon "met lichte dwang" naar buiten geleid. Het gaat om Gerard van Hooft, voormalig bestuurslid en een van de kandidaten voor het lijsttrekkerschap, zo bevestigt Van Hooft zelf aan het ANP. Hij werd onlangs geroyeerd door het hoofdbestuur en zou daarom niet welkom zijn geweest bij de vergadering.

Zoals al vaker in de geschiedenis van 50PLUS draait de ruzie om de verdeling van baantjes. Het partijbestuur onder leiding van voorzitter Jorien van den Herik wilde het Zuid-Hollandse Statenlid Ellen Verkoelen als lijsttrekker. Maar er waren meer gegadigden, zegt Van Hooft, en die kregen volgens hem geen eerlijke kans om zich te presenteren.

Dictator

Van Hooft wijst erop dat Verkoelen ook al de nummer twee was op de kieslijst voor de Eerste Kamer, achter de 81-jarige Martin van Rooijen die eerder dit jaar - eigenlijk tegen de verwachtingen in - werd herkozen als senator. "Als Van Rooijen omvalt, dan komt zij erin. En dan wil ze nu ook nog naar de Tweede Kamer."

Van den Herik is volgens Van Hooft "een dictator eerste klas", die liever de partij opblaast dan dat hij tegenspraak duldt. De voorzitter zou inmiddels zijn functie hebben neergelegd. Bij het partijbestuur was niemand direct bereikbaar voor commentaar.

Weinig kansen

50PLUS behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 onder leiding van lijsttrekker Liane den Haan één zetel. Den Haan keerde de partij evenwel al snel de rug toe en nam haar zetel mee. De meeste peilingen dichten de partij weinig kansen toe om na de verkiezingen in november terug te keren in de Tweede Kamer.

Voormalig partijleider Henk Krol laat weten "onthutst" te zijn door de gang van zaken en nodigt de achterban van 50PLUS uit vooral te stemmen op BVNL, de partij van Wybren van Haga waarbij hij zich onlangs aansloot. Ook BVNL moet afgaande op de peilingen nog maar afwachten of er een Kamerzetel inzit.

Meer uit Politiek

Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

1 dag geleden
Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal voorlopig geen geld geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna heeft gedaan, schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

2 dagen geleden
Lijsttrekkers EU-parlement tegen harde datum toetreding Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne moet perspectief hebben om toe te treden tot de Europese Unie, maar daar moet vooraf geen datum aan worden vastgeplakt, zoals 2034. Het land moet eerst aan alle gestelde voorwaarden voldoen, vinden vijf van de zes Nederlandse lijsttrekkers die vrijdag aan het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen meededen. De SP is tegen verdere uitbreiding van de EU.

2 dagen geleden
'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo'n splijtzwam als in de Haagse politiek. In het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen in Nieuwspoort met zes Nederlandse lijsttrekkers werden de voors en tegens flink aangezet. D66 maakte korte metten met partijen die een opt-out als mogelijkheid zien. "Een opt-out is niet iets dat je in de winkel koopt", zei Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

2 dagen geleden
Van Gennip laat hoogte boetes voor illegale arbeid onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een onderzoek in naar de maatschappelijke effecten van boetes die worden opgelegd aan werkgevers die werknemers uit het buitenland illegaal laten werken. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat het financiële voordeel dat werkgevers behalen door deze praktijken veel hoger is dan de boete die ze (mogelijk) krijgen.

2 dagen geleden
Erdogan spreekt nog geen steun uit voor Rutte als topman NAVO

DEN HAAG/ISTANBUL (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft nog niet zijn steun uitgesproken voor Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Na een ontmoeting met de demissionaire premier in Istanbul zei de Turkse president op een gezamenlijke persconferentie dat hij nog een besluit moet nemen.

2 dagen geleden
Kabinet en Tata beginnen met onderhandelingen over verduurzaming

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en Tata Steel beginnen met onderhandelingen over verduurzaming van de staalfabriek in IJmuiden. Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) meldt dat zij samen met staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) gesprekken gaat voeren met het bedrijf. Die moeten leiden tot juridisch bindende afspraken.

2 dagen geleden