Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie: meerdere aangiften 'heftig' incident PowNed op Ameland

Politie: meerdere aangiften 'heftig' incident PowNed op Ameland

NES (ANP) - Er zijn inmiddels meerdere aangiften gedaan naar aanleiding van het incident dat zich dinsdagavond op Ameland heeft afgespeeld tussen eilandbewoners en een cameraploeg van PowNed. Zowel de omroep als inwoners van Ameland hebben aangifte gedaan, zegt een woordvoerder van de politie.

De journalisten waren op het eiland om verslag te doen van Sunneklaas, een lokale versie van Sinterklaas waar buitenstaanders in principe niet welkom zijn. De journalisten werden tijdens hun werk aangevallen door een groep mensen van het eiland.

Het zou gaan om één tot twee aangiften van zowel de omroep als de eilanders. Over de aard van de aangiften kon de politie nog niets zeggen. Wel deelde de woordvoerder dat het onderzoek inmiddels wordt gedaan door de recherche. Dit omdat het volgens de politie een "heftig incident" is geweest dat "zorgvuldig en op de juiste manier" onderzocht moet worden.

Beelden

De politie heeft de beelden die de ploeg van PowNed van de situatie op Ameland heeft gemaakt inmiddels gezien. De woordvoerder zegt te begrijpen dat "wat daarop te zien is, veel impact heeft gehad op de journalisten". Het geeft echter "slechts een klein deel weer" van wat er die avond is gebeurd, zoals "wat er aan de video vooraf is gegaan". De politie roept getuigen die beelden hebben gemaakt van het incident dan ook op om hun beelden vanwege het onderzoek met de politie te delen.

PowNed-voorzitter Dominique Weesie zegt ook een klacht in te dienen bij de politie vanwege haar optreden dinsdag. "Als we nul op het rekest krijgen stappen we naar de Ombudsman." Weesie zegt verder dat de klacht ingediend zal worden bij het district Noord-Nederland, waar het Waddeneiland onder valt.

Aangifte 'volgende dag'

Dat omroep PowNed aangeeft dat de agenten op het eiland de drie journalisten in eerste instantie niet wilden helpen toen zij werden belaagd, ontkent de politie. De woordvoerster van Noord-Nederland geeft aan dat de collega's de partijen ter plaatse uit elkaar hebben gehaald en de journalisten hebben geholpen van het eiland af te komen. Er zou op dat moment zijn gezegd dat er de volgende dag aangifte kon worden gedaan. Dit omdat er dan meer "rust en ruimte" zou zijn om aangifte te doen, aldus de politie.

Meer uit Binnenland

14 verdachten rellen Eritreeërs Den Haag donderdag voor raadkamer

DEN HAAG (ANP) - Veertien verdachten van de rellen bij zalencentrum Opera in Den Haag staan donderdag voor de raadkamer van de rechtbank in Den Haag en horen of ze langer vast moeten blijven zitten. Dit meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag.

54 minuten geleden
Amsterdam verlengt opvang asielschip tot 20 oktober

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam gaat de opvanglocatie op het schip in het Westelijk Havengebied opnieuw met een half jaar verlengen. Dat maakt het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders dinsdag bekend. Op de MS Galaxy verblijven zo'n 1500 vluchtelingen. De huidige periode loopt af in april en wordt nu verlengd tot 20 oktober.

1 uur geleden
Jetten: geen sprake van beïnvloeding EZK bij biomassasubsidie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair energieminister Rob Jetten ontkent de stelling van milieuclubs dat ambtenaren van zijn ministerie het energiebedrijf Vattenfall op oneigenlijke wijze aan subsidie hebben geholpen. "Die aanvraag is netjes en transparant verlopen", zei hij op uiterst kritische vragen van de Partij voor de Dieren. Milieuactiegroepen hebben mails van ambtenaren ingezien na een beroep op de Wet open overheid (Woo). Daarin twijfelen ze over het toekennen van de subsidieaanvraag voor de bouw van een biomassacentrale bij Diemen. Dat zou "gedoe gaan opleveren", vreesde een ambtenaar.

1 uur geleden
Olievervuiling op stranden van Bonaire

KRALENDIJK (ANP) - Op Bonaire is in verschillende baaien en op stranden olievervuiling aangetroffen. In de wateren van Sorobon, Lac en Lagun zijn olievlekken ontdekt. De olie is waarschijnlijk afkomstig van een eerder gekapseisd vaartuig in de wateren rond Trinidad en Tobago. Deze verontreiniging vormt volgens de overheid van Bonaire "een ernstige bedreiging voor zowel mens als natuur op Bonaire, waaronder kwetsbare ecosystemen zoals mangroves, vissen en koraal".

2 uur geleden
Pro-Palestijnse activisten verstoren herdenking Van Agt in Kamer

DEN HAAG (ANP) - De herdenking van de overleden oud-premier Dries van Agt in de Tweede Kamer is aan het begin kort verstoord door activisten op de publieke tribune, die een Palestijnse vlag ophingen. Van Agt was zeker in de laatste jaren van zijn leven een voorvechter van de Palestijnse zaak. Hij overleed op 5 februari samen met zijn vrouw.

3 uur geleden
Advies: handhaaf veroordelingen voor moord advocaat Wiersum

DEN HAAG (ANP) - De veroordelingen van twee uitvoerders van de moord op advocaat Derk Wiersum kunnen in stand blijven. Dat adviseert de procureur-generaal (PG) dinsdag aan de Hoge Raad. De mannen zijn door het gerechtshof Amsterdam in hoger beroep veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf.

4 uur geleden
Schoonfamilie houdt vast aan onschuld in Marumse zwembadmoord

LEEUWARDEN (ANP) - De veroordeelde schoonfamilie van de vermoorde Jan Elzinga (40) zegt nogmaals geen enkele betrokkenheid te hebben bij zijn dood. Dat stelden zij op de tweede dag van het hoger beroep van de zogenoemde Marumse zwembadmoord.

4 uur geleden