Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie: meer klachten over etnisch profileren en discriminatie

Politie: meer klachten over etnisch profileren en discriminatie

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft afgelopen jaar meer klachten binnengekregen over etnisch profileren en discriminatie door de politie. Vorig jaar kwamen daarover 225 klachten binnen. In 2019 waren het er in totaal 136. Dat meldt de politie op basis van de nieuwste cijfers uit de politiesystemen.

Over discriminatie kwamen in 2019 nog 77 klachten binnen, vorig jaar waren dat er 111. De klachten over etnisch profileren zijn volgens de politiecijfers toegenomen van 64 in 2019 naar 127 vorig jaar. Het totale aantal klachten over etnisch profileren en discriminatie ligt iets lager dan de optelsom van die twee apart. Dat komt doordat in een aantal gevallen gelijktijdig een klacht over discriminatie en over etnisch profileren is ingediend, aldus de politie.

Dat het aantal klachten bij de politie is gestegen, komt mogelijk door alle aandacht voor de Black Lives Matter-beweging. Dat zegt Thea Visser, lid eenheidsleiding Midden-Nederland en landelijk verantwoordelijk voor professioneel controleren. "Het heeft mensen bewuster gemaakt en mensen ervaren meer ruimte om zich te uiten. Misschien wordt er ook een grotere gezamenlijke verantwoordelijkheid gevoeld om misstanden aan de kaak te stellen", aldus Visser.

Stappen gezet

Volgens Visser staat etnisch profileren haaks op professioneel politiewerk. "Klachten nemen we serieus en daar willen we van leren. Mensen moeten nooit het gevoel hebben dat hun etniciteit een rol speelt, nooit. En als ze dat gevoel toch hebben, dan moeten we dit goed met elkaar bespreken, horen hoe de ervaringen zijn en uitleggen hoe we werken. In de bejegening van mensen en in het serieus nemen van klachten kunnen we het verschil maken. Daar hebben we stappen in gezet en daar werken we aan."

De cijfers zeggen vermoedelijk niet veel over het werkelijke aantal incidenten met etnisch profileren en discriminatie. Het is volgens de politie bekend dat mensen die dit ervaren, vaak aarzelen om een klacht in te dienen. Zo meldde de Nationale ombudsman eind maart dat uit zijn eigen onderzoek naar klachtbehandeling door de overheid blijkt dat van de 159 burgers die etnisch profileren hebben ervaren driekwart van deze mensen (120) daarover nooit een klacht heeft ingediend.

De ombudsman benadrukte toen dat overheidsdiensten als de douane en politie moeten zorgen dat ze klachten zorgvuldig afhandelen. "Want anders sluit je mensen uit, blijven burgers zich niet gehoord voelen én leert de overheid nooit wat er nodig is om etnisch profileren te voorkomen."

Meer uit Binnenland

Deel treinverkeer bij Lage Zwaluwe weer op gang

UTRECHT (ANP) - Een deel van de treinen op het traject langs Lage Zwaluwe rijdt weer. Door een kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe was sinds de ochtend geen treinverkeer mogelijk tussen Dordrecht en Breda en Dordrecht en Roosendaal.

1 uur geleden
Bedrijf gehackt dat onder meer belastingaanslagen verstuurt

AMERSFOORT (ANP) - Cybercriminelen hebben mogelijk gegevens van burgers in handen gekregen door de systemen van AddComm te hacken, een bedrijf dat onder meer voor gemeenten en waterschappen de communicatie met inwoners en bedrijven verzorgt. De hackers hebben systemen versleuteld en data ontvreemd, meldt AddComm op zijn website.

2 uur geleden
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij na eis van drie maanden cel

AMSTERDAM (ANP) - De 25-jarige Manu-Narayan A. uit Amsterdam is donderdagavond vrijgesproken van het gooien van stenen naar de politie tijdens de studentenprotesten. Het OM had een gevangenisstraf van drie maanden tegen hem geëist voor openlijk geweld. Volgens de politierechter zijn er twijfels over het signalement van de stenengooier. Ze sprak A. daarom vrij. Op de tribune klonk na de uitspraak applaus en gejoel.

3 uur geleden
Ook donderdagavond geen treinen op traject langs Lage Zwaluwe

UTRECHT (ANP) - De kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe is nog niet hersteld. Daardoor rijden er ook donderdagavond nog geen treinen tussen Dordrecht en Breda en Dordrecht en Roosendaal. De NS hoopt rond 21.30 uur het treinverkeer te kunnen hervatten.

4 uur geleden
Al meer klachten over eindexamens dan vorig jaar

UTRECHT (ANP) - Dit jaar zijn bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) al meer klachten over de examens binnengekomen dan in het hele eerste tijdvak vorig jaar. Op dag 9 telt de Eindexamenklachtenlijn ruim 318.000 klachten, waar vorig jaar de teller na ruim twee weken eindigde op meer dan 312.000 klachten.

4 uur geleden
Ook cultuursector komt in actie tegen mogelijke btw-verhoging

AMSTERDAM (ANP) - Ook de kunst- en cultuursector komt in actie tegen de aangekondigde mogelijke btw-verhoging op culturele goederen en diensten. Dat heeft belangenorganisatie Kunsten '92 laten weten aan het ANP. De campagne gaat volgende week live. Aan de vorm daarvan wordt op dit moment hard gewerkt, aldus de organisatie.

7 uur geleden
Beloning van 50.000 euro voor gouden tip explosies Vlaardingen

VLAARDINGEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie looft een beloning uit van 50.000 euro voor de gouden tip die leidt tot de aanhouding van de opdrachtgever van een reeks explosies bij een loodgieter in Vlaardingen.

7 uur geleden