Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie: meer klachten over etnisch profileren en discriminatie

Politie: meer klachten over etnisch profileren en discriminatie

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft afgelopen jaar meer klachten binnengekregen over etnisch profileren en discriminatie door de politie. Vorig jaar kwamen daarover 225 klachten binnen. In 2019 waren het er in totaal 136. Dat meldt de politie op basis van de nieuwste cijfers uit de politiesystemen.

Over discriminatie kwamen in 2019 nog 77 klachten binnen, vorig jaar waren dat er 111. De klachten over etnisch profileren zijn volgens de politiecijfers toegenomen van 64 in 2019 naar 127 vorig jaar. Het totale aantal klachten over etnisch profileren en discriminatie ligt iets lager dan de optelsom van die twee apart. Dat komt doordat in een aantal gevallen gelijktijdig een klacht over discriminatie en over etnisch profileren is ingediend, aldus de politie.

Dat het aantal klachten bij de politie is gestegen, komt mogelijk door alle aandacht voor de Black Lives Matter-beweging. Dat zegt Thea Visser, lid eenheidsleiding Midden-Nederland en landelijk verantwoordelijk voor professioneel controleren. "Het heeft mensen bewuster gemaakt en mensen ervaren meer ruimte om zich te uiten. Misschien wordt er ook een grotere gezamenlijke verantwoordelijkheid gevoeld om misstanden aan de kaak te stellen", aldus Visser.

Stappen gezet

Volgens Visser staat etnisch profileren haaks op professioneel politiewerk. "Klachten nemen we serieus en daar willen we van leren. Mensen moeten nooit het gevoel hebben dat hun etniciteit een rol speelt, nooit. En als ze dat gevoel toch hebben, dan moeten we dit goed met elkaar bespreken, horen hoe de ervaringen zijn en uitleggen hoe we werken. In de bejegening van mensen en in het serieus nemen van klachten kunnen we het verschil maken. Daar hebben we stappen in gezet en daar werken we aan."

De cijfers zeggen vermoedelijk niet veel over het werkelijke aantal incidenten met etnisch profileren en discriminatie. Het is volgens de politie bekend dat mensen die dit ervaren, vaak aarzelen om een klacht in te dienen. Zo meldde de Nationale ombudsman eind maart dat uit zijn eigen onderzoek naar klachtbehandeling door de overheid blijkt dat van de 159 burgers die etnisch profileren hebben ervaren driekwart van deze mensen (120) daarover nooit een klacht heeft ingediend.

De ombudsman benadrukte toen dat overheidsdiensten als de douane en politie moeten zorgen dat ze klachten zorgvuldig afhandelen. "Want anders sluit je mensen uit, blijven burgers zich niet gehoord voelen én leert de overheid nooit wat er nodig is om etnisch profileren te voorkomen."

Meer uit Binnenland

Agractie: beter geen landbouwakkoord dan een slecht akkoord

PUTTEN (ANP) - Boerenactiegroep Agractie is vooralsnog niet van plan om terug te keren naar de onderhandelingen over het landbouwakkoord. Volgens Agractie zit er tot nu toe "nul komma nul beweging" in de standpunten van het kabinet over hoe de landbouw hervormd moet worden. De boerenactiegroep vindt dat het akkoord zo "halfbakken" is en stelt dat er beter geen akkoord kan komen dan een slecht akkoord. Dat heeft voorman Bart Kemp donderdagavond gezegd tijdens een informatieavond van Agractie in Putten.

42 minuten geleden
Man uit Apeldoorn schiet met vuurwapen op Apache-helikopter

APELDOORN (ANP) - Een man uit Apeldoorn wordt ervan verdacht donderdagochtend met een vuurwapen op een Apache-gevechtshelikopter te hebben geschoten. Dat meldt de Koninklijke Marechaussee, die de verdachte aan het einde van de middag in zijn woning heeft aangehouden.

2 uur geleden
Voorlopig geen einde persalarmeringen politie en brandweer

DEN HAAG (ANP) - Journalisten blijven voorlopig nog meldingen ontvangen als de politie en brandweer uitrukken, laat minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) weten. Media krijgen per 1 april echter geen bericht meer als een ambulance wordt ingezet, omdat het medisch beroepsgeheim hierdoor in het geding zou komen.

4 uur geleden
Blauw start kort geding tegen softwareleverancier om datalek

ROTTERDAM (ANP) - Marktonderzoeksbureau Blauw is een kort geding gestart vanwege het datalek waardoor het bedrijf en klanten mogelijk zijn getroffen. Het lek komt van softwareleverancier Nebu, maar die geeft volgens topman van Blauw Jos Vink nauwelijks informatie. In het kort geding eist het bureau meer informatie van Nebu over het lek. Het kort geding dient komende dinsdag.

5 uur geleden
AOb: RUG tast academische vrijheid aan met ontslag Täuber

UTRECHT (ANP) - De Algemene Onderwijsbond (AOb) vindt dat de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zich in de zaak rond de ontslagen Susanne Täuber niet alleen een slechte werkgever toont, maar zo ook de academische vrijheid aantast. Dit schrijft de bond donderdag op ScienceGuide, een nieuwssite voor wetenschap en hoger onderwijs.

5 uur geleden
AP sluit niet uit dat meer gegevens op straat liggen door datalek

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) sluit niet uit dat meer bedrijven en organisaties zich zullen melden waarvan klantgegevens mogelijk op straat komen te liggen als gevolg van een groot datalek bij een softwareleverancier. Een woordvoerder van de privacytoezichthouder zegt dat bedrijven zich ook meer bewust moeten zijn van hun verantwoordelijkheid bij het doorgeven van persoonsgegevens.

6 uur geleden
Sekswerkers demonstreren tegen vroegere sluitingstijden Wallen

AMSTERDAM (ANP) - Tientallen sekswerkers hebben donderdagmiddag gedemonstreerd tegen de vroegere sluitingstijden van de ramen op de Wallen, die zaterdag ingaan. Voor raamprostitutie gaat de eindtijd van 06.00 uur naar 03.00 uur. Ook de horeca gaat eerder dicht en vanaf half mei geldt er een blowverbod. Het stadsbestuur wil zo overlast tegengaan in de drukke buurt. Volgens de sekswerkers zijn de nieuwe sluitingstijden "duidelijk bedoeld om ons uit te roken".

7 uur geleden