Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie massaal aanwezig in Birmingham na steekincidenten

Politie massaal aanwezig in Birmingham na steekincidenten

BIRMINGHAM (ANP) - In de Britse stad Birmingham is de politie in groten getale aanwezig in een poging de dader van een reeks steekincidenten te pakken. Inmiddels hebben agenten een mes gevonden in de goot in het centrum van de stad. Maar of dat ook het moordwapen is, moet volgens politiechef Steve Graham nog worden vastgesteld.

Bij de steekpartijen in de nacht van zaterdag op zondag zijn een dode en zeven gewonden gevallen. Twee slachtoffers zijn zwaargewond. De overledene is een man. De twee zwaargewonden zijn een man en een vrouw, aldus de politie. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab zegt dat hij voorlopig geen informatie heeft die wijst op een terroristisch motief, maar zei daarbij dat mensen "zeer waakzaam" moeten blijven.

De steekpartijen vonden plaats op vier verschillende plaatsen in het stadscentrum. De politie gaat ervan uit dat de aanvallen verband houden met elkaar. "We zoeken één verdachte", zei Graham. Onderzoekers proberen volgens de politiechef de verdachte te identificeren en op te sporen. "U kunt er zeker van zijn dat we er alles aan doen om degene die verantwoordelijk is op te sporen en te achterhalen wat er precies is gebeurd." In het centrum van de stad is de politie massaal aanwezig.

Motief

Het is nog onduidelijk wat het motief is voor de steekincidenten. Er lijken willekeurige mensen te zijn aangevallen. De politie beschikt volgens Britse media nog niet over aanwijzingen dat sprake is van een terreurdaad of geweld tussen criminele bendes.

Tegen de BBC zegt Savvas Sfrantzis, die 's nachts aan het werk was, dat hij zag dat een man meerdere keren op een vrouw instak. Hij dacht eerst dat de dader probeerde de ketting van de vrouw te stelen. "Hij was heel koel en raakte niet in paniek en reageerde niet of zo", zegt Sfrantzis. "Nadat hij haar tussen de vijf en zeven keer had gestoken, liep hij weg alsof er niets was gebeurd."

David Nash, uitbater van de gaybar Village Inn in Hurst Street, zegt dat hij na een "normale nacht" werken na 02.00 uur iemand hoorde schreeuwen: "Stop hem! Hij heeft iemand neergestoken." Op het moment dat het nachtleven op zijn einde liep, werd volgens hem "het gebied overspoeld met gepantserde politievoertuigen, normale politie-auto's, politie te voet en ambulances".

Premier Boris Johnson zei op Twitter mee te leven met de mensen die zijn getroffen door het "verschrikkelijke incident" in de Engelse stad. Hij bedankte de hulpdiensten voor hun inzet.

Meer uit Buitenland

Videoboodschap Poetin: bezette gebieden willen bij Rusland horen

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft zaterdag gezegd dat inwoners van de door Rusland bezette gebieden in Oekraïne door recente verkiezingen hebben laten zien dat ze graag bij Rusland willen horen. Daarmee zouden de uitkomsten van de referenda van vorig jaar volgens hem onderstreept worden.

1 uur geleden
Pro-Russische oud-premier favoriet bij verkiezingen Slowakije

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Bij de verkiezingen in Slowakije kunnen de Slowaken kiezen voor een stevige koerswijziging van hun verdeelde land. De peilingen worden aangevoerd door de liberale PS en de SMER-SD, de partij van oud-premier Robert Fico. Hij lijkt de favoriet voor de verkiezingswinst en heeft aangekondigd dan te zullen breken met het prowesterse beleid van de huidige regering. Fico is pro-Russisch en wil stoppen met de militaire steun aan buurland Oekraïne.

1 uur geleden
Laatste dag voor Amerikaans parlement om shutdown te vermijden

WASHINGTON (ANP) - In de Verenigde Staten dreigt een shutdown doordat de Republikeinen en de Democraten in het Huis van Afgevaardigden het niet eens kunnen worden over de overheidsbegroting. Zaterdag is de laatste dag van het fiscale jaar en dus de laatste kans om een shutdown te voorkomen. Dat wil zeggen dat een deel van de overheid plat komt te liggen en dat sommige ambtenaren niet meer kunnen worden betaald als er geen deal komt.

1 uur geleden
Beroemde Britse stoomlocomotief betrokken bij ongeluk

EDINBURGH (ANP/AFP) - Een beroemde en recordbrekende stoomlocomotief is vrijdag bij een treinongeluk betrokken geraakt waarbij twee mensen lichtgewond raakten. Het ongeluk gebeurde volgens de politie bij het treinstation van Aviemore in de Schotse Hooglanden. De slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht, meldt de BBC.

1 uur geleden
Bondgenoot Trump bekent schuld in strafzaak verkiezingen Georgia

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een voormalige bondgenoot van oud-president Donald Trump heeft in een strafzaak in de staat Georgia schuld bekend aan inmenging in de presidentsverkiezingen in 2020. Scott Hall werd op vijf punten beschuldigd van samenspanning om verkiezingswerkzaamheden te beïnvloeden. Hij is vooralsnog de enige verdachte die schuld bekent in het onderzoek.

6 uur geleden
Justitie: verdachte in Tupac-zaak wordt verdacht van moord

LAS VEGAS (ANP/AFP) - De verdachte die is opgepakt voor de dood van Tupac, wordt door justitie verantwoordelijk gehouden voor de dood van de rapper. Dat heeft openbaar aanklager Marc DiGiacomo gezegd. Verdachte Duane Davis, ook wel Keffe D of Keefe D genoemd, is formeel in staat van beschuldiging gesteld. De politie gaat ervan uit dat Tupac is doodgeschoten uit wraak.

7 uur geleden
VS: Servië moet zich terugtrekken uit grensgebied met Kosovo

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse regering heeft Servië opgeroepen om zich terug te trekken uit het grensgebied met Kosovo. Het Witte Huis zegt een "grote militaire inzet" langs de grens te zien met zwaar wapentuig. Minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken heeft hierover contact gehad met de president van Servië.

8 uur geleden