Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie mag nieuwe berichten op in beslag genomen telefoons lezen

Politie mag nieuwe berichten op in beslag genomen telefoons lezen

DEN HAAG (ANP) - De politie mag in de toekomst berichten lezen die nog binnenstromen op mobiele telefoons of computers nadat die al in beslag zijn genomen. Dat mag tot drie dagen na de inbeslagname van de telefoon of een ander apparaat van een verdachte. Dat staat in het wetsvoorstel voor een nieuw Wetboek van Strafvordering - waarin de regels voor opsporing, vervolging en berechting staan - dat dinsdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Het is een van de vele vernieuwingen in de opsporingsbevoegdheden van de politie, die in het nieuwe wetboek zijn opgenomen. In het huidige wetboek uit 1926, dat aan vervanging toe is, staat dat de politie alleen de informatie mag gebruiken die in de telefoon is opgeslagen tot het moment van inbeslagname.

Met de nieuwe wet mag de politie ook clouddiensten van een verdachte gaan doorzoeken vanaf het politiebureau. Dat is iets wat nu nog alleen mag tijdens een fysieke huiszoeking, maar op een politiebureau veel praktischer is omdat tegenwoordig veel informatie niet op het apparaat zelf staat, maar in de cloud.

Meer rechten

Met het nieuwe Wetboek van Strafvordering krijgen slachtoffers en verdachten meer rechten. Verdachten krijgen bijvoorbeeld meer recht op informatie en gefinancierde rechtsbijstand op momenten dat ze nog niet in voorarrest zitten.

Het nieuwe wetboek betekent ook het einde van de zogeheten pro-formazittingen, waar elke drie maanden het voorarrest van verdachten wordt getoetst en besluiten worden genomen over bijvoorbeeld onderzoekswensen. Dit worden openbare zittingen van de raadkamer die elke negentig dagen bijeenkomt. De verdediging en het Openbaar Ministerie hoeven niet meer te wachten op de pro-formazitting, maar ze kunnen te allen tijde zaken doen met de rechter-commissaris. Dat moet de procesgang versnellen.

Het is de bedoeling dat het nieuwe wetboek in 2026 in gebruik wordt genomen. Dat hangt vooral af van de behandeling in de Tweede en Eerste Kamer. Dat wordt een hele kluif: het wetsvoorstel telt ruim vijftig pagina's en de toelichting erop 1200 bladzijden. De invoering wordt al wel voorbereid zodat die kan beginnen zodra de wet is aangenomen. Tienduizenden medewerkers van de politie, justitie, advocaten en rechters moeten dan worden bijgeschoold. Voor de hele operatie is 450 miljoen euro uitgetrokken. Het kabinet ging vorige week akkoord met het voorstel.

Meer uit Binnenland

Ook Van Weel neemt afstand van uitspraken over omvolking

DEN HAAG (ANP) - Toekomstig justitieminister David van Weel neemt net als zijn VVD-partijgenoten afstand van uitspraken van PVV'ers over omvolkingstheorieën. "Dit staat heel ver af van waar ik sta", zei Van Weel tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer. Hij zei zich aan te sluiten bij partijgenote en beoogd vicepremier Sophie Hermans die eerder op de dag zei dat ze "een buitengewoon lage tolerantie" heeft voor dit soort uitspraken.

22 minuten geleden
25,5 jaar cel voor man achter 'vergismoord' Latumahina

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank Amsterdam heeft de 43-jarige Noureddine H. veroordeeld tot 25,5 jaar cel voor de schietpartij die de Amsterdamse dj Djordy Latumahina op 8 oktober 2016 fataal werd en waarbij zijn vriendin blijvend letsel opliep. Volgens de rechtbank was H. de organisator van de schietpartij in Amsterdam-West.

32 minuten geleden
Zuid-Holland betaalt vrijwilligers voor hulp in landelijk gebied

DEN HAAG (ANP) - Boeren die meedenken over de aanpak van het landelijk gebied in de provincie Zuid-Holland, krijgen hier binnenkort geld voor. Zuid-Holland heeft, net als enkele andere provincies, besloten om 200.000 euro beschikbaar te stellen voor een zogeheten deelnamevergoeding. Omdat boeren en ook vrijwilligers van lokale natuur- en landschapsorganisaties vaak specifieke kennis hebben van bepaalde gebieden, wil Zuid-Holland hen hiervoor betalen.

1 uur geleden
Hermans belooft lage tolerantie voor omvolking-achtige uitspraken

DEN HAAG (ANP) - Als vicepremier van de VVD belooft Sophie Hermans een "buitengewoon lage tolerantie" te hebben voor uitspraken van PVV'ers zoals die over omvolkingstheorieën. Dat soort ideeën "staan heel ver van mij af", aldus de beoogde bewindsvrouw. "En straks zijn wij collega's in het kabinet. En daar zal ik heel scherp in de gaten houden wat er gebeurt."

2 uur geleden
20 verdachten jaar na rellen FC Twente - Hammarby IF voor rechter

ALMELO (ANP) - Het Openbaar Ministerie vervolgt twintig verdachten van de rellen na de wedstrijd van FC Twente tegen de Zweedse voetbalclub Hammarby IF. Ze staan op 8 en 9 juli terecht in de rechtbank in Almelo, kondigde het OM maandag aan.

2 uur geleden
Hermans houdt ook 'klimaatontkenners' in kabinet aan de afspraken

DEN HAAG (ANP) - Aankomend klimaatminister Sophie Hermans zal ook haar beoogd collega-ministers die niet geloven in door de mens veroorzaakte klimaatverandering, houden aan de afspraken in het hoofdlijnenakkoord. "Die afspraken staan en daar zal ik iedereen in het kabinet aan houden", zegt de VVD'er in een hoorzitting in de Tweede Kamer.

2 uur geleden
Ik besloot uiteindelijk zelf bij KHN weg te gaan, zegt Beljaarts

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister van Economische Zaken Dirk Beljaarts spreekt mediaberichten tegen dat hij onder druk van leden de lobbyclub Koninklijke Horeca Nederland heeft verlaten. "Ik heb uiteindelijk zelf besloten om te gaan." De Volkskrant en de Telegraaf meldden dat de ledenraad hem heeft gevraagd af te treden.

3 uur geleden