Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie mag nieuwe berichten op in beslag genomen telefoons lezen

Politie mag nieuwe berichten op in beslag genomen telefoons lezen

DEN HAAG (ANP) - De politie mag in de toekomst berichten lezen die nog binnenstromen op mobiele telefoons of computers nadat die al in beslag zijn genomen. Dat mag tot drie dagen na de inbeslagname van de telefoon of een ander apparaat van een verdachte. Dat staat in het wetsvoorstel voor een nieuw Wetboek van Strafvordering - waarin de regels voor opsporing, vervolging en berechting staan - dat dinsdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Het is een van de vele vernieuwingen in de opsporingsbevoegdheden van de politie, die in het nieuwe wetboek zijn opgenomen. In het huidige wetboek uit 1926, dat aan vervanging toe is, staat dat de politie alleen de informatie mag gebruiken die in de telefoon is opgeslagen tot het moment van inbeslagname.

Met de nieuwe wet mag de politie ook clouddiensten van een verdachte gaan doorzoeken vanaf het politiebureau. Dat is iets wat nu nog alleen mag tijdens een fysieke huiszoeking, maar op een politiebureau veel praktischer is omdat tegenwoordig veel informatie niet op het apparaat zelf staat, maar in de cloud.

Meer rechten

Met het nieuwe Wetboek van Strafvordering krijgen slachtoffers en verdachten meer rechten. Verdachten krijgen bijvoorbeeld meer recht op informatie en gefinancierde rechtsbijstand op momenten dat ze nog niet in voorarrest zitten.

Het nieuwe wetboek betekent ook het einde van de zogeheten pro-formazittingen, waar elke drie maanden het voorarrest van verdachten wordt getoetst en besluiten worden genomen over bijvoorbeeld onderzoekswensen. Dit worden openbare zittingen van de raadkamer die elke negentig dagen bijeenkomt. De verdediging en het Openbaar Ministerie hoeven niet meer te wachten op de pro-formazitting, maar ze kunnen te allen tijde zaken doen met de rechter-commissaris. Dat moet de procesgang versnellen.

Het is de bedoeling dat het nieuwe wetboek in 2026 in gebruik wordt genomen. Dat hangt vooral af van de behandeling in de Tweede en Eerste Kamer. Dat wordt een hele kluif: het wetsvoorstel telt ruim vijftig pagina's en de toelichting erop 1200 bladzijden. De invoering wordt al wel voorbereid zodat die kan beginnen zodra de wet is aangenomen. Tienduizenden medewerkers van de politie, justitie, advocaten en rechters moeten dan worden bijgeschoold. Voor de hele operatie is 450 miljoen euro uitgetrokken. Het kabinet ging vorige week akkoord met het voorstel.

Meer uit Binnenland

Dieuwertje Blok legt werk neer en moet neusamputatie ondergaan

HILVERSUM (ANP) - Dieuwertje Blok legt haar werkzaamheden neer en verdwijnt voorlopig uit de openbaarheid, omdat haar neus geamputeerd moet worden. Ze heeft neuskanker. Dat zegt de 66-jarige Blok, vooral geliefd en bekend door het presenteren van Het Sinterklaasjournaal, in de Volkskrant. Een eerdere poging om kankercellen in haar neus te bestrijden was niet succesvol.

14 minuten geleden
Actievoerders vragen natuur rond terrein VDL Nedcar te sparen

MAASTRICHT (ANP) - De actiegroep Red het Sterrebos roept het Limburgse provinciebestuur op de kap van bomen rond het terrein van autofabrikant VDL Nedcar tegen te houden. Actievoerders boden vrijdagochtend voor de deur van het gouvernement in Maastricht een petitie aan, die gedeputeerde Stephan Satijn namens het Limburgse college in ontvangst nam.

46 minuten geleden
LTO vertrouwt op werking blauwtongvaccin voor hoogseizoen

DEN HAAG (ANP) - Land- en Tuinbouworganisatie LTO haalt opgelucht adem nu het Spaanse vaccin tegen het blauwtongvirus is goedgekeurd door de landbouwminister. "De tijd begon te dringen", zegt Jeannette van de Ven, portefeuillehouder Gezonde Dieren bij de LTO in een verklaring. Met deze ontwikkeling heeft ze "goede hoop" dat schapen en runderen voor het hoogtepunt van het knuttenseizoen beschermd zijn.

1 uur geleden
Plofkraak op pinautomaat in Franeker

FRANEKER (ANP) - In het Friese Franeker is in de nacht van donderdag op vrijdag rond 03.40 uur een plofkraak gepleegd. Doelwit was een pinautomaat aan de Voorstraat, meldt een woordvoerder van de politie. Er is niemand gewond geraakt. Of er iets is buitgemaakt, is onbekend.

5 uur geleden
Drukte op wegen verwacht door begin meivakantie

DEN HAAG (ANP) - In heel het land gaat vrijdagmiddag de meivakantie van start voor scholen. De ANWB verwacht door het vakantieverkeer een extra drukke avondspits. Ook Schiphol en andere luchthavens maken zich met tienduizenden verwachte reizigers per dag op voor topdrukte.

6 uur geleden
Rutte overlegt met Erdogan over benoeming tot NAVO-baas

ISTANBUL (ANP) - Mark Rutte hoopt vrijdag van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te horen dat die geen bezwaren meer heeft tegen zijn benoeming tot secretaris-generaal van de NAVO. Turkije is nu nog een van de vier landen die nog dwars ligt bij Ruttes benoeming tot baas van het militaire bondgenootschap.

7 uur geleden
Duizenden mensen ontvangen lintje van koning

DEN HAAG (ANP) - Enkele duizenden mensen in Nederland ontvangen vrijdag een lintje van koning Willem-Alexander. Ze hebben zich jaren ingezet als vrijwilliger, of ze hebben zich onderscheiden in hun carrière. De lintjesregen is elk jaar op de laatste werkdag voor Koningsdag.

7 uur geleden