Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie maakt einde aan illegaal feest in Brussels bospark

Politie maakt einde aan illegaal feest in Brussels bospark

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De politie heeft zaterdag een eind gemaakt aan een illegaal evenement in Brussel omdat de aanwezigen maling hadden aan de coronavoorschriften. Een paar duizend mensen, vooral jongeren, hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging op Facebook naar de manifestatie La Boum 2 te komen.

Hoewel het de bedoeling was feest te vieren, was de stemming in het bospark Ter Kameren niet erg feestelijk. Slechts een beperkt aantal verzamelde zich bij de muziekinstallaties en danste. Veel anderen klonterden samen in groepjes. De meesten hielden geen anderhalve meter afstand en droegen geen mondkapje.

De politie, volgens Het Nieuwsblad met 700 man op de been, hield de situatie geruime tijd op afstand in de gaten, onder meer vanuit een helikopter. Met behulp van een drone werden de bezoekers gemaand zich aan de coronamaatregelen te houden, zonder veel succes.

Grimmige sfeer

In de loop van de middag werd de sfeer grimmiger. Volgens getuigen mengden extreemrechtse figuren zich tussen de feestgangers. Demonstranten eisten "vrijheid". Er ontstonden wat vechtpartijtjes en er werd met flessen en vuurwerk gegooid. Een waterkanon reed als waarschuwing richting de vijver, waar een maand geleden tijdens de eerste editie van La Boum (Knalfuif) ernstige ongeregeldheden ontstonden.

De politie besloot even na half zes over te gaan tot de ontruiming van het Ter Kamerenbos wegens het "niet naleven van de gezondheidsmaatregelen". Daarvoor werden behalve manschappen in wapenuitrusting traangas en de waterkanonnen ingezet.

Vernielingen

Veel 'boumers' waren toen al op weg naar huis gegaan, enkele honderden bleven langer hangen op het grasveld bij de waterpartij en in de bosjes. Ze maakten vreugdevuurtjes en bleven de oproerpolitie uitdagen. In de omgeving werden vernielingen aangericht. Onder meer straatmeubilair en verkeerslichten moesten het ontgelden.

Toen ook de laatste raddraaiers uit het park waren verdreven, gingen de schermutselingen nog een tijdlang door op straten in de buurt. Er zijn zeker zestien arrestaties verricht. Drie personen raakten lichtgewond, onder wie twee politieagenten.

Meer uit Buitenland

Weer ruim 100.000 Israëliërs de straat op in protest

TEL AVIV (ANP/DPA) - In Israël is zaterdagavond weer massaal geprotesteerd tegen het beleid van de regering. In Tel Aviv waren meer dan 100.000 demonstranten op de been, ook in andere steden gingen mensen de straat op.

1 uur geleden
Oud-president Jimmy Carter (98) bezoekt parade in woonplaats

PLAINS (ANP/RTR) - De Amerikaanse oud-president Jimmy Carter (98) en zijn vrouw Rosalynn (96) hebben zaterdag het jaarlijkse pindafestival in hun woonplaats Plains in de staat Georgia bezocht. Het paar werd in een auto langs een parade gereden.

2 uur geleden
Israël voert voor tweede dag op rij aanval uit op Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Israëlische leger laat weten dat het met een drone een aanval heeft uitgevoerd op de Gazastrook. Daarbij is een militaire commandopost van Hamas geraakt, de groep die het gebied controleert. Het is de tweede dag op rij dat Israël een aanval uitvoert op de Gazastrook, een gebied van minder dan vierhonderd vierkante kilometer waar ongeveer twee miljoen Palestijnen wonen.

5 uur geleden
Tientallen doden door grote brand bij oliedepot in Benin

PORTO-NOVO (ANP/AFP) - In het West-Afrikaanse land Benin zijn door een grote brand bij een illegale opslagplaats van olie zeker 34 mensen om het leven gekomen, onder wie twee baby's. De ramp vond plaats in een stadje niet ver van de grens met buurland Nigeria. Nog eens twintig mensen liggen in het ziekenhuis. Sommigen van hen zouden er slecht aan toe zijn.

7 uur geleden
Zelensky maakt ondanks spanningen korte stop in Polen

LUBLIN (ANP/AFP) - Op zijn terugweg van de Verenigde Staten en Canada heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky een korte stop gemaakt in Polen. Het bezoek komt op een moment dat de twee landen met elkaar in de clinch liggen over de export van graan.

7 uur geleden
Minister Lavrov: Westen vecht rechtstreekse strijd uit met Rusland

NEW YORK (ANP/RTR) - "Je kunt het noemen wat je wilt, maar het Westen vecht een rechtstreekse strijd met ons uit." Dat zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov tijdens een bezoek aan de Verenigde Naties in New York over de oorlog in Oekraïne.

8 uur geleden
'Onacceptabel geweld' tijdens Franse mars tegen politiegeweld

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, spreekt van "onacceptabel geweld" nadat demonstranten in Parijs een politiewagen hadden aangevallen met een breekijzer en ruiten hadden ingeslagen van een bankkantoor. Daarbij zou een persoon gewond zijn geraakt.

8 uur geleden