Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie las vijf maanden mee met criminelen, 42 aanhoudingen

Politie las vijf maanden mee met criminelen, 42 aanhoudingen

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft vijf maanden meegelezen met versleutelde communicatie van criminelen. Dat lukte door de cryptocommunicatiedienst Exclu te kraken. Naar aanleiding van de informatie die hieruit naar voren kwam, zijn 42 mensen opgepakt in onder meer Nederland, Duitsland en België.

De verdachten zijn gebruikers, beheerders en de eigenaren van de dienst. Ook zijn 79 doorzoekingen gedaan.

"Eerste resultaten laten zien dat er twee drugslabs en een cocaïnewasserij zijn aangetroffen. Daarnaast werden er meerdere kilo’s aan verdovende middelen, meer dan 4 miljoen euro cash, diverse luxe goederen en meerdere vuurwapens in beslag genomen", zo meldt het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie.

Licentie van 800 euro

Exclu is een communicatiedienst waarmee gebruikers elkaar versleutelde berichten stuurden. Dit systeem is populair onder criminelen, omdat zij zich onbespied wanen. Volgens het Landelijk Parket konden gebruikers een app op hun telefoon installeren en vervolgens activeren met een licentie van 800 euro voor 6 maanden gebruik. Naar schatting waren er 3000 gebruikers, waarvan 750 Nederlandstaligen. "Op dit moment kan niemand meer gebruikmaken van de diensten van Exclu.

De politie wist al eerder versleutelde communicatie te kraken. Zo werden in 2016 de servers van Ennetcom in beslag genomen en werden Encrochat en SkyECC ontmanteld.

In juni vorig jaar oordeelde de Hoge Raad voor het eerst over de rechtmatigheid van het gebruik van bewijs van zogenoemde Ennetcom-data. Een veroordeelde in een moordzaak was in cassatie gegaan. Hij vond dat de chats niet gebruikt mochten worden als bewijs omdat Nederland de gegevens had gekregen als onderdeel van een andere strafzaak. De hoogste rechter oordeelde dat de chats wel degelijk als bewijs gebruikt mochten worden in deze zaak.

Meer uit Binnenland

KRO-NCRV en RTL voor de rechter om eerste docu over Kees Momma

HILVERSUM (ANP) - Omroep KRO-NCRV heeft een kort geding aangespannen tegen RTL over de uitzendrechten van de documentaire Het beste voor Kees uit 2014. De omroepbedrijven bevestigen vrijdag na berichtgeving van het AD dat zij elkaar dinsdag in de rechtszaal treffen.

35 minuten geleden
Na toiletbezoek ontsnapte tbs'er is terug in Groningse kliniek

GRONINGEN (ANP) - Een tbs'er die op 10 januari ontsnapte uit de Groningse Dr. S. van Mesdag-kliniek na een toiletbezoek is weer terecht. Dat bevestigt een woordvoerster van de justitiële inrichting na berichtgeving door RTV Noord.

2 uur geleden
Enkele vluchten Eindhoven geschrapt vanwege klimaatprotest

EINDHOVEN (ANP) - Enkele vluchten van en naar Eindhoven Airport zaterdag gaan niet door, omdat klimaatactivisten van Extinction Rebellion dan actie willen voeren bij de luchthaven. EINDHOVEN (ANP) - Enkele vluchten van en naar Eindhoven Airport zaterdag gaan niet door, omdat klimaatactivisten van Extinction Rebellion dan actie willen voeren bij de luchthaven. Mogelijk doen enkele honderden aanhangers daaraan mee. Het is nog niet bekend wat de groep precies van plan is.

2 uur geleden
Tweede grote crisisnoodopvang bij Nijmegen, 800 plaatsen

HEUMEN (ANP) - De Gelderse gemeente Heumen bouwt in het dorp Malden een crisisnoodopvanglocatie voor maximaal achthonderd vluchtelingen, onder wie vijftig alleenreizende minderjarigen. De paviljoens en woonunits komen op de grens met Nijmegen te staan en dicht in de buurt van de grote opvanglocatie die Nijmegen realiseert voor maximaal 1200 asielzoekers. De noodopvang in Malden moet begin mei klaar zijn, die in Nijmegen is naar verwachting vanaf half april in gebruik.

5 uur geleden
In hoger beroep strafeisen tot negen jaar voor Endstra-moord

AMSTERDAM (ANP) - Voor hun vermeende aandeel in de moord op vastgoedbaas Willem Endstra en het ernstig verwonden van een van zijn zakenrelaties bijna negentien jaar geleden zijn vrijdag tegen drie verdachten in hoger beroep gevangenisstraffen van acht en negen jaar geëist. Voor het gerechtshof in Amsterdam spraken de aanklagers van een "professioneel voorbereide en koelbloedig uitgevoerde aanslag".

5 uur geleden
Vier weken celstraf voor shovelchauffeur die afzetting vernielde

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank heeft Johan R., de bestuurder van een shovel tijdens een boerenprotest in Den Haag, vrijdagmiddag veroordeeld tot vier weken cel, waarvan twee weken voorwaardelijk, met aftrek van zijn voorarrest. Dat betekent dat R. niet meer de cel in hoeft. R werd veroordeeld voor vernieling, verzet bij zijn aanhouding en mishandeling van agenten bij het protest in het Zuiderpark op 11 maart. "Het feit dat het zo uit de hand is gelopen is aan u te wijten", volgens de rechter.

5 uur geleden
Verdachte fataal ongeval A59 blijft vast, reed volgens OM te hard

BREDA (ANP) - De 33-jarige man die ervan wordt verdacht dat hij vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle, blijft veertien dagen langer vastzitten. Dit heeft de rechter-commissaris, waar hij werd voorgeleid op verdenking van doodslag, vrijdag besloten. Bij het ongeluk kwam een gezin uit Raamsdonksveer om het leven. De slachtoffers waren een meisje van 10 jaar oud, een 13-jarige jongen en hun vader en moeder van 46 jaar oud.

5 uur geleden