Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie Italië grijpt in na protesten tegen 'coronapas' in Triëst

Politie Italië grijpt in na protesten tegen 'coronapas' in Triëst

TRIËST (ANP/RTR/DPA) - De Italiaanse politie heeft ingegrepen na dagenlange protesten in Triëst tegen het coronabeleid van de overheid. De oproerpolitie gebruikte waterkanonnen en traangas tegen betogers die een deel van de haven blokkeerden. Die scandeerden leuzen als "vrijheid, vrijheid".

Havenarbeiders en hun sympathisanten demonstreren al dagen tegen de verplichting een zogenoemde 'groene pas' te laten zien als ze gaan werken. Met die pas kunnen ze aantonen dat ze zijn ingeënt tegen het coronavirus of recent zijn hersteld na een coronabesmetting.

Het Italiaanse beleid geldt in vergelijking met andere EU-landen als zeer streng en dat zorgt voor weerstand. Het overgrote deel van de 12-plussers in Italië heeft zich laten vaccineren, maar in de haven van Triëst beschikt volgens het Italiaanse persbureau ANSA naar schatting 40 procent van de medewerkers niet over een groene pas.

Impact

Tegenstanders van het overheidsbeleid vertrouwen de vaccins niet of vinden het beleid ongrondwettig. Ongevaccineerde Italianen mogen zich als alternatief ook regelmatig laten testen, maar daar moeten ze zelf voor betalen.

Aan de protesten in de noordelijke havenstad hebben de afgelopen dagen duizenden mensen meegedaan. Triëst behoort tot de belangrijkste havens van Italië en de vrees bestond dat de acties het vrachtvervoer flink zouden kunnen hinderen. De impact lijkt volgens ANSA echter beperkt te zijn.

Veel van de demonstranten die zich maandag in de haven hadden verzameld, vertrokken na de ingreep van de politie. Ze vervolgden hun protesten op andere plaatsen in de stad. Daar verzamelden zich op een plein ongeveer 2000 mensen.

Meer uit Buitenland

Oekraïne straft Iran voor wapenleveranties aan Russen

KYIV (ANP/AFP) - Het Oekraïense parlement in de hoofdstad Kyiv heeft sancties goedgekeurd tegen Iran. Dat land wordt ervan beschuldigd als bondgenoot van Moskou wapens te leveren voor de al ruim een jaar durende Russische oorlog tegen Oekraïne.

11 minuten geleden
Lichamen en fresco's uit de oudheid gevonden in Pompeï

POMPEÏ (ANP) - In Pompeï zijn de botresten gevonden van drie mensen die in 79 na Christus omkwamen na een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Het gaat waarschijnlijk om twee vrouwen en een kind van negen maanden die hun toevlucht hadden gezocht in een bakkerij.

37 minuten geleden
Waarnemers: Turkse president genoot onrechtmatige voordelen

ANKARA (ANP/DPA) - De Turkse presidentsverkiezingen verliepen met "onrechtmatige voordelen" voor de herkozen president Erdogan, stellen Europese verkiezingswaarnemers. Vooringenomenheid in de media en beperkingen van de vrijheid van meningsuiting hebben geleid tot ongelijke voorwaarden waarvan Erdogan profiteerde, concludeert de waarnemersmissie van de Europese organisaties OVSE en de Raad van Europa. De omstandigheden boden "in veel opzichten niet de voorwaarden voor het houden van democratische verkiezingen".

1 uur geleden
Felgroen gekleurde water in Venetië is niet gevaarlijk

VENETIË (ANP/DPA) - Het groene water in het beroemde Canal Grande in Venetië is niet gevaarlijk, zo meldt de regionale president Luca Zaia op Twitter. Het water bij de Rialtobrug kleurde zondag plotseling door onbekende reden fluorescerend groen, waarop werd besloten over te gaan op onderzoek.

4 uur geleden
Spaanse premier vervroegt verkiezingen na regionale verliezen

MADRID (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft op televisie aangekondigd het parlement te ontbinden na de nederlaag van zijn sociaaldemocraten (PSOE) bij de lokale en regionale verkiezingen van zondag. Hij wil op 23 juli vervroegde landelijke verkiezingen houden.

6 uur geleden
Kyiv voor de tweede keer in korte tijd aangevallen

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Kyiv is maandagochtend het doelwit geworden van een nieuwe aanval, nadat de Oekraïense hoofdstad ook al 's nachts werd aangevallen. Het militaire bestuur meldt op basis van voorlopige informatie dat alle raketten zijn neergehaald. Die zouden hun doelen niet hebben bereikt.

7 uur geleden
President Oeganda stemt in met omstreden antihomowetgeving

KAMPALA (ANP/RTR) - De Oegandese president Yoweri Museveni heeft een gewijzigde versie van de omstreden antihomowetgeving goedgekeurd, meldt de voorzitter van het parlement. De wet is wereldwijd een van de strengste tegen de lhbti'ers en is bekritiseerd door onder meer westerse regeringen, internationale bedrijven en mensenrechtenorganisaties.

7 uur geleden