Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie in verlegenheid door discriminerende uitspraak agent

Politie in verlegenheid door discriminerende uitspraak agent

MAASTRICHT (ANP) - De politie is in verlegenheid gebracht door een uitspraak van een agent dinsdagavond in het Zuid-Limburgse Vijlen. Tijdens een gesprek met een groep donkere jongeren zei deze agent: "Mannen van jullie afkomst, die gaan niet met 29 graden lopen." Een van de jongeren reageerde daarop verontwaardigd: "Mannen van onze afkomst?..." De uitspraak is vastgelegd op camera en via de regionale omroep 1Limburg gedeeld. In gesprek met L1 bevestigde de politie het incident.

De politie was naar eigen zeggen op zoek naar stropers en daarbij hebben de agenten enkele mensen gecontroleerd. Een woordvoerder van de politie wil niets zeggen over de achtergrond van de jongeren, maar zegt dat zij het filmpje van het incident hebben verspreid via social media, en naar 1Limburg hebben gestuurd.

Niemand werd aangehouden of bekeurd, maar bij deze controle deed de agent de gewraakte uitspraak, bevestigt de politiewoordvoerder. "Het was een onhandige uitspraak", zei hij. "Hij had bedoeld te zeggen: jongeren van jullie leeftijd gaan niet lopen met 29 graden." Maar dat zei hij niet, en daarom is de politie het gesprek aangegaan met de agent.

Excuses

"De agent heeft hierover een gesprek gehad met zijn leidinggevende en betreurt deze uitspraak. We zijn open en transparant, daarom gaan we hierover in gesprek met betrokkenen en gaan hierover ook de dialoog met de maatschappij niet uit de weg." De agent heeft inmiddels zijn excuses aan de jongeren aangeboden, aldus de woordvoerder.

"Politiewerk is mensenwerk. Dat betekent dat we soms geconfronteerd worden met onbewuste vooroordelen. Daarom trainen we onze mensen in het bewust worden van dergelijke vooroordelen. We gaan het gesprek hierover aan met elkaar én met de maatschappij. We willen leren van ervaringen van elkaar en van burgers, zodat we onszelf continu kunnen ontwikkelen. De politie is er om mensen te helpen, om boeven te vangen, om de wereld een klein beetje beter te maken: vooroordelen horen niet thuis in onze organisatie."

Meer uit Binnenland

30.000 euro opgehaald voor nabestaanden schietpartij Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - Met de crowdfundingactie voor de familie van de 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter die donderdag omkwamen door de schietpartij aan het Rotterdamse Heiman Dullaertplein is binnen een dag 30.000 euro opgehaald. Dit is de helft van de beoogde 60.000 euro.

15 minuten geleden
Bewoners Rotterdams plein terug naar huis na fataal schietincident

ROTTERDAM (ANP) - Een deel van de bewoners van het Heiman Dullaertplein in Rotterdam is vrijdagavond teruggekeerd naar hun woning. Zij moesten donderdag het huis uit na het fatale schietincident waarbij een moeder en haar 14-jarige dochter omkwamen. Daarna woedde brand in het huis van de verdachte.

1 uur geleden
Minderjarige jongen opgepakt na mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - Een minderjarige jongen is zaterdag opgepakt na een mogelijk schietincident in Coevorden. Een man raakte gewond en is naar het ziekenhuis vervoerd. De politie spreekt van meerdere verdachten en mogelijk is ook een van de verdachten gewond geraakt.

1 uur geleden
Ook Duitse klimaatactivisten blokkeren A12 in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Ruim honderd aanhangers van de Duitse klimaatactiegroep Letzte Generation hebben zaterdag met activisten van Extinction Rebellion de A12 in Den Haag geblokkeerd. Rond het middaguur liepen de klimaatactivisten de weg op bij het Malieveld.

1 uur geleden
Zeker één gewonde bij mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - Zeker één persoon is zaterdagochtend in Coevorden gewond geraakt bij een mogelijk schietincident. De politie kreeg rond 09.45 uur een melding van het incident aan de Scholekster in de Drentse plaats.

2 uur geleden
Man in Breda mogelijk opzettelijk overreden, twee mannen opgepakt

BREDA (ANP) - Een 58-jarige man uit Wernhout (Noord-Brabant) is vrijdagavond, rond middernacht, in de Kleine Krogt in Breda mogelijk expres overreden door een auto, meldt de politie. Het slachtoffer raakte gewond, maar was wel aanspreekbaar. De man is naar het ziekenhuis gebracht.

3 uur geleden
Crowdfundactie voor nabestaanden schietpartij Heiman Dullaertplein

DEN HAAG (ANP) - Op crowdfundingswebsite GoFundMe is een actie opgezet om geld in te zamelen voor de familie van de 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter die donderdag omkwamen door de schietpartij aan het Rotterdamse Heiman Dullaertplein, waar zij woonden. Het doelbedrag van de inzamelactie is 60.000 euro.

4 uur geleden