Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie Hongkong pakt twee oppositieparlementariërs op

Politie Hongkong pakt twee oppositieparlementariërs op

HONGKONG (ANP/RTR) - De politie in Hongkong heeft twee parlementariërs van de oppositie opgepakt in verband met de demonstraties in juli vorig jaar. Een van hen wordt verdacht van relschoppen, meldde de Democratische Partij woensdag.

Volksvertegenwoordigers Lam Cheuk-ting en Ted Hui maakten deel uit van een groep van tien die gearresteerd is, bevestigde de politie zonder verdere details te geven. Lam zou gereld hebben op 21 juli vorig jaar, toen in de miljoenenstad onder Chinese heerschappij werd gedemonstreerd voor meer democratie.

Op die dag gooiden demonstranten onder meer zwarte verf naar het verbindingskantoor van de Chinese autoriteiten in Hongkong. In een wijk dichtbij de grens met het Chinese vasteland viel een pro-Chinese meute met stokken juist demonstranten aan. Lam raakte daarbij gewond in het gezicht terwijl hij de aanval live streamde op Facebook.

Onrust

Tot dusver zijn er 44 personen aangehouden die ervan worden verdacht deel te hebben uitgemaakt van de meute. Zeven van hen zijn aangeklaagd voor relschoppen. Waarom de politie Lam verdenkt van relschoppen is nog niet duidelijk.

Het is al tijden onrustig in Hongkong, waar China zijn grip probeert te verstevigen. Het schuurt daarbij tussen het autoritaire communistische systeem van China en de democratie, vrijmarkteconomie en onafhankelijke rechterlijke macht in Hongkong.

Onlangs voerde China een nieuwe veiligheidswet in voor Hongkong, die volgens critici een einde maakt aan de autonomie van de stadstaat, een gewezen Britse kroonkolonie. Door de veiligheidswet kunnen de Chinese autoriteiten vele harder optreden tegen de democratisch-gezinde oppositie.

Meer uit Buitenland

Israëlische soldaten doodgeschoten bij grens met Egypte

JERUZALEM (ANP/AFP) - Drie Israëlische soldaten zijn doodgeschoten bij de Egyptische grens in het zuiden, volgens Israël door een Egyptische agent. Na een klopjacht kon de terrorist op Israëlisch grondgebied worden gedood, meldt het Israëlische leger. Waarnemers noemen het incident aan de grens met Egypte, dat eind jaren 70 vrede sloot met Israël, uitzonderlijk.

18 minuten geleden
Voor het eerst bezoekt een paus Mongolië

VATICAANSTAD (ANP/AFP/RTR) - Voor het eerst gaat een paus naar Mongolië, het Aziatische land ingeklemd tussen China en Rusland. De 86-jarige paus Franciscus is er van 31 augustus tot 4 september op bezoek, kondigde het Vaticaan aan, zonder verdere details te geven over het programma.

1 uur geleden
Peru verplaatst Joran van der Sloot voor uitlevering aan VS

LIMA (ANP) - Joran van der Sloot is zaterdag verplaatst naar een andere gevangenis in Peru, meldt CNN. De 35-jarige Nederlandse hoofdverdachte van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005 zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten en deze verplaatsing is een stap in dat proces.

3 uur geleden
Indiase premier Modi bezoekt plek van grote treinramp

BALASORE (ANP/RTR/AFP) - De Indiase premier Narendra Modi heeft bij de Oost-Indiase stad Balasore de plek bezocht waar vrijdag een groot treinongeluk is gebeurd. Hij sprak met reddingswerkers en zal volgens Indiase media ook het ziekenhuis bezoeken waar gewonden worden behandeld.

4 uur geleden
Bosbrandseizoen in Europa op weg naar piek

HOUTEN (ANP) - Komende weken neemt het aantal natuurbranden in Europa waarschijnlijk toe. Het aantal branden zal stijgen tot gemiddeld 27 per week, meldt Weeronline. In augustus is de piek, dan zijn er naar verwachting tachtig natuurbranden per week.

4 uur geleden
Europese gevangenen uit Iran aangekomen in België

BRUSSEL (ANP) - De drie Europese gevangenen die Iran heeft vrijgelaten zijn zaterdag omstreeks 02.45 plaatselijke tijd geland op de militaire luchthaven in Melsbroek. Daar werden ze ontvangen door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib, zo schrijft het Belgische dagblad De Morgen.

7 uur geleden
YouTube stopt met verwijderen onware informatie verkiezingen VS

SAN BRUNO (ANP) - YouTube gaat stoppen met het verwijderen van content die ten onrechte beweert dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 werden geplaagd door "fraude, fouten of haperingen", aldus het platform vrijdag. De beslissing kon snel rekenen op kritiek van voorstanders van het bestrijden van mis- en desinformatie.

8 uur geleden