Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie heft blokkades om vrijheidskonvooien rond Brussel op

Politie heft blokkades om vrijheidskonvooien rond Brussel op

BRUSSEL (ANP) - De politie van Brussel heeft de blokkades op de toegangswegen naar het centrum van de Belgische hoofdstad opgeheven. Ze waren ingesteld om te voorkomen dat auto's, busjes en vrachtwagens in een 'vrijheidskonvooi' tegen coronamaatregelen de stad zouden lamleggen. Alleen in de wijk waar de EU-instellingen staan en op de binnenring in de stad wordt verkeer nog tegengehouden en omgeleid.

Van een grote demonstratie van konvooien uit Nederland, Frankrijk, Luxemburg en elders uit België lijkt het niet te zijn gekomen. Een deel van het Franse konvooi was al afgehaakt en naar Straatsburg vertrokken.

De Belgische autoriteiten hadden gemotoriseerd protest verboden. Deelnemers aan het konvooi die toch Brussel binnenkwamen werden omgeleid naar een parkeerplaats aan de rand van de stad. Het ging om een tachtigtal bestuurders van wie een aantal daarna te voet de stad introk.

Korte confrontatie

Op de Vismarkt en in het Jubelpark kwam het tot een korte confrontatie tussen betogers en de oproerpolitie. Het is niet duidelijk of de betogers allemaal van de vrijheidskonvooien waren of sympathisanten.

Er werden volgens de federale politie in totaal zo’n dertig personen gearresteerd voor het verstoren van de openbare orde en bezit van verboden wapens en/of gevaarlijke voorwerpen. Het gaat voornamelijk Fransen en Belgen, maar er is ook sprake van inzittenden van een voertuig uit Slovenië die in bezit waren van onder andere een bijl en machete.

Meer uit Buitenland

Von der Leyen grapt over politieke onrust binnen AfD

AKEN (ANP/DPA) - Ursula von der Leyen heeft op een bijeenkomst van de CDU-jongeren in Aken kritiek geuit op Alternative für Deutschland (AfD). De voorzitter van de Europese Commissie bespotte de manier waarop de partij omgaat met beschuldigingen van inmenging en omkoping van de AfD-voorman bij de Europese verkiezingen. Maximilian Krah is nog altijd lijsttrekker, maar was niet aanwezig bij de campagneaftrap.

58 minuten geleden
Bron: Hamas maandag naar Egypte voor gesprek over bestand

GAZA-STAD (ANP/RTR/AFP) - Hamas stuurt maandag een delegatie naar de Egyptische hoofdstad Caïro om te onderhandelen over een staakt-het-vuren in Gaza. Dat heeft een anonieme bron gezegd tegen het persbureau Reuters. Er zal gesproken worden over een voorstel voor een bestand van landen die helpen bemiddelen en de Israëlische reactie daarop.

3 uur geleden
Alleen de VS kunnen volgens Abbas grote aanval op Rafah voorkomen

RIYAD (ANP/AFP/RTR) - De Palestijnse president Mahmoud Abbas zegt dat alleen de Verenigde Staten kunnen voorkomen dat Israël Rafah aanvalt. Volgens Abbas staat zo'n aanval de komende dagen te gebeuren. De VS zijn er nadrukkelijk tegen, maar Israël heeft gezegd zich daar weinig van aan te trekken.

4 uur geleden
Paus bezoekt voor eerste reis in maanden Venetiaanse gevangenis

VENETIË (ANP/RTR) - Paus Franciscus heeft in Venetië een vrouwengevangenis bezocht. Dat was in het kader van de Biënnale van Venetië, de beroemde kunstmanifestatie. Het was voor de paus de eerste reis buiten Rome in maanden.

6 uur geleden
Duitse Arian (6) na nieuwe 'stille' zoekactie nog niet gevonden

BREMERVÖRDE (ANP/DPA) - Een nieuwe nacht zoeken naar de vermiste 6-jarige Arian uit Duitsland heeft weer geen resultaat gehad. Voor de tweede nacht op rij werd een "stille zoekactie" gehouden, waarbij militairen zo stil en donker mogelijk naar het jongetje op zoek gingen. Het idee is dat het kind, dat autistisch is, wellicht wordt afgeschrikt door alle reuring rond de honderden mensen die hem al dagen zoeken.

7 uur geleden
Honderden demonstranten bij Correspondents' Dinner in Washington

WASHINGTON (ANP/RTR) - Honderden actievoerders hebben zaterdag gedemonstreerd voor het Washington Hilton. In het hotel wordt het jaarlijkse diner voor Witte Huis-verslaggevers gehouden, het zogeheten Correspondents' Dinner. De demonstranten scandeerden leuzen over de dood van verslaggevers in de Gazastrook en riepen aanwezige journalisten op het evenement te boycotten.

12 uur geleden
Weer aanhoudingen bij pro-Palestijnse acties op universiteiten VS

WASHINGTON (ANP) - Bijna tweehonderd actievoerders zijn zaterdag aangehouden bij nieuwe pro-Palestijnse protesten op Amerikaanse universiteiten, melden media in de VS. De arrestaties waren op de Northeastern University in Boston, de Arizona State University en de Indiana University, schrijft The New York Times.

12 uur geleden