Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie heeft Museumplein A'dam ontruimd, veel demonstranten weg

Politie heeft Museumplein A'dam ontruimd, veel demonstranten weg

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft zondagmiddag het Museumplein in Amsterdam ontruimd. De demonstranten zijn daar inmiddels weg, maar rondom het plein is het even na 17.00 uur nog onrustig. De ME houdt de situatie in de omliggende straten in de gaten.

De politie begon rond 15.00 uur het Museumplein schoon te vegen en zette daarbij een waterkanon in, toen de honderden demonstranten op het plein niet vertrokken nadat er een noodbevel was afgekondigd. Dat betekent dat iedereen weg moet van het plein en uit de directe omgeving.

Het grootste deel van de actievoerders bleef staan, ook gooiden sommigen vuurwerk naar de politie. De politie dreef de menigte uiteen met wapenstokken, paarden, honden en twee waterkanonnen.

Koffie

Rond 15.30 uur had de politie het plein schoongeveegd, maar in de omliggende straten bleef het nog onrustig. Een groep demonstranten verzamelde zich aan de voorkant van het Concertgebouw, waar opnieuw een waterkanon werd ingezet. De actievoerders werden daarna langzaamaan weggedreven richting de Van Baerlestraat.

Op sociale media gingen de afgelopen week berichten rond dat mensen van plan waren te gaan "koffiedrinken" in Eindhoven en Amsterdam. Op het Museumplein hadden inderdaad veel mensen een kopje koffie bij zich. De Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) verklaarde het Museumplein vanaf 11.00 uur tot veiligheidsrisicogebied. Rond 15.00 uur werd een noodbevel afgekondigd, omdat de groep die naar het plein kwam steeds groter werd en de risico's toenamen.

Vorige week kwamen er toch tweeduizend mensen naar het Museumplein om te demonstreren, nadat een protest van Nederland in Verzet op het plein was geannuleerd en verboden. De politie trad daarom toen ook op, en ook dat leidde tot flinke ongeregeldheden en 143 arrestaties.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

J. Davidse. 1 maand geleden
Het begint met een noodbevel als je je vrijheid van demonstreren wil gebruiken. Het eindigt met een dictatuur die iedere vorm van tegenstand met bloedvergieten beëindigd. Democratie is een achterhaalde staatsvorm die alleen in chaos en geweld kan eindigen.

Meer uit Binnenland

Rutte passeert Drees in race om recordtijd in Torentje

DEN HAAG (ANP) - Mocht Mark Rutte na de verkiezingen opnieuw minister-president worden, dan is de kans dat hij de langstzittende naoorlogse premier van Nederland wordt groter dan ooit. Komend weekend haalt hij al PvdA-icoon Willem Drees in, die tot dusver op plek twee stond. En als het kabinet-Rutte IV er komt, heeft de eerste premier van VVD-huize vanaf de verkiezingsdag, op 17 maart, nog precies 502 dagen te gaan voor hij recordhouder Ruud Lubbers (CDA) passeert.

43 minuten geleden
'Een derde ouderen gaat per brief stemmen'

WOERDEN (ANP) - Van de kiezers van 70 jaar en ouder is 30 procent van plan per brief te gaan stemmen. Dat meldt ouderenbond ANBO op basis van een eigen peiling. De organisatie noemt dat "voor een hele nieuwe optie best veel". Van de 70-plussers denkt 11 procent erover om een of twee dagen eerder naar het stembureau te gaan.

1 uur geleden
Partijen willen 3 procent van nationale inkomen naar innovatie

DEN HAAG (ANP) - Er moet veel meer geld naar onderzoek en innovatie. Dat vinden de partijen D66, GroenLinks, PvdA en de ChristenUnie. Zij willen dat Nederland 3 procent van het nationale inkomen aan innovatie besteedt in 2030. Om dat te halen, moet ieder jaar 300 tot 380 miljoen euro extra hiervoor worden vrijgemaakt.

2 uur geleden
Besmet afval van coronateststraten vaak niet goed afgevoerd

DEN HAAG (ANP) - Commerciële coronatestlocaties voeren nog geregeld mogelijk met Covid-19 besmet afval af als bedrijfsafval. Ook bij GGD-locaties gaat dit nog wel eens fout. Dat meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) na een nieuwe ronde van inspecties.

2 uur geleden
'Zonder ingrijpen zullen slechte verhoudingen in zorg terugkeren'

DEN HAAG (ANP) - De druk op de zorg in het afgelopen jaar heeft tot verbeteringen geleid in de samenwerking tussen instellingen op het gebied van personeel. Maar als er niet fundamenteel wordt ingegrepen in de arbeidsmarktaanpak, komen in de toekomst mede door een groeiende zorgvraag "de toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid" van de zorg in gevaar. Dat concludeert de onafhankelijke commissie Werken in de Zorg, die de coronacrisis tegen het licht hield.

4 uur geleden
Extinction Rebellion houdt 'Lenterebellie' in meerdere steden

DEN HAAG (ANP) - Activisten van Extinction Rebellion gaan vrijdag de straat op in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Tilburg onder de noemer 'Lenterebellie'. De actiegroep wil in aanloop naar de verkiezingen meerdere protestacties houden om aandacht te vragen voor het klimaat.

4 uur geleden
Hof doet uitspraak in hoger beroep Posbankmoord

DEN HAAG (ANP) - Het gerechtshof in Den Haag doet vrijdag uitspraak in de zaak rond de Posbankmoord. Het OM heeft in hoger beroep een celstraf van twintig jaar geëist tegen verdachte Souris R. (47) uit Veghel. De uitspraak is te volgen via een livestream van het hof.

4 uur geleden