Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie grijpt in bij protesten in Zuid-Chinese stad Guangzhou

Politie grijpt in bij protesten in Zuid-Chinese stad Guangzhou

GUANGZHOU (ANP/AFP) - In de Zuid-Chinese stad Guangzhou zijn de protesten tegen coronamaatregelen in de nacht van dinsdag op woensdag geëscaleerd. Op sociale media gaan beelden rond van aanvaringen tussen de demonstranten en de politie, die daarbij bekogeld wordt. Ook is te zien dat mensen worden opgepakt.

De mensen verzamelden zich dinsdagavond in Guangzhou om een einde aan de lockdowns te eisen. De politie staat op de beelden schouder aan schouder in beschermende kleding tegenover de demonstranten. Ze krijgen allerlei objecten naar hun hoofd gegooid en staan tussen gebroken glas. Later voert de politie zeker tien demonstranten af met hun handen vastgebonden op de rug.

De protesten in Guangzhou zijn deel van een ongekende protestgolf in China waarin mensen protesteren tegen de strenge coronalockdowns. In het hele land gingen mensen de afgelopen dagen de straat op na een brand in Urumqi die tien mensen het leven kostte. Volgens veel Chinezen konden zij door de coronamaatregelen niet meer ontsnappen.

Vaker protesten

Protesten in China komen vaker voor, maar niet op deze landelijke schaal. Onder meer in Beijing, Shanghai, Wuhan en Hongkong gingen mensen al de straat op en sommigen riepen zelfs om het vertrek van president Xi Jinping. Het hoogste veiligheidsorgaan van China waarschuwde dinsdag dat de politie hardhandig zou optreden tegen "vijandige troepen". Ook in veel andere steden zouden al demonstranten zijn gearresteerd.

De autoriteiten in Guangzhou hebben woensdag een aantal maatregelen versoepeld. Door een afnemend aantal besmettingen zou het mogelijk zijn voor mensen in de meeste districten om weer naar buiten te gaan. Desalniettemin zitten mensen in sommige delen van de stad nog steeds verplicht in isolatie.

Meer uit Buitenland

Marinechef Taiwan bezoekt volgende week de VS

WASHINGTON/TAIPE (ANP/RTR) - Het hoofd van de Taiwanese marine, admiraal Tang Hua, bezoekt vanaf volgende week de Verenigde Staten. Dat meldt persbureau Reuters op basis van bronnen in Taiwan en de VS.

1 uur geleden
New York gaat wapendetectiesystemen testen voor de metro

NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse stad New York gaat wapendetectietechnologie testen in verschillende metrostations. Dat heeft burgemeester Eric Adams donderdag aangekondigd. De politie zal onder meer het gebruik van draagbare scanmachines uitproberen.

6 uur geleden
Zelensky wil snel vitale militaire hulp van Amerikaans parlement

KYIV (ANP/AFP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft een krachtig pleidooi voor vitale militaire hulp gehouden bij een kopstuk van het Amerikaanse parlement. Hij oefende druk uit op de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson. De Republikeinen van ex-president Donald Trump blokkeren een omvangrijk steunpakket van 60 miljard euro voor Oekraïne.

9 uur geleden
Vier mensen verdronken in Spanje tijdens hevige storm

SAN ESTEBAN DE PRAVIA/TARRAGONA (ANP) - Tijdens zwaar stormachtig weer in Spanje zijn kort na elkaar vier mensen aan de kust verdronken. In de noordelijke regio Asturië raakte een Britse toerist te water die vanaf een dam naar de extreem hoge golven was gaan kijken. Hij werd door metershoge golven meegesleurd en is verdronken.

11 uur geleden
Rusland blokkeert verlenging missie VN-waarnemers van Noord-Korea

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - Rusland heeft in de Veiligheidsraad zijn veto gebruikt om een VN-missie over toezicht op sancties tegen Noord-Korea te stoppen. Het gaat om een jaarlijkse verlenging van het werk van specialistische waarnemers die moeten kijken of de vele sancties tegen Noord-Korea worden nageleefd.

11 uur geleden
Gerechtshof VN eist dat Israël voedsel toelaat tot Gaza

DEN HAAG (ANP/RTR) - Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag eist dat Israël alles in het werk stelt om de basisbehoeften aan voedsel in de Gazastrook toe te laten. Dit moet volgens alle rechters van het hof doelmatig en snel gebeuren.

13 uur geleden
Militairen uit meerdere landen naar Parijs voor Olympische Spelen

WARSCHAU (ANP/AFP) - Verschillende landen gaan troepen sturen naar Frankrijk om te helpen met de beveiliging rond de Olympische Spelen in Parijs, zeiden bronnen van het Franse ministerie van Defensie tegen AFP. Polen heeft al gezegd troepen te sturen.

13 uur geleden