Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie gaat racisme en discriminatie strenger bestraffen

Politie gaat racisme en discriminatie strenger bestraffen

DEN HAAG (ANP) - De politie gaat racisme en discriminatie binnen de eigen gelederen strenger aanpakken. Er volgt voortaan sowieso een sanctie en mogelijk ontslag als politiemensen een dergelijke overtreding begaan. Dat bevestigt plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer na berichtgeving van NRC.

Aanleiding is volgens de politie een recente documentaire van KRO-NCRV waarin (voormalig) agenten met een migratieachtergrond hun beklag doen over de in hun ogen te lakse aanpak van racisme binnen de politie. In een gezamenlijke verklaring van tachtig topfunctionarissen van de Nationale Politie staat dat uit de documentaire, De blauwe familie genaamd, "een waardevolle les" moet worden getrokken, meldde NRC.

"Het gaat om de onderliggende boodschap van deze documentaire", zegt Huyzer in een verklaring. "Dat is dat discriminatie en uitsluiting voorkomt, ook binnen de politie. En dat de impact voor collega’s enorm is. Daar moeten we ons van bewust zijn. En keihard werken om dit te veranderen."

Landelijk coördinator

Volgens de topvrouw van de politie volgt er voortaan bij discriminatie en racisme "altijd een sanctie" en "daar waar nodig zelfs ontslag". "Discrimineren, racistisch gedrag, buitensluiten, het moet altijd consequenties hebben", zei Huyzer daarover in NRC. "Het betekent niet dat altijd ontslag volgt, maar het is wel het uitgangspunt van waaruit we de schending beoordelen." Tot nu toe werden zulke kwesties volgens Huyzer soms afgehandeld door middel van "een goed gesprek".

De politieleiding heeft een landelijk coördinator aangesteld om discriminatie, racisme en uitsluiting terug te dringen. Ook moeten slachtoffers beter op de hoogte worden gebracht van waar ze terechtkunnen en verwacht de politietop meer verantwoordelijkheid van leidinggevenden binnen de politie. "Zij hebben een cruciale rol op gebied van preventie, signalering en respons", luidt een verklaring. "De korpsleiding wil hen daarbij beter ondersteunen in de praktijk."

Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) laat weten positief te staan tegenover de koerswijziging. "Het is heel goed dat er vanuit de politie zelf gezamenlijk zo'n duidelijk signaal wordt afgegeven", stelt een woordvoerder. Ook het feit dat de nieuwe en strenge aanpak organisatiebreed wordt gesteund, vindt de minister hoopgevend. De Tweede Kamer gaat binnenkort in debat met de bewindsvrouw over racisme en discriminatie bij de politie.

Meer uit Binnenland

Amalia bedankt iedereen voor felicitaties 20e verjaardag

DEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia bedankt iedereen die haar heeft gefeliciteerd met haar 20e verjaardag. De prinses van Oranje deelt haar dankwoord via het officiële Instagram-account van het Nederlandse koninklijk huis.

10 minuten geleden
Honderden in Den Haag eisen staakt-het-vuren Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Honderden mensen voeren zondag actie in Den Haag tegen "de onhoudbare situatie in Palestina en de genocide op de Palestijnse bevolking". Ze eisen onder meer een onmiddellijk staakt-het-vuren en directe toegang voor humanitaire hulp waar die nodig is.

40 minuten geleden
De Hoop Scheffer: Rutte maakt hele goede kans als topman NAVO

AMSTERDAM (ANP) - Voormalig NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer schat de kansen voor premier Mark Rutte hoog in om de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden, zei De Hoop Scheffer in het tv-programma Buitenhof. "Ik denk dat onze demissionair premier een hele goede kans maakt."

1 uur geleden
Voetganger overleden na aanrijding met trein op spoorwegovergang

ZUIDHORN (ANP) - Een voetganger is zondagochtend omgekomen door een aanrijding met een trein op een spoorwegovergang in het Groningse Zuidhorn. De politie gaat uit van een ongeluk en doet nog nader onderzoek naar hoe het precies heeft kunnen gebeuren.

1 uur geleden
Vier aanhoudingen na schietpartij Den Haag, vrouw (20) gewond

DEN HAAG (ANP) - Door een schietpartij in een woning aan de Asstraat in Den Haag is even voor middernacht een vrouw (20) gewond geraakt. De politie heeft vier verdachten opgepakt, onder wie een 23-jarige man uit de stad.

2 uur geleden
Lichamen twee vrouwen gevonden bij plek fataal ongeval Delft

DELFT (ANP) - In de buurt van de plek van een fataal ongeval in Delft, waarbij een man om het leven kwam en een ander zwaargewond raakte, zijn twee lichamen in het water gevonden. Dat meldt de politie. Het gaat om twee vrouwen. De politie houdt er rekening mee dat het gaat om twee passagiers van de auto. "Maar dat moet nog met zekerheid worden vastgesteld", aldus een politiewoordvoerster.

2 uur geleden
Voetganger Zuidhorn zwaargewond door aanrijding met trein

ZUIDHORN (ANP) - Een voetganger is zondagochtend ernstig gewond geraakt door een aanrijding met een trein. Het ongeluk gebeurde rond 10.45 uur op een bewaakte spoorwegovergang aan De Gast in het Groningse Zuidhorn.

2 uur geleden