Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Politie en OM moeten beter zorgen voor nabestaanden misdrijven'

'Politie en OM moeten beter zorgen voor nabestaanden misdrijven'

DEN HAAG (ANP) - De zorg voor nabestaanden van slachtoffers van geweldsmisdrijven moet beter. Het Openbaar Ministerie en de politie moeten meer oog hebben voor hen. Dat vindt de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen.

Hij kreeg de afgelopen jaren meerdere klachten van nabestaanden over hun behandeling door OM en politie en roept de minister van Justitie en Veiligheid en de minister voor Rechtsbescherming daarom op de zorg te verbeteren. "Geen grote aantallen, maar wel klachten met een enorme impact op de betrokken personen", schrijft de ombudsman aan de ministers.

"Het OM en politie kunnen wezenlijk bijdragen aan het rouwproces van nabestaanden", aldus Van Zutphen. "Deze mensen hebben een dierbare verloren door een misdrijf, ongeluk of zelfmoord. De overheid moet oog hebben voor haar bijzondere positie hierin."

Ervaringen

De ombudsman onderzocht de afgelopen tijd hoe nabestaanden de zorg ervoeren van het OM en constateerde dat er nog verbeterpunten zijn. Daarom roept de ombudsman de betrokken ministers op om binnen het OM aandacht te vragen voor onder meer het tijdig en juist informeren van nabestaanden, onder meer over het strafproces. Ook moet goed in de gaten gehouden worden of de nabestaanden begrijpen wat er speelt. "Houd er rekening mee dat nabestaanden vanwege stress niet alle informatie goed begrijpen."

De ombudsman wil in gesprek met het ministerie, OM en politie over de omgang met nabestaanden en om afspraken voor de toekomst vast te leggen.

Meer uit Binnenland

Twee medewerkers Schiphol opgepakt voor smokkel coke Zuid-Amerika

SCHIPHOL (ANP) - Twee mannen die werkzaam zijn bij een bedrijf op Schiphol zijn vorige week opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de invoer van cocaïne uit Zuid-Amerika, meldt de marechaussee donderdag. Kort na de aanhouding zijn er pakketten cocaïne gevonden in een kluisje op de luchthaven.

5 minuten geleden
Artsen richten netwerk op om zorg voor vulva's te verbeteren

ROTTERDAM (ANP) - De zorg voor het vrouwelijke geslachtsorgaan moet beter, vindt dermatoloog Colette van Hees van het Erasmus MC. Daarvoor is het Vulva Zorgnetwerk opgericht. Zo is het de bedoeling dat vrouwen beter, sneller en met meer empathie worden behandeld.

16 minuten geleden
Kaag: coalitie werd het niet eens over grote miljardenbezuiniging

DEN HAAG (ANP) - Dat het even "puzzelen" is om de Voorjaarsnota te begrijpen, heeft er volgens minister Sigrid Kaag van Financiën mee te maken dat het kabinet heel veel "kleine keuzes" heeft gemaakt. Over "één big bang", een bezuiniging die in een klap "meteen 6 of 8 miljard" oplevert, werden de vier coalitiepartijen het nu eenmaal niet eens.

30 minuten geleden
Tweede verdachte (33) opgepakt voor explosie Rockanje

HELLEVOETSLUIS (ANP) - De politie heeft een tweede verdachte opgepakt voor een explosie in Rockanje in de nacht van 29 op 30 april. De man van 33 jaar uit Hellevoetsluis is woensdag aangehouden en wordt vrijdag voorgeleid. Dinsdag is een 53-jarige man uit Hellevoetsluis opgepakt omdat hij mogelijk betrokken is bij de explosie. Meer aanhoudingen worden volgens de politie niet uitgesloten.

36 minuten geleden
Deel belangrijk rapport over sociaal minimum komt pas later

DEN HAAG (ANP) - Een rapport over het bedrag dat huishoudens minimaal nodig hebben om rond te komen, komt later dan verwacht. Het lukt de commissie die zich over het sociale minimum buigt niet om voor 30 juni met alle aanbevelingen te komen. De resultaten van een deel van het onderzoek, naar de systematiek van het sociaal minimum, ligt er pas in september. Dat betekent ook dat het kabinet dit deel van het rapport niet kan gebruiken voor de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar.

42 minuten geleden
Minister Dijkgraaf praat in Suriname over slavernijverleden

DEN HAAG (ANP) - Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) reist donderdag af naar Suriname om het daar te hebben over het Herdenkingsjaar Slavernijverleden dat hij coördineert. Vorig jaar liepen de spanningen met de voormalige kolonie flink op in aanloop naar de excuses die premier Mark Rutte aanbood voor dit verleden. Op 1 juli zal minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) in Suriname zijn terwijl koning Willem-Alexander in Amsterdam een rede houdt over het slavernijverleden. Bronnen zeiden eerder te verwachten dat de koning de excuses van Rutte dan zal herhalen.

46 minuten geleden
Brede roep om geweld tegen vrouwen apart te registreren

DEN HAAG (ANP) - Nabestaanden, hulpverleners en experts dringen erop dat aan dat gendergerelateerd geweld, zoals vrouwenmoord, apart geregistreerd wordt. Zo kan het probleem beter in kaart worden gebracht en aangepakt. Deze oproep gaven betrokkenen donderdag mee aan Kamerleden die zich lieten bijpraten over femicide, moord op vrouwen.

52 minuten geleden