
Politie en OM gaan sneller optreden tegen actievoerders
DEN HAAG (ANP) - Politie en het Openbaar Ministerie (OM) gaan sneller en direct optreden tegen actievoerders die de wet overtreden. Dat kan het ter plekke beboeten zijn. Als niet direct kan worden opgetreden, worden zij achteraf beboet en vervolgd. Dat is afgesproken in het spoedoverleg dat demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz woensdagochtend had met het OM en politie. Het ging over de boerenprotestacties van de afgelopen dagen, de snelwegblokkades door XR en protesten waarbij "verwerpelijke leuzen worden gescandeerd", stellen zij in een gezamenlijke verklaring.
De maat is vol, stellen de drie. "Dit is geen demonstreren, dit zijn geen protesten, dit zijn illegale acties of zelfs het plegen van misdrijven. Daar komen de actievoerders niet mee weg."
Yeşilgöz, OM en politie hebben teruggekeken op de boerenprotesten van maandagavond, waarbij snelwegen werden geblokkeerd, met landbouwvoertuigen op de snelweg is gereden, vuurwerk werd afgestoken en branden werden gesticht. "Dit levert gevaarlijke situaties op voor weggebruikers en hulpverleners", zo staat in de verklaring.
Mogelijke vervolging
Het OM heeft de indruk dat maandagavond "ernstige strafbare feiten" zijn begaan bij boerenacties op snelwegen. Zoals bekend zijn inmiddels twee mensen aangehouden, bij een protest op de A50.
"Deze acties ondermijnen het draagvlak voor het demonstratierecht. Van het demonstratierecht mag geen misbruik worden gemaakt", stellen de drie partijen na hun overleg waarbij ook is teruggekeken op de handhaving en de mogelijke vervolging van de actievoerders "die zich ernstig hebben misdragen".
Bijzonder optreden
VVD-Kamerlid Ingrid Michon noemt de afspraken die tijdens het spoedoverleg zijn gemaakt "goed nieuws" op X. Ze tekent daarbij wel aan dat burgemeesters niet vergeten moeten worden. "De bevoegdheden van burgemeester zijn en blijven hard nodig bij de bestrijding van deze grote openbare ordeverstoringen."
De politie is dinsdag met een speciaal nationaal staf grootschalig bijzonder optreden gestart. Dat houdt in dat de politie snel inzet en politiecapaciteit kan verdelen bij eventuele toekomstige incidenten.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - Het treinverkeer tussen Utrecht en Den Bosch rijdt vanaf 21.00 uur weer volgens dienstregeling, melden ProRail en de NS. Op het traject was sinds woensdagmiddag omstreeks 14.30 uur geen treinverkeer mogelijk door een seinstoring tussen de stations Houten-Castellum en Geldermalsen.
26 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De meeste van de 24 beloofde Nederlandse F-16's zijn in Oekraïne. "Bijna allemaal zijn ze overgedragen", aldus minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD). Aantallen wil hij niet noemen. Op "korte termijn" zullen ook de laatste vliegtuigen worden geleverd.
1 uur geledenASSEN (ANP) - Een 20-jarige verdachte van de kunstroof in het Drents Museum in Assen blijft negentig dagen langer in voorarrest. Dit heeft de raadkamer van de rechtbank Noord-Nederland woensdag besloten.
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - Door een seinstoring rijden er geen treinen tussen Utrecht en Den Bosch. Ook Eindhoven is daardoor moeilijker bereikbaar. Volgens de NS gaat dat duren tot 18.45 uur.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Bedrijven in Amsterdam mogen vanaf 1 juli hun afval niet meer in vuilniszakken aan de straat zetten. Ze moeten het voortaan aanbieden in kliko's of het afval achter hun voordeur houden tot het wordt opgehaald.
4 uur geledenZUTPHEN (ANP) - Het nieuwe centrum in Zutphen waar vreemdelingen de eerste weken van hun asielaanvraag doorlopen, moet er zeker dertig jaar blijven. Na de eerste aanmelding op naam in Ter Apel, komen asielzoekers met bussen naar het nog te bouwen 'dienstencentrum'. In Zutphen volgt verdere registratie van identiteit, nationaliteit, reissituatie en reden van asielaanvraag. Dat vertelden asielwethouder Rick Verschure en projectleider van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) Anja van der Werf woensdag tijdens een persbijeenkomst.
5 uur geledenBREDA (ANP) - Peter Gillis en zijn vakantieparkbedrijf moeten de Belastingdienst miljoenen euro's aan boetes betalen, maar de rechter heeft die geldstraf wel fors verlaagd na verzet van de realityster en ondernemer. Naast een forse navordering die in de miljoenen loopt, eiste de Belastingdienst ook ruim 5,6 miljoen euro aan boetes van Gillis. De rechtbank in Breda verminderde de geldstraffen tot een totaalbedrag van iets meer dan 2,5 miljoen euro.
5 uur geleden