Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie Den Haag blijft waakzaam ondanks demonstratieverbod

Politie Den Haag blijft waakzaam ondanks demonstratieverbod

DEN HAAG (ANP) - Ook al is een demonstratie tegen de coronamaatregelen zondag op het Malieveld in Den Haag verboden, de politie blijft "waakzaam en alert" op mogelijke ongeregeldheden. De politie roept mensen op vooral thuis te blijven. "Kom niet naar Den Haag", aldus een politiewoordvoerder. "We doen een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van de mensen." Korpschef Paul van Musscher zei eerder bij de NOS al dat er desnoods "handhavend wordt opgetreden".

Vorige week werd een grote, soortgelijke demonstratie ook verboden. Desondanks kwamen die dag toch demonstranten naar het Malieveld. Nadat waarnemend burgemeester Johan Remkes toch een korte betoging had toegestaan omdat de aanwezigen voldoende afstand konden houden, bleven mensen hangen op het terrein en werd het onrustig.

In het gebied rond station Den Haag CS en het Malieveld ontstonden rellen met de ME. Volgens de politie gebruikten onruststokers fors geweld. De mobiele eenheid voerde die dag meerdere charges uit en ook het waterkanon werd ingezet tegen betogers. Volgens premier Mark Rutte hadden "doorgesnoven hooligans" misbruik gemaakt van de demonstratie tegen de coronamaatregelen.

Niet demonstreren

De initiële organisator van het protest van deze zondag, de groep Viruswaanzin, heeft inmiddels ook opgeroepen niet te komen demonstreren. De groep spande eerst een kort geding aan tegen het verbod, dat burgemeester Johan Remkes had opgelegd. Hij vreesde voor zondag opnieuw "ernstige wanordelijkheden". Bovendien zouden de organisatoren volgens de gemeente niet bereid of in staat zijn om voor een "ordelijk verloop" te zorgen.

Nadat zaterdag de rechtbank had laten weten vast te houden aan een door de burgemeester opgelegd verbod, zei viruswaanzin-voorman en jurist Jeroen Pols "geen herhaling" te willen "van de rellen van vorige week". Viruswaanzin verzet zich tegen de coronaregels, maar "met de bedreigingen die Remkes heeft uitgesproken willen we niet dat onschuldige mensen het Malieveld worden afgeblazen", stelt hij. "Die mensen moet je niet in gevaar brengen."

Thuis blijven

Pols roept mensen die in andere steden van plan waren te gaan demonstreren op om ook thuis te blijven. De groep zegt zich te gaan richten op een andere "grote actie". Wat die inhoudt wil hij nog niet kwijt. "Maar het is geen demo. De actie is onder het motto 'samen terug naar normaal' maar details volgen."

In totaal werden vorig weekend 425 mensen gearresteerd. Het overgrote deel werd dezelfde dag of in de nacht heengezonden met een afdoening op basis van de Wet openbare manifestaties (Wom). Van de elf verdachten die zondag werden opgepakt voor openlijke geweldpleging zit er nog een vast. De rest is heengezonden, maar blijft wel verdachte in dit onderzoek. Deze zaterdag hield de politie nog een man aan die verdacht wordt bij de ongeregeldheden betrokken te zijn geweest.

Meer uit Binnenland

Twee doden in Rijnsburg, vermoedelijk door koolmonoxide

RIJNSBURG (ANP) - In Rijnsburg zijn zaterdag twee overleden personen aangetroffen, in en voor een woning aan de Brouwerstraat. Ze zijn vermoedelijk door koolmonoxidevergiftiging om het leven gekomen, meldt de politie.

2 uur geleden
Autoriteiten Dubai: Taghi niet gewond toen hij het land verliet

AMSTERDAM (ANP) - Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi was niet gewond toen hij eind 2019 door de politie in Dubai op het vliegtuig naar Nederland werd gezet. Dat hebben de autoriteiten aldaar aan Nederland laten weten. Dat antwoord is saillant, want bij aankomst in Nederland had Taghi zichtbaar verwondingen aan zijn gezicht, het Openbaar Ministerie heeft later ook erkend dat een arts in Nederland letsel had geconstateerd.

3 uur geleden
Nederland wil internationaal samenwerken tegen fossiele subsidies

DUBAI (ANP) - Na wekenlange blokkades van klimaatactivisten van Extinction Rebellion op de snelweg wil Nederland nu internationaal samenwerken om fossiele subsidies af te bouwen. Dat is omdat een aanzienlijk deel van de voordelen die zijn afgesproken met de fossiele industrie vastzit in internationale afspraken, legt demissionair klimaatminister Rob Jetten uit.

4 uur geleden
Inwoner van Arnhem komt om bij brand

ARNHEM (ANP) - Een inwoner van Arnhem is in de nacht van vrijdag op zaterdag omgekomen bij een brand in een woning aan de John Lennonstraat. Dat meldt de politie Gelderland op X. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de brand.

12 uur geleden
Lichten grootste kerstboom van het land voor 25e keer ontstoken

IJSSELSTEIN (ANP) - De lichten in de grootste kerstboom van het land gaan zaterdag voor de 25e keer aan. De grote zendmast in IJsselstein, ook wel de Gerbrandytoren, is weer omgebouwd tot kerstboom. Eind november zijn de 120 energiezuinige ledlampen in de toren, aan de snelweg A2, gehesen. Het toplicht is op 360 meter hoogte geïnstalleerd.

12 uur geleden
Burgemeester van Vlaardingen sluit woningen wegens explosies

VLAARDINGEN (ANP) - Burgemeester Bert Wijbenga van Vlaardingen heeft besloten twee woningen te sluiten wegens een nieuwe explosie in de Koninginnestraat. Dat maakte de gemeente in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend. Een woning in de Gretha Hofstralaan en een woning en aangrenzend een bedrijfspand in de Koninginnestraat werden gesloten.

13 uur geleden
Milieuorganisatie vecht natuurvergunning Schiphol aan bij rechter

SCHIPHOL (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) vecht samen met Greenpeace Nederland en Milieudefensie de natuurvergunning voor Schiphol aan bij de rechter. De milieuorganisatie kondigde dat eind september al aan, en heeft vrijdag een beroepschrift naar de rechtbank gestuurd. Volgens MOB had de vergunning niet verstrekt mogen worden vanwege "grove inhoudelijke en procedurele gebreken".

16 uur geleden