Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie deelt 200 boetes uit voor boerenblokkades op maandag

Politie deelt 200 boetes uit voor boerenblokkades op maandag

DEN HAAG (ANP) - Bij de boerenprotestacties op maandag zijn tot dusver zo'n tweehonderd boetes uitgedeeld, met name aan mensen die op de snelweg reden met trekkers. Dat zei politiecommandant Willem Woelders bij talkshow Op1. Ook zijn er zeker zeven mensen aangehouden bij blokkades van distributiecentra in Friesland, werd later op de avond duidelijk.

In het hele land werden volgens Woelders zo'n vijftien distributiecentra van supermarkten en meerdere snelwegen geblokkeerd. Volgens de politiechef zijn grote problemen uitgebleven. "Het is niet tot grote ordeverstoringen gekomen", zegt hij in een aparte verklaring. "Wel werd het op sommige plekken onrustig."

Behalve boeren namen ook vissers en vrachtwagenchauffeurs deel aan de acties, aldus Woelders. Het ging volgens hem vooral om bliksemacties en om blokkades van distributiecentra. Overigens waren die maandagavond op sommige plaatsen nog aan de gang en weigeren boeren op die plaatsen te vertrekken. In Heerenveen en Sneek is de ME ingezet bij dergelijke blokkades. In Sneek zijn daar vier mensen bij aangehouden en in Heerenveen drie.

Op de snelwegen waren er onder meer blokkades op of bij de A1, de A73, de A67, de A6 en de A28. Dat zorgde voor vertraging voor het verkeer en in sommige gevallen ging de weg helemaal dicht. Ook kwamen agrariërs met trekkers naar het Mediapark in Hilversum en een afvalwerkingsbedrijf in Hengelo. Ook op provinciale wegen zorgden boeren voor verkeershinder. Op de N640 bij Etten-Leur kregen twintig mensen een boete omdat ze tegen de regels in met een landbouwvoertuig de weg op gingen. In Harlingen, IJmuiden, Den Helder en Lauwersoog blokkeerden vissers enige tijd de haven.

Ook bij blokkades in onder meer Woerden, Nieuwegein en Almere trad de politie op "vanwege de risico’s voor de openbare orde en de verkeersveiligheid". In Utrecht verzamelden zich volgens de politie maandag tientallen boeren bij een distributiecentrum dat onder andere aan zorginstellingen levert. De actievoerders werd in de avond dringend verzocht weg te gaan en daar is gehoor aan gegeven.

Volgens Woelders was de politie snel ter plaatse waar er blokkades waren. "De landelijke vereniging van distributiecentra gaf de indruk dat de politie niet zou optreden. Maar dat is niet aan de orde. Het lokale gezag stuurt ons aan en dat is hier en daar ook gebeurd." Op de meeste plekken was er volgens de politiecommandant "redelijke communicatie" mogelijk met de actievoerders.

Het is nog niet duidelijk voor de politie wat er de komende tijd aan mogelijke acties gaat gebeuren. "Wij blijven als crisisorganisatie gewoon paraat", aldus Woelders. "De eenheden maken hun eigen plaatje voor de komende dagen op grond van de informatie die er ligt. Om eventueel snel te kunnen reageren op acties. Wij blijven dat op nationaal niveau ook volgen."

Meer uit Binnenland

Naaldbossen en heide staan er erg slecht voor door droogte

LELYSTAD (ANP) - Naald- en andere bossen op de hoge zandgronden in Nederland staan er erg slecht voor door de aanhoudende droogte. Ook de heide heeft er ernstig onder te lijden. Een deel van de hei zal afsterven. Terreinbeheerders spreken van historisch lage waterstanden en maken zich grote zorgen, staat in de droogtemonitor die de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) dinsdag heeft verspreid.

4 uur geleden
Monuta maakt handreiking uitvaartproces Oekraïense vluchtelingen

APELDOORN (ANP) - Uitvaartverzorger Monuta heeft een handleiding gemaakt voor medewerkers en vrijwilligers hoe zij om kunnen gaan met Oekraïense overleden vluchtelingen en hun nabestaanden. Volgens het bedrijf kampen veel gemeenten in Nederland met vragen daarover.

4 uur geleden
Grote duinbrand Brouwersdam, defensiehelikopter helpt bij blussen

OUDDORP (ANP) - In het duingebied bij de Brouwersdam is dinsdag brand uitgebroken. Als gevolg hiervan worden 125 bewoners van een nabijgelegen vakantiepark opgevangen in een sporthal, zo meldt Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Ook is de N57 tussen Port Zélande en Ouddorp in beide richtingen afgesloten. Volgens de ANWB kan verkeer er via de parallelweg langs.

5 uur geleden
Doden ongeluk Lekkerkerk en woning Zoetermeer waren gezin

DEN HAAG (ANP) - De overleden personen die zaterdag zijn gevonden in een woning in Zoetermeer, zijn een 34-jarige man en een 70-jarige vrouw. De 72-jarige man die bij een aanrijding eveneens zaterdag in Lekkerkerk om het leven kwam, was de echtgenoot van de vrouw en de vader van de man. Dat meldt de politie dinsdag.

5 uur geleden
Prinses Amalia ziet af van lidmaatschap corps Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Prinses Amalia wordt geen lid van het corps in Amsterdam. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bevestigd na berichtgeving van de NOS. De 18-jarige prinses, die gaat studeren in Amsterdam, liet eerder in de biografie van Claudia de Breij weten dat ze sowieso bij het corps zou willen. "Met een jaarclub, alles erop en eraan."

6 uur geleden
Acht keer onderzoek naar schieten politie in eerste helft 2022

DEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van 2022 heeft de Rijksrecherche acht incidenten onderzocht waarbij de politie heeft geschoten met het dienstwapen. Daarbij viel één dode en raakten zeven mensen gewond, zo meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

6 uur geleden
Omgekeerde vlaggen Nijeveen moeten weg voor nationale herdenking

MEPPEL (ANP) - De omgekeerde vlaggen en linten die zijn opgehangen in het Drentse Nijeveen (gemeente Meppel) moeten weg zijn voor de Nationale Herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden, op 15 augustus. Vanaf 18 augustus mogen er in Nijeveen weer omgekeerde vlaggen worden opgehangen en die mogen dan minimaal zes weken blijven hangen.

7 uur geleden