Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie Brussel houdt zeker zeventig mensen aan bij coronaprotest

Politie Brussel houdt zeker zeventig mensen aan bij coronaprotest

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Brusselse politie heeft bij de grote betoging tegen de coronamaatregelen zondag in Brussel zeker zeventig mensen aangehouden omdat "ze in het bezit waren van of gegooid hebben met projectielen, voor weerspannigheid en beschadigingen van de openbare weg", aldus een politiewoordvoerder. Voor het begin van de betoging werden al zes mensen aangehouden die in het bezit waren van verboden of gevaarlijke voorwerpen.

Meerdere agenten en burgers raakten gewond bij de rellen. In totaal werden drie politiemensen en twaalf demonstranten overgebracht naar het ziekenhuis. Daarvan verkeert niemand in levensgevaar. De politie geeft maandag een nieuwe update.

Na de Europese manifestatie voor de democratie, een betoging tegen de coronamaatregelen, waren rellen uitgebroken in en nabij het Jubelpark. Daarop ontruimde de oproerpolitie het park met waterkanonnen. Duizenden mensen bleven echter hangen in de omgeving van het park, waar de rellen doorgingen. Bij de ingang van een metrostation werd met voetzoekers, vuilnisbakken en andere spullen gegooid, ook werden agenten met dranghekken aangevallen.

Gemaskerde demonstranten

Eerder was een groep gemaskerde demonstranten in de Europese wijk in Brussel de confrontatie met de politie aangegaan. Enkele gebouwen en wagens werden beschadigd. De politie gebruikte traangas tegen de demonstranten en zette een waterkanon in.

Demonstranten probeerden ook een gebouw van de Europese Unie binnen te dringen. Meerdere ruiten sneuvelden. De politie kwam in actie om dit pand en andere Europese instellingen te beschermen.

Vlaggen

Volgens een schatting van de politie kwamen ongeveer 50.000 mensen naar Brussel om te protesteren. In de menigte waren naast Vlaamse en Belgische ook Nederlandse, Franse, Poolse en Duitse vlaggen te zien. Actievoerders liepen met spandoeken met daarop teksten als 'vrijheid, geen dictatuur', 'de maatregelen moeten stoppen' en 'stop de coronadictatuur'. Ook werden teksten gezongen als You gotta fight for your right to party, uit een nummer van de Beastie Boys, en We don't need no vaccination, vrij naar de zin We don't need no education uit het beroemde Pink Floyd-nummer The Wall.

De betogers hadden zich vanaf 11.00 uur op het station Brussel-Noord verzameld. Ze liepen via de kleine Brusselse ring en de Belliardstraat en bereikten rond 13.00 uur het Jubelpark. Daar sprak een aantal mensen de betogers toe.

Ook eerdere betogingen in Brussel tegen de coronamaatregelen liepen uit de hand. Om de betoging dit keer in goede banen te leiden, werden stewards ingezet en hadden de organisatoren de actievoerders opgeroepen vreedzaam te betogen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Deense koningin Margrethe viert 50 jaar op de troon in pretpark

KOPENHAGEN (ANP) - Koningin Margrethe viert dit jaar haar gouden jubileum op de Deense troon. Op 14 januari was het precies vijftig jaar geleden dat zij koningin werd, maar vanwege corona werden de festiviteiten destijds uitgesteld en werd het klein gevierd. Zaterdag kan het wel weer en staan er allerlei feestelijkheden op het programma.

1 uur geleden
Boeings ruimtevaartuig Starliner gekoppeld met ISS

CAPE CANAVERAL (ANP/RTR) - Het onbemande ruimtevaartuig Starliner van Boeing heeft succesvol aangelegd bij het internationale ruimtestation ISS. De Starliner vertrok donderdag vanaf de lanceerbasis in Cape Canaveral en koppelde bijna 26 uur later, om 02.28 uur Nederlandse tijd, aan bij het ruimtestation.

1 uur geleden
Grens VS blijft voor asielzoekers gesloten

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Een federale rechter in Louisiana heeft vrijdag een besluit geblokkeerd van de Amerikaanse regering dat een einde moest maken aan het gesloten houden van de grens voor asielzoekers. Het Amerikaanse ministerie van Justitie laat weten in beroep te gaan tegen de gerechtelijke beslissing.

3 uur geleden
Buitengewoon vroege hittegolf in Spanje: 41 graden

MADRID (ANP/DPA) - Delen van Spanje kampen met een buitengewoon vroege hittegolf. De thermometer in de stad Andujar in Andalusië gaf vrijdagmiddag 41 graden aan. Ook in andere zuidelijke steden waren er recordtemperaturen voor mei: Sevilla en Cordoba registreerden 39 graden. Op het vakantie-eiland Mallorca werd 35 graden bereikt.

9 uur geleden
Rusland: Azovstal-fabriek Marioepol volledig overgenomen

MOSKOU (ANP/RTR) - De laatste Oekraïense strijders van het Azov-regiment die zich in de staalfabriek in Marioepol hadden verschanst, hebben zich overgegeven. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA op basis van het Russische ministerie van Defensie.

9 uur geleden
België schrapt na weekend de mondkapjesplicht in ov

BRUSSEL (ANP) - De mondkapjesplicht in het Belgische openbaar vervoer wordt maandag geschrapt. Wel blijft het dragen van een mondkapje verplicht in ziekenhuizen, voor zowel het personeel als patiënt en bezoeker, heeft het Overlegcomité van de zes Belgische regeringen besloten. Ook verzorgend personeel in verpleegtehuizen moet mond en neus blijven bedekken.

14 uur geleden
Regeringsploeg Macron compleet, vrouw als buitenlandminister

PARIJS (ANP) - De Franse ambassadrice in Londen, Catherine Colonna, wordt de nieuwe Franse minister van Buitenlandse Zaken. Colonna werkte onder meer in Washington en Brussel en was ambassadrice in Italië. Ze volgt Jean-Yves Le Drian op. Het kantoor van president Emmanuel Macron maakte vrijdag de nieuwe regeringsploeg bekend na diens verkiezingsoverwinning in april.

15 uur geleden