Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie Brussel houdt zeker zeventig mensen aan bij coronaprotest

Politie Brussel houdt zeker zeventig mensen aan bij coronaprotest

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Brusselse politie heeft bij de grote betoging tegen de coronamaatregelen zondag in Brussel zeker zeventig mensen aangehouden omdat "ze in het bezit waren van of gegooid hebben met projectielen, voor weerspannigheid en beschadigingen van de openbare weg", aldus een politiewoordvoerder. Voor het begin van de betoging werden al zes mensen aangehouden die in het bezit waren van verboden of gevaarlijke voorwerpen.

Meerdere agenten en burgers raakten gewond bij de rellen. In totaal werden drie politiemensen en twaalf demonstranten overgebracht naar het ziekenhuis. Daarvan verkeert niemand in levensgevaar. De politie geeft maandag een nieuwe update.

Na de Europese manifestatie voor de democratie, een betoging tegen de coronamaatregelen, waren rellen uitgebroken in en nabij het Jubelpark. Daarop ontruimde de oproerpolitie het park met waterkanonnen. Duizenden mensen bleven echter hangen in de omgeving van het park, waar de rellen doorgingen. Bij de ingang van een metrostation werd met voetzoekers, vuilnisbakken en andere spullen gegooid, ook werden agenten met dranghekken aangevallen.

Gemaskerde demonstranten

Eerder was een groep gemaskerde demonstranten in de Europese wijk in Brussel de confrontatie met de politie aangegaan. Enkele gebouwen en wagens werden beschadigd. De politie gebruikte traangas tegen de demonstranten en zette een waterkanon in.

Demonstranten probeerden ook een gebouw van de Europese Unie binnen te dringen. Meerdere ruiten sneuvelden. De politie kwam in actie om dit pand en andere Europese instellingen te beschermen.

Vlaggen

Volgens een schatting van de politie kwamen ongeveer 50.000 mensen naar Brussel om te protesteren. In de menigte waren naast Vlaamse en Belgische ook Nederlandse, Franse, Poolse en Duitse vlaggen te zien. Actievoerders liepen met spandoeken met daarop teksten als 'vrijheid, geen dictatuur', 'de maatregelen moeten stoppen' en 'stop de coronadictatuur'. Ook werden teksten gezongen als You gotta fight for your right to party, uit een nummer van de Beastie Boys, en We don't need no vaccination, vrij naar de zin We don't need no education uit het beroemde Pink Floyd-nummer The Wall.

De betogers hadden zich vanaf 11.00 uur op het station Brussel-Noord verzameld. Ze liepen via de kleine Brusselse ring en de Belliardstraat en bereikten rond 13.00 uur het Jubelpark. Daar sprak een aantal mensen de betogers toe.

Ook eerdere betogingen in Brussel tegen de coronamaatregelen liepen uit de hand. Om de betoging dit keer in goede banen te leiden, werden stewards ingezet en hadden de organisatoren de actievoerders opgeroepen vreedzaam te betogen.

Meer uit Buitenland

IDF: twee Israëlische gijzelaars overgedragen aan het Rode Kruis

TEL AVIV (ANP/AFP) - Het Rode Kruis heeft volgens de Israëlische krijgsmacht (IDF) twee Israëlische gijzelaars opgevangen uit de Palestijnse gebieden. De twee zijn onderweg naar Israël, meldt IDF-woordvoerder Daniel Hagari op X.

23 minuten geleden
Blinken tegen Israël: bescherm burgers zuidelijke Gazastrook

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft bij zijn derde bezoek aan Israël sinds 7 oktober gezegd dat Israël zich moet afvragen hoe burgers in de zuidelijke Gazastrook worden beschermd, voor ze er militaire operaties uitvoeren. Israël moet volgens Blinken alles doen om te voorkomen dat meer burgers het slachtoffer worden.

1 uur geleden
Russisch hooggerechtshof verbiedt lhbti-beweging om extremisme

MOSKOU (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De "internationale lhbti-beweging" is door het Russische hooggerechtshof als extremistisch aangemerkt en verboden. Het is niet duidelijk welke personen of organisaties door het besluit zullen worden getroffen en wat de gevolgen zullen zijn.

1 uur geleden
Britse oud-minister van Financiën Alistair Darling (70) overleden

EDINBURGH (ANP/AFP) - De voormalige Britse minister van Financiën Alistair Darling is op 70-jarige leeftijd overleden. De Labourpoliticus zat vanaf de monsterzege van zijn partij in 1997 dertien jaar lang in kabinetten van Tony Blair en Gordon Brown. Hij overleed na een kort verblijf in het ziekenhuis, meldt zijn familie.

2 uur geleden
Onderhandelaars hopen bestand Gaza nog twee dagen te verlengen

CAIRO (ANP/RTR) - Bemiddelaars hopen het tijdelijke bestand tussen Israël en Hamas met nog eens twee dagen te verlengen. Onderhandelaars uit Egypte en Qatar zeggen donderdag dat zo meer gevangenen vrijgelaten kunnen worden en meer humanitaire hulp Gaza binnen kan, melden Egyptische staatsmedia. Het huidige tijdelijke staakt-het-vuren werd deze donderdag op het laatste moment met een dag verlengd, waardoor het vrijdag zou aflopen.

2 uur geleden
Ruim 1100 vrachtwagens met hulp naar Gaza sinds bestand

GAZA-STAD (ANP) - Sinds het ingaan van het staakt-het-vuren in de Gazastrook zijn 1132 vrachtwagens met humanitaire hulpgoederen het gebied binnengekomen via Egypte, meldt de Palestijnse Rode Halve Maan. De cijfers gaan over de geleverde hulp tot en met woensdag.

2 uur geleden
Fonds dat armere landen moet helpen met klimaatschade aangenomen

DUBAI (ANP) - Het fonds dat armere, kwetsbare landen moet helpen met schade aangericht door de gevolgen van klimaatverandering, is officieel aangenomen op de klimaattop in Dubai. Vorig jaar besloten landen met elkaar dat het fonds er moest komen, wat velen een "historische beslissing" noemden.

2 uur geleden