Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie botst in Berlijn met tegenstanders van coronawet Merkel

Politie botst in Berlijn met tegenstanders van coronawet Merkel

BERLIJN (ANP/AFP/RTR/DPA) - De politie staat in Berlijn tegenover duizenden betogers die demonstreren tegen de aangekondigde aangescherpte coronawetgeving. Agenten vuurden traangas af en gebruikten pepperspray tegen demonstranten die met flessen gooiden of over barricades probeerden te klimmen. Zeker zeven mensen zijn opgepakt vanwege agressie tegen de politie.

De wetswijziging moet woensdag worden goedgekeurd door de Duitse Tweede Kamer, de Bondsdag. In aanloop naar die stemming kwam een grote betoging op gang bij de Brandenburger Poort. Volgens mededelingen van de politie houden de demonstranten zich niet aan coronamaatregelen, zoals afstand bewaren en mondkapjes dragen. Er zijn daarvoor meer dan veertig arrestaties verricht.

De politie heeft zo'n 2200 manschappen ingezet en is bezig de betoging op te breken. De circa 8000 demonstranten worden met luidsprekers opgeroepen te vertrekken. "Vrede, vrijheid, geen dictatuur", scanderen betogers. "Wij zijn het volk."

Grondrechten

Op verscheidene plekken in het centrum van Berlijn wordt woensdag betoogd tegen de coronamaatregelen, die in de ogen van demonstranten indruisen tegen de grondrechten. Momenteel worstelt het land van 84 miljoen inwoners met circa 5000 zeer ernstig zieke coronapatiënten.

Merkel vreest dat de stijging van het aantal vastgestelde besmettingen uit de hand loopt. De wetswijziging voorziet daarom in een "noodrem", een procedure waarbij strenge maatregelen worden opgelegd als het aantal coronagevallen in gebieden te snel oploopt. Er kan dan een avondklok worden ingesteld en dat ligt in Duitsland zeer gevoelig.

De wetswijziging maakt het mogelijk om maatregelen op te leggen buiten de deelstaatsregeringen om. De Bondsdag gaat naar verwachting woensdag akkoord en donderdag kijkt dan de Bondsraad, een soort hogerhuis, ernaar.

Meer uit Buitenland

Erdogan claimt overwinning in Turkse presidentsverkiezingen

ISTANBUL (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft de overwinning geclaimd in de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen. De zittend president dankte de kiezers die "ons de verantwoordelijkheid hebben gegeven om de komende vijf jaar te regeren".

1 uur geleden
Erdogan leidt ook in officiële eerste resultaten Turkse verkiezing

ANKARA (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft een forse voorsprong in de Turkse presidentsverkiezingen, blijkt nu ook uit de eerste officiële resultaten. Eerder meldden staatsmedia al dat Erdogan aan de leiding gaat. Volgens de Hoge Kiesraad staat de zittende president met ongeveer driekwart van de stemmen geteld op 53,41 procent.

1 uur geleden
Opkomst in Turkse presidentsverkiezing ruim 85 procent

ANKARA (ANP/RTR) - De opkomst bij de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezing is 85,18 procent, meldt staatspersbureau Anadolu. Ruim 64 miljoen Turken mochten stemmen, van wie een deel dat eerder al deed in het buitenland. Buiten Turkije was de opkomst 56,88 procent.

2 uur geleden
Water Canal Grande in Venetië kleurt groen

VENETIË (ANP/DPA/RTR) - Een glinsterende groene vloeistof in het beroemde Canal Grande in Venetië heeft voor consternatie gezorgd in de Italiaanse stad. Zondag kleurde het water bij de Rialtobrug ineens fluorescerend groen. Onduidelijk is waardoor dat is gebeurd.

2 uur geleden
Staatsmedia: Erdogan koerst op winst in presidentsverkiezingen

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft een forse voorsprong in de Turkse presidentsverkiezingen, melden staatsmedia op basis van de eerste uitslagen. Na het tellen van meer dan 66 procent van de stemmen leidt Erdogan met bijna 55 procent, aldus persbureau Anadolu. Media gelieerd aan de oppositie melden juist dat Kemal Kilicdaroglu van de centrumlinkse Republikeinse Volkspartij (CHP) nipt voorstaat.

3 uur geleden
Turkije in spanning na sluiting stembureaus

ANKARA (ANP) - De stembureaus in Turkije zijn om 16.00 uur Nederlandse tijd gesloten. Zo’n 61 miljoen Turken hadden zondag de gelegenheid hun stem uit te brengen voor de presidentsverkiezingen.

4 uur geleden
Turkse oppositie meldt enkele aanvallen op verkiezingswaarnemers

ISTANBUL (ANP/DPA) - Leden van de Turkse oppositie maken melding van enkele aanvallen op verkiezingswaarnemers in Istanbul en het zuidoosten van het land tijdens de presidentsverkiezingen. De voorzitter van de kiesraad stelde eerder dat de stembusgang vooralsnog probleemloos verloopt.

5 uur geleden