Politie: boerenprotest wordt radicaler, stemming verhardt
DEN HAAG (ANP) - Vergeleken met vorige week zijn er nu minder boeren op de been om te demonstreren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Maar de acties van de demonstranten verharden, zegt nationaal commandant bij de politie Willem Woelders. "De groep die acties uitvoert is kleiner maar radicaler. Boeren hebben het gevoel dat er geen zicht op een oplossing voor hen is. Ik hoop dat het niet verder escaleert, maar ik denk niet dat het al aan het dimmen is", stelt Woelders. Hij spreekt van "een zorgelijke ontwikkeling die Nederland zich moet aantrekken".
Verspreid over het hele land zijn de laatste dagen protestacties. Boeren blokkeren snelwegen en provinciehuizen met tractoren, duiken op bij gemeentehuizen, provinciehuizen en bij bestuurders thuis. Ze sproeien mest tegen gevels van overheidsgebouwen en steken hooibalen in brand.
Volgens Woelders is het moeilijk om overal op tijd bij te zijn. "De boeren spreken zelf af wanneer ze wat gaan doen, ze zijn georganiseerd ongeorganiseerd. Dat maakt het onvoorspelbaar. Wij hebben beperkte informatie, we moeten vaak reageren op wat we zien. Dan kost het tijd om er naartoe te gaan. Soms komen we zelf in de file en is de boel al dicht als wij er zijn. Je zult nooit de situatie krijgen dat er nergens iets gebeurt, dat is niet reëel."
Fysiek onmogelijk
Bovendien is het soms fysiek onmogelijk om boeren tegen te houden. "Stel dat je politievoertuigen op de rijbaan zet. Dan gaan ze eromheen, door de berm en het talud. Ik zou ook niet voor een tractor gaan staan, je moet als politieman of -vrouw echt goed uitkijken wat je doet. Ter plaatse moeten mensen afwegen hoe groot het risico is, wat veilig en haalbaar is. Sommige boeren werken mee, sommige niet."
Agenten die nu demonstraties begeleiden, kunnen niet op andere plekken worden ingezet. Woelders: "Het groeit ons niet boven het hoofd, we blijven ons werk doen. Maar mensen die nu op de snelwegen zijn, kunnen niet ergens anders zijn, bijvoorbeeld om toezicht te houden. Wijkagenten kunnen minder vaak in hun wijk zijn."
Grondrecht
Woelders benadrukt dat de politie niet over het stikstofbeleid gaat en dat demonstreren een grondrecht is. Van dat recht zullen de boeren de komende tijd gebruik blijven maken, verwacht Woelders. "De problemen zijn na vandaag niet opgelost, dat is helder. De overheid heeft nog zeker een jaar nodig om concreet te bepalen wat er moet gebeuren, al die tijd zal er onrust bij de boeren zijn. We houden er rekening mee dat er meer momenten zijn dat ze hun verhaal kwijt willen."
Woelders hoopt dat bestuurders met boeren praten "hoe de maatregelen zo goed mogelijk neergezet kunnen worden. Dat zou iedereen rust kunnen geven."
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - Zo'n driehonderd mensen die zondagmiddag meeliepen in een protestmars door Rotterdam tegen de asielwetten zijn weer terug op het Schouwburgplein. Daar werden zij al zingend onthaald met een aangepaste versie van een nummer van Ramses Shaffy, met onder meer de tekst "bid, bed, bad, brood, bescherming en begeleiding is een mensenrecht".
59 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Rudolf van den Berg was "een meester in veel verschillende genres". Dat zegt artistiek directeur Ido Abram van het Nederlands Film Festival (NFF) in een korte reactie op het overlijden van de Nederlandse cineast. Van den Berg won in zijn leven vijf Gouden Kalveren. In 2010 opende zijn film Tirza het festival in Utrecht.
1 uur geledenHOUTEN (ANP) - Met maandag overdag landinwaarts nog temperaturen tussen 25 en 27 graden, koelt het later op de dag af en is er een grote kans op buien. Van dat weerbeeld is ook dinsdag en woensdag sprake, meldt Weeronline. Het wordt, met minder ruimte voor de zon, gemiddeld tussen de 20 en 22 graden en ook meteen een stuk natter.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Filmregisseur Rudolf van den Berg is op 76-jarige leeftijd overleden. Dat hebben de producenten van de film Spinoza, waar hij momenteel aan werkte, zondag mede namens de familie bekendgemaakt. Hij is zaterdagavond plotseling overleden.
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Zo'n driehonderd mensen zijn vanaf het Schouwburgplein vertrokken voor een mars door Rotterdam, die onder meer langs het stadhuis gaat. Zij doen dit als protest tegen de strafbaarstelling van illegaliteit en hulp aan mensen zonder verblijfsvergunning. Voorafgaand aan de wandeling was er een podiumprogramma met sprekers.
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Zo'n driehonderd mensen zijn zondagmiddag bijeen op het Schouwburgplein in Rotterdam om te protesteren tegen de strafbaarstelling van illegaliteit en hulp aan mensen zonder verblijfsvergunning. "Schandalig! Het bestaan van tienduizenden mensen in Nederland wordt verboden en daarmee angstig", meldt organisator Bond Precaire Woonvormen (BPW) in de aankondiging van de demonstratie.
3 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De stroomstoring in de Willemsspoortunnel in Rotterdam is verholpen, maar de treinen kunnen nog altijd niet rijden tussen Rotterdam en Rotterdam Zuid. Dat komt doordat er nog uitgebreid wordt getest met de systemen in de tunnel, zegt ProRail.
4 uur geleden