Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie: bijna 100 coronabetogers in Brussel opgepakt

Politie: bijna 100 coronabetogers in Brussel opgepakt

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Brusselse politie heeft zondag voor en na de coronaprotestmars 'Samen voor Vrijheid' 97 betogers opgepakt, heeft ze maandag bekendgemaakt. De duizenden deelnemers aan de mars door de Belgische hoofdstad uit onvrede over het coronabeleid in het land verliep aanvankelijk in relatieve kalmte, tot een groepje relschoppers de confrontatie zocht met de politie.

Het gaat volgens de politie om negen gerechtelijke en 88 administratieve aanhoudingen. Die laatsten zijn aangehouden en nadat de rust was weergekeerd weer vrijgelaten zonder dat ze een rechtszaak aan hun broek krijgen. De negen anderen worden ervan verdacht te hebben gegooid met projectielen, waaronder brandbare materialen, en beschadigingen aan de openbare weg te hebben veroorzaakt. Er werden onder andere kerstbomen en struiken in brand gestoken. Ook worden ze verdacht van 'gewapende weerspannigheid' - verzet tegen of bedreiging met geweld van agenten. Zij zullen worden voorgeleid.

De betoging liep pas uit de hand toen de meeste deelnemers bij het eindpunt in het Brusselse Jubelpark vertrokken maar een kleine groep zich tegen de politie keerde. Hierop werden de relschoppers door de politie ingesloten.

De manifestatie werd gesteund door verschillende organisaties, waaronder Viruswaarheid, Vecht Voor Vrijheid, The Human Side en Belgians for Freedom.

Meer uit Buitenland

VN-Veiligheidsraad houdt vrijdag overleg over situatie Gazastrook

NEW YORK (ANP/DPA) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt vrijdag overleg over de situatie in de Gazastrook. VN-chef António Guterres heeft de VN-Veiligheidsraad opdracht gegeven zich te buigen over het gewapende conflict. De bijeenkomst wordt volgens de VN om 10.00 uur lokale tijd gehouden in New York.

8 minuten geleden
Oekraïne roept burgers op elektriciteit te besparen

KYIV (ANP/AFP/RTR) - Oekraïne roept burgers op stroom te besparen na een aanval op een energiecentrale in het land. Door deze en andere schade, een gebrek aan zonne-energie en de lage temperaturen is er een stroomtekort in het land, aldus premier Denys Sjmyhal.

1 uur geleden
Raisi veroordeelt 'genocide' in Gaza tijdens overleg met Poetin

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Iraanse president Ebrahim Raisi heeft de "genocide" in de Gazastrook veroordeeld in een overleg met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin in Moskou. Het is volgens Poetin belangrijk om samen de situatie in het Midden-Oosten, met name in de Palestijnse gebieden, te bespreken.

3 uur geleden
Veiligheidsraad vrijdag bijeen wegens conflict Venezuela-Guyana

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vrijdag bijeen om het te hebben over de oplopende spanningen tussen Venezuela en Guyana. De Zuid-Amerikaanse landen zijn in conflict over de olierijke regio Essequibo in Guyana, een buurland van Suriname.

3 uur geleden
Deens parlement steunt verbod op koranverbrandingen

KOPENHAGEN (ANP/AFP) - Het Deense parlement heeft een wet aangenomen die "ongepaste behandeling" van religieuze teksten verbiedt. Het verbod volgt op een reeks koranverbrandingen in Denemarken die voor veel onrust zorgden.

4 uur geleden
Autoriteiten Gaza: ruim 17.100 doden sinds uitbreken oorlog

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Palestijnse gezondheidsministerie in de Gazastrook meldt dat 17.177 Palestijnen om het leven zijn gekomen sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël. Volgens het Palestijnse ministerie raakten zo'n 46.000 mensen gewond.

5 uur geleden
China-EU top eindigt in ijzige sfeer en zonder resultaat

BEIJING (ANP) - Een topontmoeting tussen de EU en China in Beijing over onder meer de handelsbalans en de oorlog in Oekraïne is in een ijzige sfeer geëindigd. Na afloop ontbrak een gemeenschappelijke verklaring of een concreet gemeenschappelijk voornemen.

6 uur geleden