Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie bezig met verwijderen klimaatactivisten van A12

Politie bezig met verwijderen klimaatactivisten van A12

DEN HAAG (ANP) - De politie is zaterdagmiddag bezig met het verwijderen van klimaatactivisten van de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag. Kort daarvoor had de politie de demonstranten meerdere keren verzocht de plek te verlaten.

Op de Utrechtsebaan demonstreren vele honderden activisten van Extinction Rebellion (XR) tegen overheidssteun voor de fossiele industrie. Door hun actie kan er geen verkeer de stad in en uit op die plek.

Rond 13.45 uur, drie kwartier nadat de demonstranten de rijbaan op waren gegaan, greep de politie in. Een voor een worden demonstranten weggehaald. Sommigen lopen vrijwillig mee, anderen worden op een soort rijdende brancard gezet en zo naar een arrestantenbus vervoerd.

Oproep aan Jetten

Van mensen in een steundemonstratie naast de A12 klinkt geklap en gejuich als mensen worden weggedragen. "Jetten, schande, bloed aan je handen", klinkt het onder meer.

De klimaatdemonstranten willen dat demissionair klimaatminister Rob Jetten haast maakt met de afbouw van subsidies aan de fossiele industrie. De bewindsman zelf zegt dat het protest te vroeg komt. Hij wil volgende week voorstellen naar buiten brengen om fossiele subsidies en andere belastingvoordelen af te bouwen.

Waterkanonnen

Rond 14.15 uur waren al vier bussen met aangehouden activisten weggereden van het terrein. Maar aangezien er vele honderden demonstranten aanwezig zijn, kan de operatie nog wel even duren.

Even leek het erop dat de politie van plan was om waterkanonnen in te zetten tegen de demonstranten. Maar daar is tot nu toe geen sprake van.

Meer uit Binnenland

OM eist celstraffen van 25 jaar voor eerwraakmoord Apeldoorn

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen van 25 jaar geëist tegen vier mannen die worden verdacht van de moord op de 28-jarige Roshin in Apeldoorn uit eerwraak.

10 uur geleden
23 mensen opgepakt om crimineel geweld Nederlanders in Duitsland

KEULEN (ANP) - Bij een politieactie van Nederland en Duitsland zijn zeker 23 mensen gearresteerd omdat ze betrokken zouden zijn bij een geweldsgolf in Duitsland. Na een drugsconflict in Duitsland zou een gedupeerde bende Nederlandse criminelen hebben ingehuurd om wraak te nemen op zijn rivalen. Dat leidde tot een reeks aanvallen met explosieven en enkele ernstige ontvoeringen, meldt de Europese politiedienst Europol.

10 uur geleden
Strafhof vaardigt arrestatiebevelen uit tegen leiders Taliban

DEN HAAG (ANP/AFP/RTR) - De aanklagers van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag komen met arrestatiebevelen voor twee leiders van de Taliban. Ze worden verdacht van misdaden tegen de menselijkheid in verband met de grootschalige discriminatie van vrouwen en meisjes in het Afghanistan van de Taliban.

10 uur geleden
Hele dag hinder op spoor Den Haag - Rotterdam door stroomstoring

DEN HAAG (ANP) - De stroomstoring die er donderdagochtend voor zorgde dat er veel minder treinverkeer mogelijk was tussen Den Haag HS en Rotterdam Centraal, levert de rest van de dag nog problemen op. Tot 20.00 uur rijden er minder sprinters tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal, meldt de NS.

11 uur geleden
Oscarnominatie voor korte animatiefilm van Nederlandse Nina Gantz

LOS ANGELES (ANP) - De animatiefilm Wander to Wonder van de Nederlandse regisseur Nina Gantz maakt kans op een Oscar. De film is genomineerd in de categorie beste korte animatiefilm, maakte de Academy of Motion Picture Arts and Sciences donderdag bekend.

11 uur geleden
I'm Not a Robot van Victoria Warmerdam genomineerd voor Oscar

LOS ANGELES (ANP) - De korte film I'm Not a Robot van de Nederlandse regisseur Victoria Warmerdam is genomineerd voor een Oscar. De nominaties werden donderdag in Los Angeles bekendgemaakt.

11 uur geleden
Nieuwe asielwetten kosten IND 25 tot 60 miljoen euro extra

DEN HAAG (ANP) - De asielwetten die momenteel in de maak zijn, gaan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) jaarlijks 25 tot 60 miljoen euro extra kosten, schat minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie). De groep asielzoekers die in het nieuwe stelsel minder rechten krijgt, zal daar naar verwachting vaak tegen in beroep gaan en dat levert de IND extra werk op.

11 uur geleden