Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie beëindigt bezetting gebouw Erasmus Universiteit

Politie beëindigt bezetting gebouw Erasmus Universiteit

ROTTERDAM (ANP) - De politie heeft maandagavond een eind gemaakt aan de bezetting van een gebouw van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) door een groep klimaatactivisten. Een politiewoordvoerster zei dat ongeveer tien activisten waren aangehouden omdat ze niet wilden vertrekken. In de loop van de avond zijn die allemaal vrijgelaten, aldus een woordvoerder van de actievoerders.

De bezetting van het Sanders-gebouw op universiteitscampus Woudestein was uitgevoerd door een groep die zichzelf Occupy EUR noemt. De activisten hadden onder meer spandoeken opgehangen met teksten als 'end fossil'. Ze eisen "een einde aan de fossiele economie". Concreet willen ze dat de universiteit alle banden met oliebedrijven als Shell beëindigt. Behalve voor klimaatverandering vroegen de 'bezetters' aandacht voor andere problemen, zoals studenten die in de schulden zitten en bestaansonzekerheid. Ook de toegankelijkheid van universiteitsgebouwen voor mensen met een beperking moet beter, vinden ze.

Het bestuur van de universiteit liet weten begrip te hebben "voor de beweegredenen van de groep" en de dialoog te willen aangaan. Toch is uit veiligheidsoverwegingen een eind gemaakt aan de bezetting. "In de loop van de middag hebben we uit zeer betrouwbare bronnen informatie ontvangen die maakt dat we de veiligheid van onze medewerkers, studenten en de demonstranten op onze campus niet langer kunnen waarborgen. De bezetting is daarom beëindigd en we zullen in overleg op zoek moeten gaan naar een manier om de dialoog alsnog te kunnen voeren", aldus een verklaring van de Erasmus Universiteit op de eigen website.

Een woordvoerder van de actievoerders vindt het "teleurstellend" dat de politie een eind heeft gemaakt aan de bezetting. "Onze actie was vreedzaam. We waren net eten aan het klaarzetten en ons aan het voorbereiden op een gesprek met het bestuur van de universiteit."

Meer uit Binnenland

Gökmen T. woont strafzaak geboeid bij

ROTTERDAM (ANP) - Tramschutter Gökmen T. draagt handboeien tijdens zijn strafzaak die dinsdagochtend begon in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam. Dat is ongebruikelijk tijdens strafzaken. Voor T. geldt al ruim twee jaar een regime waarbij hij in de gevangenis handboeien moet dragen, klaagde hij in de rechtbank.

59 minuten geleden
Onderzoek: Nederlandse tieners weten weinig van burgerschap

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse jongeren weten weinig over burgerschap en leren er op school ook weinig over. De kennis van jongeren over hoe een democratische samenleving eruit ziet en wat hun rol daarin is, blijft "op veel punten achter bij die in andere landen". Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen in een rapport dat dinsdag is gepresenteerd.

1 uur geleden
Ruim 980.000 kilo zout gestrooid om gladheid

DEN HAAG (ANP) - Strooiwagens van Rijkswaterstaat hebben sinds maandagavond 19.00 uur ruim 980.000 kilo zout gestrooid om de verwachte gladheid, meldt de verkeersdienst van Rijkswaterstaat. In het hele land zijn strooiwagens de weg opgegaan. "Hiermee proberen we gladheid zoveel mogelijk te voorkomen en zorgen we voor een veilige doorstroming", meldt Rijkswaterstaat op X.

2 uur geleden
Klimaatenquête: meeste Nederlanders tegen fossiele subsidies

LUXEMBURG (ANP) - Het merendeel van de Nederlanders is voorstander van het afschaffen van subsidies en belastingvoordelen voor de luchtvaartsector en alle bedrijven die sterk afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. De Europese Investeringsbank (EIB) meldt op basis van de jaarlijkse Klimaatenquête dat 72 procent hier voor is.

5 uur geleden
Brand in gemeentehuis Soest, dienstverlening getroffen

SOEST (ANP) - In het gemeentehuis in het Utrechtse Soest heeft maandagavond korte tijd brand gewoed. De brand brak rond 23.45 uur uit aan het Raadhuisplein 1 en was volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio snel onder controle. Wel is er veel schade aan de balieruimte en kantoren van burgerzaken. "Dat heeft gevolgen voor de dienstverlening aan inwoners", aldus de veiligheidsregio.

8 uur geleden
Extinction Rebellion: nieuwe acties bij Maastricht Aachen Airport

MAASTRICHT (ANP) - Extinction Rebellion (XR) kondigt nieuwe acties aan bij Maastricht Aachen Airport (MAA). Een gesprek maandagavond met directeur Jonas van Stekelenburg van MAA leverde in de ogen van de actievoerders te weinig op. "Acties zullen doorgaan totdat MAA concrete stappen zet naar een beleid dat in lijn is met een leefbare aarde in de toekomst", aldus XR in een verklaring.

8 uur geleden
Driekwart 18-plussers maakt zich zorgen over klimaatverandering

DEN HAAG (ANP) - Ruim drie op de vier Nederlanders van 18 jaar en ouder maken zich zorgen over de gevolgen van klimaatverandering voor toekomstige generaties, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

10 uur geleden