
Politie: 13-jarige Sedar werd onschuldig slachtoffer van ripdeal
ROTTERDAM (ANP) - Het coldcaseteam dat onderzoek doet naar de dood van de 13-jarige Sedar Soares gaat ervan uit dat hij per abuis en onschuldig het slachtoffer werd van een ripdeal. De tiener kwam in 2003 om het leven nadat hij was geraakt door een kogel. Hij was toen met vriendjes sneeuwballen aan het gooien bij een Rotterdams metrostation.
Lang werd gedacht dat Sedar doodgeschoten werd omdat hij sneeuwballen naar een automobilist zou hebben gegooid. Het coldcaseteam trekt nu dus een andere conclusie. "De politie kan niet anders dan de verdrietige conclusie trekken dat Sedar op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was."
Sedar en zijn vrienden waren op 1 februari op het met sneeuw bedekte parkeerdek van metrostation Slinge aan het spelen. Vanaf de straat daaronder werd er geschoten, waarna de 13-jarige jongen volgens de politie geraakt werd door een verdwaalde kogel. Hij overleed een dag later in het ziekenhuis.
Nieuwe informatie
Het coldcaseteam heeft in 2020 opnieuw aandacht gevraagd voor de zaak. Sindsdien hebben meerdere getuigen zich gemeld met nieuwe informatie. "De combinatie van de eerdere onderzoeksbevindingen en de nieuwe verklaringen van getuigen leidt ertoe dat het coldcaseteam nu uitgaat van een nieuw scenario", luidt een verklaring. "Het onderzoek richt zich vanaf nu ook volledig op dit scenario."
De politie is nu op zoek naar meer getuigen, ook mensen die mogelijk al eerder hun verhaal hebben gedaan. "Wij realiseren ons dat er redenen zijn waarom mensen destijds wellicht niet hun (volledige) verhaal hebben gedaan. De hoop is dat de omstandigheden voor deze mensen inmiddels ook zijn veranderd, waardoor zij hun verhaal nu wel bij ons willen doen."
Voor de gouden tip is 40.000 euro uitgeloofd. Er is ook een anonieme tiplijn geopend. Er zijn volgens de politie sterke aanwijzingen dat binnen de Antilliaanse gemeenschap meer kennis is over de zaak.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - Het gebruik van het stroomstootwapen door de politie in Nederland geeft weinig risico op lichamelijk letsel waarvoor een behandeling in het ziekenhuis nodig is. Dat blijkt uit de Gezondheidsmonitor Stroomstootwapen, uitgevoerd door de GGD Amsterdam en zorgonderzoeksbureau Nivel.
12 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Het aantal vergiftigingen met bepaalde afslankmedicatie is vorig jaar toegenomen, meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). In 2023 kwamen 41 meldingen binnen, terwijl dat aantal in 2024 steeg naar 75 meldingen.
37 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - In de eerste zes maanden van 2025 waren er 678 aanslagen met explosieven en pogingen daartoe, tegenover 610 in het eerste halfjaar van vorig jaar. Dat is een stijging van 5 procent, blijkt uit cijfers die het ANP heeft opgevraagd bij de politie.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft woensdag alsnog een nieuw akkoord gesloten met zorgpartijen over de toekomst van de zorg. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving door RTL Nieuws. Onder meer de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en Zorgverzekeraars Nederland hebben ermee ingestemd. Later wordt het akkoord ondertekend.
9 uur geledenDE BILT (ANP) - Na veel weerwaarschuwingen de afgelopen dagen van het KNMI kleurt Nederland woensdagavond weer volledig groen. Dat betekent dat er een einde is gekomen aan de extreme hitte en de fikse onweersbuien met windstoten.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De schade aan gezondheid en natuur door stikstof is jaarlijks 1,6 procent van het bruto binnenlands product. Dat is ongeveer 14 miljard euro in 2024. Dat staat in een onderzoek in opdracht van verschillende ministeries, dat naar de Tweede Kamer is gestuurd. De Nederlandse economie loopt jaarlijks zo'n 1 miljard euro schade op door stikstofbeperkingen, afgerond 0,1 procent van het bbp.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) "doet een dringend beroep op de Tweede Kamer" om donderdag niet in te stemmen met de asielnoodmaatregelenwet. Een stemming over de zogeheten Wet Versterking regie volkshuisvesting moet uitgesteld worden, aldus VNG. Volgens de vereniging bevatten beide wetten amendementen "die juridisch onhoudbaar zijn en onwenselijke gevolgen hebben voor de uitvoering op lokaal niveau", zo wordt gesteld in een verklaring.
11 uur geleden