Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politici verontwaardigd over Bevrijdingsdag-poster FvD

Politici verontwaardigd over Bevrijdingsdag-poster FvD

DEN HAAG (ANP) - In politiek Den Haag is verontwaardiging over een poster over Bevrijdingsdag die Forum voor Democratie verspreidt op sociale media. Op die poster staat: "Op 5 mei herdenken we 75 jaar vrijheid" en de jaartallen 1945-2020. Bij het laatste jaartal staat een overlijdenskruisje. Verder staan er als ondertekenaars op de poster onder meer Forum voor Democratie en organisaties als Viruswaarheid en Nederland in Verzet.

Partijleider van D66 Sigrid Kaag twittert over de poster: "Er rust een speciale verantwoordelijkheid op Kamerleden, op ministers, om het goede voorbeeld te geven, om het woord géén gif te laten zijn." Ze verwijst daarmee naar de 4 mei-lezing die Arnon Grunberg vorig jaar hield. "Ook in 2021 moeten we naar die woorden handelen. Dit is een dieptepunt. Alweer.", stelt Kaag.

Lilianne Ploumen, fractievoorzitter van de PvdA zegt: "Walgelijk en fouter dan fout. SP-fractieleider Lilian Marijnissen vraagt zich af: "Hoe triest ben je om het immense leed van zoveel mensen, een gitzwarte periode in onze geschiedenis, te misbruiken om aandacht te krijgen? Het is walgelijk en ik hoop dat iedereen zich hiertegen uitspreekt." Kamerlid voor de SP Peter Kwint twittert: "Wat een smeerlappen zijn het toch ook."

Niet te geloven

Fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie vindt het "niet te geloven". Hij is het eens met een andere twitteraar, Sonny Spek, die zegt: "Onze Bevrijdingsdag associëren met de aanpak van de coronacrisis is walgelijk en getuigt van geen enkel historisch besef." VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz noemt de poster "heel, heel fout".

Oud-fractievoorzitter van de PvdA Lodewijk Asscher zegt "ziedend" te zijn. "Hierom. Dat spugen op onze geschiedenis in hun amechtige aandachttrekkerij. Het verwende foute vergelijken. De armoedige brutaliteit om zo de nagedachtenis van velen te besmeuren." Tweede Kamerlid D66 Paul van Meenen noemt de poster "smerig, triest, gevaarlijk".

Misplaatst

Bij Hart van Nederland zei het CIDI, dat opkomt voor belangen van Israël en Joden, verbijsterd te zijn door de poster. "Het is misplaatst", zegt directeur Hanna Luden tegen Hart van Nederland. "Ze snappen het verschil tussen de Tweede Wereldoorlog en nu niet. Het is onvergelijkbaar. Ik verdenk Forum van sensatie zoeken om hun punt te maken." Luden kan er met haar hoofd niet bij. "Het is ongehoord en onacceptabel. Het getuigt van heel veel disrespect naar iedereen die de oorlog heeft meegemaakt."

Hart van Nederland citeert ook Viruswaarheid-voorman Willem Engel, die laat weten hij volledig achter het affiche staat. "In 2020 is de democratie opgehouden te bestaan", verwijst hij naar de vrijheidsbeperkende coronamaatregelen.

Meer uit Politiek

Den Haag heeft nieuwe coalitie met zes partijen

DEN HAAG (ANP) - Zes partijen gaan samen besturen in de gemeente Den Haag. D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, CDA en DENK hebben een coalitieakkoord bereikt, bijna drie maanden na de val van het vorige college. Verkenner Arie Slob komt woensdag met een mededeling aan de Haagse gemeenteraad en volgende week wordt het akkoord gepresenteerd, bevestigt een bron rond de onderhandelingen na berichtgeving van Omroep West.

3 uur geleden
Cruciale stem BBB hangt af van steun voor asielquotum

DEN HAAG (ANP) - De spreidingswet voor asielzoekers is noodzakelijk, maar moet worden aangepast voordat een Kamermeerderheid daarmee instemt. De steun van de BBB is cruciaal voor een meerderheid in de Eerste Kamer. BBB-voorvrouw Caroline van der Plas heeft een flinke wensenlijst, waaronder de invoering van een asielquotum van 15.000 asielzoekers per jaar.

3 uur geleden
Omtzigt doet in heel Nederland mee aan Kamerverkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt doet met zijn Nieuw Sociaal Contract (NSC) mee in heel Nederland. Hij zei tijdens de presentatie van zijn kandidatenlijst in perscentrum Nieuwspoort dat hij in alle twintig kieskringen handtekeningen gaat ophalen.

5 uur geleden
NRC-columniste en jurist van toeslagenmemo op lijst Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt gaat de verkiezingen in met onder anderen NRC-columniste Rosanne Hertzberger en Sandra Palmen. Zij schreef de inmiddels beruchte memo-Palmen, waarin zij waarschuwde voor de volkomen uit de hand gelopen toeslagenaffaire. Palmen staat op plek 5, Hertzberger op 17. De partij Nieuw Sociaal Contract van Omtzigt staat op ongeveer 25 zetels in de peilingen.

6 uur geleden
Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego's

DEN HAAG (ANP) - "Geen ego's, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren." Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede Kamer. Ze kondigde recent haar vertrek aan vanwege het hoogoplopende conflict in haar partij. Ze dankte haar medewerkers, collega-Kamerleden van andere partijen, dierbeschermingsorganisaties en deskundigen. Over haar eigen fractie repte ze niet.

9 uur geleden
'Thuiswerkwet' van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

DEN HAAG (ANP) - Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de Eerste Kamer. De fracties van BBB, VVD, PVV, JA21, FVD, SGP en 50PLUS stemden tegen, waardoor het voorstel met de kleinst mogelijke meerderheid is verworpen.

10 uur geleden
Limburg en Brabant blij met vervroegde toetsweek voor carnaval

MAASTRICHT (ANP) - In de provincies Limburg en Noord-Brabant is de blijdschap groot over het vervroegen van de doorstroomtoets voor leerlingen uit groep 8 van de basisschool. De scholen mogen deze eindtoets nu komend jaar al in de week van 29 januari tot en met 4 februari afnemen, zo besloot demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul na kritiek uit de zuidelijke provincies op de planning. Daardoor zit nu meer ruimte tussen de toets waarmee de scholieren hun basisschooltijd afronden en de start van het carnavalsfeest, op 9 of 10 februari.

11 uur geleden