
Politici uit jaren 90 in opkomst in de Tweede Kamer
DEN HAAG (ANP) - Een nieuwe lichting neemt het over in de Tweede Kamer. Steeds meer mensen die in de jaren 90 zijn geboren, zijn verkozen als volksvertegenwoordigers. Mensen uit de jaren 50 en 60 beginnen plaats te maken voor hen.
In 2017 werd voor het eerst iemand verkozen uit de jaren 90. Dat was Rens Raemakers van D66. Twee jaar geleden groeide deze lichting naar negen leden en nu zitten er al achttien kinderen van de jaren 90 in de Kamer.
Met name het aantal Kamerleden uit de jaren 50 daalt snel. In 2012 werden 26 mensen verkozen die in dat decennium waren geboren. Dat werden er 12 in 2017, 5 en 2021 en nu dus 4. In dezelfde periode daalde ook het aantal Kamerleden uit de jaren 60: van 58 naar 44 naar 32 naar 24. Sinds het vertrek van Theo Hiddema in 2020 zit er niemand uit de jaren 40 meer in de Kamer.
Stabiel
Het aantal Kamerleden uit de jaren 70 is al tijden stabiel. Verkiezing na verkiezing komen iets meer dan vijftig volksvertegenwoordigers uit dat tijdvak. Het aantal Kamerleden uit de jaren 80 steeg snel bij de verkiezingen in het vorige decennium, maar vlakt nu af.
De vertrekkende Kamerleden uit de vorige periode nemen dinsdag afscheid van hun collega's. Hun vervangers worden woensdag geïnstalleerd. Dan begint de nieuwe termijn van de Kamer, na de verkiezingen van 22 november.
Processen-verbaal
Van de 150 gekozen Kamerleden, zijn 51 geboren in de jaren 70. Dat is net iets meer dan een derde van de totale Kamer. Uit de jaren 80 komen 47 Kamerleden. Verder zijn 24 volksvertegenwoordigers geboren in de jaren 60, 18 in de jaren 90 en 4 in de jaren 50. Van 6 aanstaande Kamerleden, allen van de PVV, is het geboortejaar niet bekendgemaakt.
De cijfers zijn gebaseerd op de processen-verbaal van de Kiesraad met de officiële uitslag. Daarin staan de namen van mensen die na verkiezingen zijn geïnstalleerd. Daaronder zijn mensen die na de formatie minister of staatssecretaris werden. Hun vervangers zijn niet meegeteld, net als de vervangers van Kamerleden die om andere reden tussentijds opstapten.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
3 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
3 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) ziet dat er in Gaza nog onvoldoende gebeurt om de humanitaire situatie te verbeteren, maar "ik wil wel dat het gaat werken". Israël moet zich volgens hem houden aan de afspraken die met de EU zijn gemaakt. Het belangrijkste wat Veldkamp dinsdag wil bereiken op de vergadering met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken is dat de lijst met maatregelen niet van tafel gaat, zei hij voor het begin van de vergadering.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State streeft ernaar om uiterlijk begin september het advies over het strafbaar stellen van illegaliteit klaar te hebben. Dat bevestigt de belangrijkste overheidsadviseur na berichtgeving door de Volkskrant. De verwachting is dat het advies klaar is voordat de Eerste Kamer op 8 september weer aan het werk gaat.
5 dagen geleden