Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politici uit jaren 90 in opkomst in de Tweede Kamer

Politici uit jaren 90 in opkomst in de Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - Een nieuwe lichting neemt het over in de Tweede Kamer. Steeds meer mensen die in de jaren 90 zijn geboren, zijn verkozen als volksvertegenwoordigers. Mensen uit de jaren 50 en 60 beginnen plaats te maken voor hen.

In 2017 werd voor het eerst iemand verkozen uit de jaren 90. Dat was Rens Raemakers van D66. Twee jaar geleden groeide deze lichting naar negen leden en nu zitten er al achttien kinderen van de jaren 90 in de Kamer.

Met name het aantal Kamerleden uit de jaren 50 daalt snel. In 2012 werden 26 mensen verkozen die in dat decennium waren geboren. Dat werden er 12 in 2017, 5 en 2021 en nu dus 4. In dezelfde periode daalde ook het aantal Kamerleden uit de jaren 60: van 58 naar 44 naar 32 naar 24. Sinds het vertrek van Theo Hiddema in 2020 zit er niemand uit de jaren 40 meer in de Kamer.

Stabiel

Het aantal Kamerleden uit de jaren 70 is al tijden stabiel. Verkiezing na verkiezing komen iets meer dan vijftig volksvertegenwoordigers uit dat tijdvak. Het aantal Kamerleden uit de jaren 80 steeg snel bij de verkiezingen in het vorige decennium, maar vlakt nu af.

De vertrekkende Kamerleden uit de vorige periode nemen dinsdag afscheid van hun collega's. Hun vervangers worden woensdag geïnstalleerd. Dan begint de nieuwe termijn van de Kamer, na de verkiezingen van 22 november.

Processen-verbaal

Van de 150 gekozen Kamerleden, zijn 51 geboren in de jaren 70. Dat is net iets meer dan een derde van de totale Kamer. Uit de jaren 80 komen 47 Kamerleden. Verder zijn 24 volksvertegenwoordigers geboren in de jaren 60, 18 in de jaren 90 en 4 in de jaren 50. Van 6 aanstaande Kamerleden, allen van de PVV, is het geboortejaar niet bekendgemaakt.

De cijfers zijn gebaseerd op de processen-verbaal van de Kiesraad met de officiële uitslag. Daarin staan de namen van mensen die na verkiezingen zijn geïnstalleerd. Daaronder zijn mensen die na de formatie minister of staatssecretaris werden. Hun vervangers zijn niet meegeteld, net als de vervangers van Kamerleden die om andere reden tussentijds opstapten.

Meer uit Politiek

Timmermans noemt Wilders 'bewonderaar van Poetin'

DEN HAAG (ANP) - Radicaal-rechtse partijen zijn een bedreiging voor de rechtsstaat, en spelen daarmee de Russische president Vladimir Poetin in de kaart, vindt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans. In de tweejaarlijkse Banninglezing noemt Timmermans het "urgent" dat "Wilders geen directe verantwoordelijkheid gaat dragen voor onze landsverdediging en onze veiligheid. Ik zou niet graag mijn lot leggen in de handen van de bewonderaars van Poetin, noch hier, noch elders".

12 uur geleden
Gelderse gedeputeerde: brugongeluk Lochem is ontzettend tragisch

LOCHEM (ANP) - Het ongeluk met de brug in aanbouw over het Twentekanaal bij Lochem is "ontzettend tragisch". Dat zegt gedeputeerde Klaas Ruitenberg van de provincie Gelderland, die de provinciale infrastructuur in zijn portefeuille heeft. De provincie Gelderland is de opdrachtgever van de bouw van de Nettelhorsterbrug.

16 uur geleden
Zeeland en Brabant vechten vergunning chemiebedrijf Antwerpen aan

DEN BOSCH / MIDDELBURG (ANP) - De provincies Zeeland en Noord-Brabant maken opnieuw bezwaar tegen een vergunning waarmee chemiebedrijf Ineos de nieuwe ethaankraker Project One kan bouwen in de haven van Antwerpen. Ze maken zich zorgen over de hoeveelheid stikstof die door de nieuwe installatie terechtkomt in kwetsbare natuurgebieden als De Brabantse Wal, zo laten ze weten. Het natuurgebied is volgens Brabant al overbelast. Met de ethaankraker wil Ineos ethaan omzetten in ethyleen, een basisgrondstof voor de productie van plastic.

17 uur geleden
Rutte meelevend na dodelijk ongeval met brugdeel Lochem

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte reageert meelevend op het ongeval in Lochem waar twee mensen zijn omgekomen toen ze onder een naar beneden vallend gedeelte van een nieuwe brug terechtkwamen. Op X spreekt hij van "tragische berichten over heftig ongeval in Lochem waar na het instorten van een deel van een brug twee dodelijke slachtoffers en twee gewonden zijn te betreuren. Ik wens de nabestaanden en alle betrokkenen veel sterkte toe".

18 uur geleden
Adema noemt motie uitfasering bio-industrie 'belangrijk signaal'

DEN HAAG (ANP) - De oproep van de Tweede Kamer om de bio-industrie uit te faseren is een "belangrijk signaal", schrijft demissionair landbouwminister Piet Adema dinsdag in een reactie. Maar het gaat ook om "zeer complexe opgaven" die één kabinet niet zomaar kan oplossen.

1 dag geleden
Ontslag marechaussee die zelfmoord pleegde niet zorgvuldig genoeg

DEN HAAG (ANP) - De Koninklijke Marechaussee (KMar) heeft steken laten vallen rond het ontslag begin vorig jaar van onderofficier Lennart Bantema, die zich kort daarna van het leven beroofde. Dat concludeert een onafhankelijke commissie die de zaak heeft onderzocht, meldt demissionair defensieminister Kajsa Ollongren aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Experts en ervaren bestuurders praten Putters deze week bij

DEN HAAG (ANP) - Kim Putters laat zich deze week bijpraten door een uiteenlopende groep deskundigen en ervaren bestuurders. De informateur hoopt zo goed voorbereid te beginnen als hij volgende week in gesprekken met politiek leiders de impasse in de formatie probeert te doorbreken. Dinsdag heeft hij een telefoongesprek met Sybilla Dekker, minister van Staat en voormalig minister van Volkshuisvesting. Later in de week spreekt Putters onder meer met ervaren oudgedienden in de Tweede Kamer Gerdi Verbeet (PvdA) en Kees van der Staaij (SGP).

1 dag geleden