Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politici geslaagd voor 'examen' StemWijzer: eigen partij bovenaan

Politici geslaagd voor 'examen' StemWijzer: eigen partij bovenaan

DEN HAAG (ANP) - Lijsttrekkers en andere kandidaten halen opgelucht adem bij de publicatie van de nieuwe StemWijzer: na invullen staat hun eigen partij met afstand bovenaan bij de populaire stemhulp. Een enkeling behaalt net niet de 'score' van 100 procent, wat betekent dat de antwoorden van de politici volledig overeenkomen met de standpunten van de partij. Lijsttrekker Edson Olf van Bij1 komt uit op 97 procent. Waarschijnlijk omdat hij een keer te veel het neutrale antwoord heeft gegeven op een van de stellingen, vermoedt hij.

Directeur Eric Stokkink van ProDemos zegt dat de organisatie alle verkiezingsprogramma's heeft uitgeplozen en vervolgens zorgvuldig een selectie heeft gemaakt van stellingen. Die moesten uiteenlopen qua onderwerp, voor links en rechts belangrijke thema's bevatten en duidelijke verschillen laten zien tussen partijen.

"Blijkbaar blijk ik een echte CDA'er te zijn, mooi toch?", zegt CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal tevreden na de StemWijzer te hebben ingevuld. "Ik zou mezelf wel een onvoldoende hebben gegeven als het niet 100 procent zou zijn", zegt de nummer zes van Nieuw Sociaal Contract Eddy van Hijum, gezien hij hoofdverantwoordelijke was voor het verkiezingsprogramma.

Sommige stellingen lastig

Lijsttrekker Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren vindt het bij sommige stellingen lastig om haar mening te vatten in de antwoorden "eens", "oneens" of "geen van beiden". Zo vindt ze het in principe goed dat de overheid mensen financieel bijstaat om een elektrische auto te kopen. Maar dat geld moet wat haar betreft niet naar de rijken gaan en zo'n maatregel moet onderdeel zijn van een groter plan, waarbij ook onder meer het openbaar vervoer een belangrijke rol speelt.

De StemWijzer is vanaf woensdag door iedereen online in te vullen. Door hun mening te geven over dertig stellingen kunnen mensen zien welke politieke partij het dichtst bij hun overtuigingen staat en waarom. Nederlanders doen dat doorgaans massaal. In 2021 werd de stemhulp 7,8 miljoen keer geraadpleegd.

Meer uit Politiek

Schoof benadrukt veiligheid voor alle politici na aanslag Trump

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft zondag contact gehad met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over de aanslag op Donald Trump. De NCTV en de inlichtingendienst monitoren de situatie in Nederland en als er noodzakelijke maatregelen nodig zijn dan worden die genomen, zei Schoof zondagmiddag tegen verzamelde pers bij het ministerie van Algemene Zaken. "Wij moeten er met elkaar voor zorgen dat politici hun werk vrij, ongestoord en veilig kunnen doen."

12 uur geleden
SP-leider Dijk: politiek geweld is onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - In een korte verklaring op X spreekt SP-leider Jimmy Dijk zich uit tegen de aanslag op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. "Politiek geweld is onacceptabel", schrijft Dijk. Hij wenst Trump en de anderen die gewond zijn geraakt "een snel herstel" toe.

16 uur geleden
Baudet: godzijdank mislukte laffe aanslag op Trump

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet is opgelucht dat Donald Trump de aanval op hem tijdens een campagnebijeenkomst heeft overleefd. "Godzijdank mislukte deze laffe aanslag op president Trump." Volgens Baudet is het "de zoveelste daad van geweld richting rechtse, patriottische politici" en gaat "de demonisering alle perken te buiten".

16 uur geleden
Van der Plas: aanval op Trump mag niet gebagatelliseerd worden

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas noemt de aanval op Donald Trump "verschrikkelijk". Dat schrijft ze op X. "Fysiek mag hij dan "in orde" zijn, het is en blijft een moordaanslag." De BBB-leider vindt dat "een aanslag op iemands leven nooit mag worden gebagatelliseerd".

17 uur geleden
Bontenbal: aanslag Trump verschrikkelijk

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal heeft op X zijn afschuw uitgesproken over de aanval op Donald Trump. "Vreselijk", schrijft Bontenbal. "Geweld heeft geen plaats in een democratie."

17 uur geleden
Brekelmans: aanslag Trump zonder mitsen en maren veroordelen

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans vindt dat men de aanslag op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, die de oud-president overleefde, "zonder mitsen en maren, breed en krachtig" moet veroordelen. "De aanslag op Trump herinnert ons aan de zwartste bladzijden uit de Amerikaanse en onze democratie", schrijft hij op X.

17 uur geleden
Ouwehand: afschuwelijke aanslag op Trump en democratie

DEN HAAG (ANP) - Esther Ouwehand, partijleider van Partij voor de Dieren, spreekt op X van een "afschuwelijke aanslag op Donald Trump, en op de Amerikaanse democratie". Trump werd zaterdag beschoten tijdens een campagnebijeenkomst: hij raakte lichtgewond, de schutter en een toeschouwer kwamen om het leven.

17 uur geleden