Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politici geslaagd voor 'examen' StemWijzer: eigen partij bovenaan

Politici geslaagd voor 'examen' StemWijzer: eigen partij bovenaan

DEN HAAG (ANP) - Lijsttrekkers en andere kandidaten halen opgelucht adem bij de publicatie van de nieuwe StemWijzer: na invullen staat hun eigen partij met afstand bovenaan bij de populaire stemhulp. Een enkeling behaalt net niet de 'score' van 100 procent, wat betekent dat de antwoorden van de politici volledig overeenkomen met de standpunten van de partij. Lijsttrekker Edson Olf van Bij1 komt uit op 97 procent. Waarschijnlijk omdat hij een keer te veel het neutrale antwoord heeft gegeven op een van de stellingen, vermoedt hij.

Directeur Eric Stokkink van ProDemos zegt dat de organisatie alle verkiezingsprogramma's heeft uitgeplozen en vervolgens zorgvuldig een selectie heeft gemaakt van stellingen. Die moesten uiteenlopen qua onderwerp, voor links en rechts belangrijke thema's bevatten en duidelijke verschillen laten zien tussen partijen.

"Blijkbaar blijk ik een echte CDA'er te zijn, mooi toch?", zegt CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal tevreden na de StemWijzer te hebben ingevuld. "Ik zou mezelf wel een onvoldoende hebben gegeven als het niet 100 procent zou zijn", zegt de nummer zes van Nieuw Sociaal Contract Eddy van Hijum, gezien hij hoofdverantwoordelijke was voor het verkiezingsprogramma.

Sommige stellingen lastig

Lijsttrekker Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren vindt het bij sommige stellingen lastig om haar mening te vatten in de antwoorden "eens", "oneens" of "geen van beiden". Zo vindt ze het in principe goed dat de overheid mensen financieel bijstaat om een elektrische auto te kopen. Maar dat geld moet wat haar betreft niet naar de rijken gaan en zo'n maatregel moet onderdeel zijn van een groter plan, waarbij ook onder meer het openbaar vervoer een belangrijke rol speelt.

De StemWijzer is vanaf woensdag door iedereen online in te vullen. Door hun mening te geven over dertig stellingen kunnen mensen zien welke politieke partij het dichtst bij hun overtuigingen staat en waarom. Nederlanders doen dat doorgaans massaal. In 2021 werd de stemhulp 7,8 miljoen keer geraadpleegd.

Meer uit Politiek

Prijsstijging postzegel ergert Kamer, maar mag volgens minister

DEN HAAG (ANP) - Een flink deel van de Tweede Kamer is ontstemd over de stijging van de postzegelprijs die PostNL deze week aankondigde. Het wordt vanaf volgend jaar 7 cent duurder om een kaart of brief te versturen. Dat is binnen de marge die toezichthouder ACM heeft gesteld, zei minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) tijdens het wekelijkse vragenuur, waar hem om opheldering werd gevraagd.

19 uur geleden
Veldkamp vindt aanwezigheid VN-topman bij BRICS-top 'kwalijk'

DEN HAAG (ANP) - Het zou wel "heel kwalijk" zijn als secretaris-generaal António Guterres van de VN aanwezig is bij de top van de BRICS-landen in de Russische stad Kazan, zei minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. "Daar vind ik wel wat van." De NSC-bewindsman laat door de Nederlandse vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties uitzoeken of berichtgeving hierover klopt.

19 uur geleden
Kamer neemt afscheid van excentrieke huishistoricus De Bruyne

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft afscheid genomen van een SGP-woordvoerder die in veertig jaar uitgroeide tot huishistoricus en troetelbuitenbeentje. Uit zijn geheugen en boekenkast diepte Menno de Bruyne, liefst gekleed als Engelse aristocraat, vaak moeiteloos anekdotes en precedenten op tot lering en vermaak van Kamerleden, medewerkers en journalisten. Het is voor het eerst sinds mensenheugenis dat de Kamer een fractievoorlichter met deze egards uitzwaait.

19 uur geleden
Veertien gemeenten gaan door met invoering uitstootvrije zones

DEN HAAG (ANP) - De veertien gemeenten die per 1 januari 2025 uitstootvrije zones willen invoeren, laten zich niet weerhouden door een meerderheid in de Tweede Kamer die uitstel wil. Ze geven aan dat ze doorgaan met de voorbereidingen voor zogeheten zero-emissiezones in hun stad, zeggen ze in een gezamenlijke verklaring. "We voelen ons daarin gesteund door alle reacties uit het bedrijfsleven."

21 uur geleden
Milieuclub: uitstel uitstootvrije zones is symboolpolitiek

UTRECHT (ANP) - Dat een meerderheid in de Tweede Kamer uitstel wil voor het besluit van gemeenten om bedrijfswagens met uitlaatgassen te weren uit de binnenstad is vooral symboolpolitiek, vindt Nienke Onnen van Natuur & Milieu. "Deze actie is ook erg onnodig. Onder gemeenten zien we juist heel veel animo om zulke zones in te stellen."

21 uur geleden
Den Haag 'snakt naar schone lucht', wil snel uitstootvrije zones

DEN HAAG (ANP) - Ook Den Haag houdt vast aan het voornemen om per 1 januari zogeheten zero-emissiezones in te voeren. "Den Haag snakt naar schone lucht", zegt een woordvoerder van milieuwethouder Robert Barker. "We zijn teleurgesteld dat er nu weer onduidelijkheid ontstaat voor ondernemers", waarbij hij doelt op een meerderheid in de Tweede Kamer die wil dat ondernemers tot 2029 de tijd krijgen om te zorgen voor elektrisch vervoer.

23 uur geleden
Advies aan EU-hof: Nederland mag opvang derdelanders stoppen 

LUXEMBURG (ANP) - Het kabinet mag de opvang van derdelanders uit Oekraïne eerder stoppen dan die van andere oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne, luidt een belangrijk advies aan de Europese rechter.

1 dag geleden