Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Polen wil graantransport uit Oekraïne opvoeren

Polen wil graantransport uit Oekraïne opvoeren

WARSCHAU (ANP/DPA) - Polen gaat de mogelijkheden om graan te transporteren uit Oekraïne uitbreiden. "Als we heel erg ons best doen, dan kunnen we op korte termijn op 1,5 miljoen ton per maand komen", zei landbouwminister Henryk Kowalczyk vrijdag na een ontmoeting met EU-commissaris Janusz Wojciechowski. Momenteel zijn de verantwoordelijke instanties druk bezig de afhandelingscapaciteit aan de Pools-Oekraïense grens te verhogen.

Oekraïne heeft de wens te kennen gegeven tot 5 miljoen ton graan over land te exporteren. Dat is echter onhaalbaar doordat Polen daarop technisch niet is voorbereid. Het grootste probleem is het verschil in spoorbreedte tussen beide landen. In Oekraïne liggen rails die aansluiten op het Russische spoornet. Bovendien is er een tekort aan containers voor de overslag. Kowalczyk heeft zijn Duitse collega Cem Özdemir gevraagd die te leveren.

Oekraïne is een van de grootste graanproducenten van de wereld. Er ligt 20 miljoen ton klaar om via met name de haven van Odessa te worden uitgevoerd naar vooral Afrika en Azië. Rusland verhindert dat tot dusver door een blokkade op de Zwarte Zee.

Meer uit Buitenland

Oekraïne staat later mogelijk open voor vredesoverleg met Rusland

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïne en landen die Oekraïne steunen zouden Rusland in de toekomst misschien kunnen uitnodigen voor een vredestop. Dat heeft Andri Jermak, de stafchef van president Volodymyr Zelensky, gezegd. Tot nu toe weigert Oekraïne met Rusland te spreken zolang er nog Russen op Oekraïens grondgebied zijn.

10 minuten geleden
Duitsland belooft Oekraïne 100 miljoen euro extra steun

MYKOLAJIV (ANP/DPA/AFP) - Duitsland geeft Oekraïne nog eens 100 miljoen euro extra voor humanitaire hulp. Het geld is bestemd voor de watervoorziening, ziekenhuizen en huisvesting, zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock tijdens een bezoek aan de stad Mykolajiv.

45 minuten geleden
Bronnen: deze week gesprekken in Qatar over oorlog Gaza

CAÏRO (ANP/RTR/AFP) - Gesprekken tussen Israël en Hamas over een staakt-het-vuren moeten nog deze week plaatsvinden in Qatar. Dat hebben bronnen bij de Egyptische veiligheidsdiensten gemeld aan persbureau Reuters. Het Israëlische oorlogskabinet besloot zaterdag om onderhandelaars naar de gesprekken te sturen.

2 uur geleden
Oekraïense wapenproductie volgens minister in jaar verdrievoudigd

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense defensie-industrie produceert volgens de regering drie keer zoveel wapens als een jaar geleden. Er zijn nu honderd staatsbedrijven actief in de wapenproductie en vierhonderd private ondernemingen, zegt minister van Strategische Industrieën Oleksandr Kamysjin. Volgens de minister van Defensie laten de westerse wapens nog wel eens op zich wachten.

2 uur geleden
Loekasjenko wil in 2025 weer een nieuwe termijn als president

MINSK (ANP/RTR) - Aleksandr Loekasjenko wil in 2025 een nieuwe termijn als president van Belarus. Dat heeft leider volgens staatspersbureau BelTA gezegd nadat hij zijn stem had uitgebracht voor de verkiezingen voor het parlement en de gemeenteraad van Minsk. Loekasjenko is een trouwe bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin en werd vaak de laatste dictator van Europa genoemd.

4 uur geleden
Oppenheimer en The Bear grote winnaars bij SAG Awards

LOS ANGELES (ANP) - Oppenheimer was zaterdag bij de uitreiking van de Screen Actors Guild (SAG) Awards in Los Angeles een van de grote winnaars. Bij het evenement, dat geldt als belangrijke graadmeter voor de kansen op een Oscar, kreeg de film drie prijzen. In de televisiecategorieën wist ook de serie The Bear drie prijzen te winnen.

6 uur geleden
Strijdbare Haley erkent nederlaag tegen Trump in thuisstaat

COLUMBIA (ANP) - Nikki Haley heeft Donald Trump gefeliciteerd met zijn overwinning in de Republikeinse voorverkiezingen in de staat South Carolina. Met twee derde van de stemmen geteld, kan Trump rekenen op de steun van circa 60 procent van de conservatieve kiezers in de staat, Haley op 40 procent. De overwinning van Trump is pijnlijk voor Haley, die jarenlang gouverneur was van South Carolina. In een toespraak voor aanhangers toonde ze zich echter strijdbaar en optimistisch en zei ze door te zullen gaan.

11 uur geleden