Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Polen wil Europees 'Marshallplan' voor Wit-Rusland

Polen wil Europees 'Marshallplan' voor Wit-Rusland

WARSCHAU (ANP/RTR/DPA) - Polen wil dat de EU werk maakt van een 'Marshallplan' voor Wit-Rusland. Het steunpakket moet volgens de Poolse premier Mateusz Morawiecki onder meer bestaan uit zeker een miljard euro aan financiële steun. Hij wil dat bespreken op de EU-top van volgende week.

Het is al ruim een maand erg onrustig in het Oost-Europese Wit-Rusland, dat soms de 'laatste dictatuur van Europa' wordt genoemd. Boze burgers gaan daar massaal de straat op sinds de omstreden herverkiezing van president Aleksandr Loekasjenko, die al een kwart eeuw aan de macht is en niet wil wijken.

Het 'Marshallplan' van Morawiecki is bedoeld om de Wit-Russische economie te stabiliseren. De term Marshallplan verwijst naar de Amerikaanse hulp bij de wederopbouw die Europa kreeg na de Tweede Wereldoorlog. De Poolse premier wil ook regelen dat Wit-Russische bedrijven makkelijker zaken kunnen doen in de EU. Zo zou de Wit-Russische economie minder afhankelijk moeten worden van goedkope energie uit buurland Rusland, dat Loekasjenko financieel te hulp is gekomen.

Vrije verkiezingen

Morawiecki vertelde niet wat Wit-Rusland zou moeten doen om in aanmerking te komen voor een Europees hulppakket. Volgens berichten in Poolse media zouden onder meer vrije verkiezingen gehouden moeten worden.

Morawiecki ziet ook een rol weggelegd voor het Internationaal Monetair Fonds. Hij zegt dat meerdere EU-landen het plan steunen. Het gaat volgens hem onder meer om Litouwen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije.

Meer uit Buitenland

VN-chef hamert op klimaattop op het belang van uitfasering en geld

DUBAI (ANP) - VN-chef António Guterres is maandag speciaal ingevlogen op de klimaattop in Dubai om politici en onderhandelaars aan te moedigen snel tot een overeenkomst te komen. De onderhandelende partijen moeten het nog eens worden over óf fossiele brandstoffen uitgefaseerd gaan worden en over het geld dat daarvoor nodig is.

18 minuten geleden
Hooggerechtshof geeft Modi gelijk in kwestie Jammu en Kashmir

NEW DELHI (ANP/AFP/RTR) - Het Indiase hooggerechtshof heeft de regering van premier Modi gelijk gegeven in het ontnemen van de gedeeltelijke autonomie van Jammu en Kashmir in het noorden van India. In 2019 zei de Indiase regering dat het gebied onder het centrale bestuur van New Delhi moest vallen en maakte het grondwettelijke recht op autonomie van Jammu en Kashmir ongedaan.

1 uur geleden
Moskou: meerdere terroristische aanvallen voorkomen op de Krim

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische veiligheidsdienst FSB zegt dit jaar achttien "terroristische aanvallen" te hebben voorkomen op de door Rusland geannexeerde Krim. Het zou onder andere gaan om moordpogingen en pogingen tot sabotage.

1 uur geleden
Amerikaanse F-16 crasht in Zuid-Korea, piloot gered op zee

SEOUL (ANP/RTR) - Een Amerikaanse F-16 is tijdens een routinevlucht gecrasht in Zuid-Korea. De piloot kon worden gered uit de Gele Zee, tussen het Koreaanse schiereiland en China.

2 uur geleden
VN op klimaattop: stop met tactische blokkades

DUBAI (ANP) - Stop met de "tactische blokkades" tijdens de onderhandelingen op de klimaattop in Dubai. Dat is de oproep van Simon Stiell, baas van VN-klimaatorganisatie UNFCCC. "Elke strategisch geplaatste landmijn" kan volgens hem een goede uitkomst opblazen.

3 uur geleden
Israël bombardeert Zuid-Gaza na waarschuwing over gijzelaars

KHAN YOUNIS (ANP/AFP) - Israël heeft maandag de stad Khan Younis in het zuiden van Gaza gebombardeerd nadat Hamas had gewaarschuwd dat geen enkele Israëlische gijzelaar het gebied levend zou verlaten, tenzij gevangenen werden vrijgelaten.

4 uur geleden
Zelensky: openhartig gesprek met Hongaarse president Orban

BUENOS AIRES (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft maandag gezegd dat hij een "openhartig" gesprek heeft gehad met de Hongaarse president Viktor Orban. Dat gesprek vond plaats tijdens de beëdiging van de Argentijnse president Javier Milei die zondag plaatsvond.

6 uur geleden