Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Polen wil duizenden extra militairen bij grens met Belarus

Polen wil duizenden extra militairen bij grens met Belarus

WARSCHAU (ANP/RTR) - Polen is van plan tot wel 10.000 extra militairen naar de grens met Belarus te sturen om er de grenswacht te versterken. Defensieminister Mariusz Blaszczak heeft dat donderdag gezegd, een dag nadat bekend werd dat de grenswacht hulp krijgt van 2000 militairen.

"We verplaatsen ons leger dichter bij de grens met Belarus om de agressor weg te schrikken, zodat die ons niet durft aan te vallen", aldus de minister in een interview op de radio. Van de 10.000 soldaten moeten er 4000 de grenswacht direct ondersteunen, de rest zal oproepbaar zijn.

Polen en Belarus delen een grens van 418 kilometer. Daar zijn nu al 2000 Poolse militairen. Woensdag werd bekend dat de Poolse grenswacht binnen twee weken wordt versterkt met nog eens 2000 militairen, nadat die om de hulp van 1000 militairen had gevraagd.

Polen maakt zich toenemende mate zorgen over Belarus, waar vorige maand het Russische huurlingenbedrijf Wagner naartoe is uitgeweken. Polen zegt onder meer dat Belarus en Rusland een nieuwe migrantenstroom op gang brengen om de regio te destabiliseren. Volgens de Poolse grenswacht hebben dit jaar 19.000 migranten geprobeerd vanuit Belarus Polen illegaal binnen te komen. Dat waren er in heel 2022 zo'n 16.000.

Meer uit Buitenland

Von der Leyen wil aparte commissaris voor Defensie

STRAATSBURG (ANP) - Ursula von der Leyen wil de komende vijf jaar een "echte Europese Defensie-unie" opbouwen. Als ze later donderdag wordt herkozen als voorzitter van de Europese Commissie, gaat ze een commissaris voor Defensie benoemen.

3 uur geleden
Zeven doden door brand in appartement in Nice

NICE (ANP/AFP) - Een brand in de Franse stad Nice heeft aan zeven mensen het leven gekost. Drie gewonden liggen in het ziekenhuis. Een van hen is met "grote spoed" naar het ziekenhuis gebracht, meldt de brandweer. Er is mogelijk sprake van brandstichting.

4 uur geleden
CNN: Pelosi vertelt Biden dat hij Trump niet kan verslaan

WASHINGTON (ANP) - De Democrate Nancy Pelosi, voormalig voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft president Joe Biden verteld dat uit peilingen blijkt dat hij Donald Trump niet kan verslaan. Dat meldt CNN.

7 uur geleden
Vance accepteert Republikeinse nominatie voor vicepresidentschap

MILWAUKEE (ANP) - De Amerikaanse senator James David Vance uit Ohio, beter bekend als J.D. Vance, heeft in een speech voor de Republikeinse conventie in Milwaukee de nominatie van zijn partij voor het vicepresidentschap aanvaard. Oud-president Donald Trump had maandag al op zijn sociaal medium Truth Social aangekondigd dat Vance zijn running mate wordt. Als Trump wint in november, wordt Vance (39) vicepresident.

7 uur geleden
NASA stuurt dure robot toch niet naar de maan

HOUSTON (ANP/DPA) - NASA stuurt toch geen rover, een rijdende robot, naar de zuidpool van de maan om er water te zoeken. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. De kosten van de missie liepen te hoog op.

8 uur geleden
VS-senator Menendez ontkent mediaberichten over zijn opstappen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Democratische senator Bob Menendez ontkent dat hij van plan is af te treden nu hij schuldig bevonden is aan corruptie. Eerder op woensdag had de nieuwszender NBC News gemeld dat Menendez mensen in zijn directe omgeving heeft verteld dat hij zal aftreden als senator vanwege zijn veroordeling.

9 uur geleden
Europese top van EU en buurlanden test ook relatie met Britten

WOODSTOCK (ANP) - Migratie en de hulp aan Oekraïne zijn opnieuw belangrijke thema's op de vierde top van de Europese Politieke Gemeenschap. Maar de vergadering op het Engelse kasteel Blenheim, de geboorteplaats van Winston Churchill, wordt onverwacht ook een test voor een nieuwe relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa na de Brexit van 2020.

9 uur geleden