Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Polen vraagt uitstel EU-boetes vanwege ontmanteling tuchtcollege

Polen vraagt uitstel EU-boetes vanwege ontmanteling tuchtcollege

WARSCHAU (ANP/RTR) - Polen heeft de Europese Unie om uitstel gevraagd voor de boetes voor het ondermijnen van de rechterlijke onafhankelijkheid, omdat het land bezig is met het ontmantelen van een omstreden tuchtcollege voor rechters. Dat staat in een brief die afgelopen week naar de Europese Unie is gestuurd en door persbureau Reuters is ingezien.

Het tuchtcollege werd in 2017 door regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) ingesteld en wordt gezien als een manier om rechters te straffen die het niet eens zijn met de regering. Polen moet tot heden 70 miljoen euro aan dwangsommen betalen omdat het land de werkzaamheden van het tuchtcollege niet heeft stopgezet, ondanks dat de hoogste Europese rechter dat heeft opgedragen.

De Poolse ambassadeur bij de EU schrijft dat het hoofd van het Poolse hooggerechtshof al gestopt is met het doorsturen van sommige zaken naar het tuchtcollege. Er werden geen details over de ontmanteling verstrekt. De ambassadeur laat verder weten dat de regering bezig is met overleg over wetsvoorstellen voor verdere hervormingen van het rechtssysteem. Hij wil dat de Europese boetes worden opgeschort tot na de hervormingen.

Brussel maakte recent bekend op korte termijn betalingsverzoeken naar Polen te sturen en zei manieren te hebben om het geld zeker te stellen in het geval dat de regering weigert te betalen. De regering en de EU zijn ook verwikkeld in een ander conflict waar veel geld mee is gemoeid. Polen heeft in september een dwangsom van 500.000 euro per dag opgelegd gekregen omdat het land weigert een bruinkolenmijn te sluiten.

Meer uit Buitenland

Oud-president Trump aangeklaagd om opslag geheime documenten

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Oud-president Donald Trump heeft op zijn socialemediasite Truth Social gemeld dat hij is aangeklaagd. Trump zei dat de aanklacht "schijnbaar" te maken heeft met de dozen vol geheime documenten die op zijn landgoed Mar-a-Lago in Palm Beach in de staat Florida zijn gevonden.

1 uur geleden
Amerikaanse wetenschappers zien begin van El Niño

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het weerverschijnsel El Niño lijkt te zijn begonnen, meldt het Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Dat betekent dat de Stille Oceaan zal opwarmen. De wetenschappers houden rekening met nieuwe temperatuurrecords, mede omdat klimaatverandering het effect van El Niño kan versterken.

6 uur geleden
EU-landen bereiken doorbraak over asielbeleid

LUXEMBURG (ANP) - De EU-landen zijn het na een jarenlange patstelling eens geworden over het opvangen, terugsturen en verdelen van asielzoekers. Ze moeten nu nog wel overeenstemming bereiken met het Europees Parlement.

6 uur geleden
VS en VK: nauwer samenwerken als tegenwicht voor China en Rusland

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk gaan nauwer economisch samenwerken om tegenwicht te kunnen bieden aan Rusland en China. Dat heeft de Britse premier Rishi Sunak bekendgemaakt na een overleg met president Joe Biden in het Witte Huis. Ze zijn het eens geworden over een "Atlantische Verklaring", volgens Sunak een "actieplan voor de toekomst van onze samenwerking". De landen willen onder meer nauwer samenwerken op het gebied van technologie, waaronder AI, energie en innovatie. Hij belooft dat de verklaring zal leiden tot een sterkere economie en daarmee nieuwe banen.

6 uur geleden
EU-landen touwtrekken over laatste twistpunten asielakkoord

LUXEMBURG (ANP) - De EU-landen hebben nog geen doorbraak bereikt in de jarenlange patstelling over het opvangen, terugsturen en verdelen van asielzoekers. Ze worden het vooral nog niet eens over welke landen in aanmerking komen om onwelkome asielzoekers naar terug te sturen.

8 uur geleden
Kerncentrale schakelt over op reservekoelwater na damdoorbraak

ENERHODAR (ANP/AFP) - Het waterpeil in het stuwmeer van de Oekraïense Dnipro-rivier is na de damdoorbraak zover gedaald dat het water niet meer gebruikt kan worden om de kerncentrale Zaporizja te koelen. Daarom moet nu worden overgeschakeld op de reserves. Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zei eerder dat er geen acuut gevaar is omdat er genoeg koelwater is voor een aantal maanden.

8 uur geleden
Amerikaanse media: Oekraïens offensief begonnen in het zuiden

ZAPORIZJA (ANP/RTR) - Het langverwachte Oekraïense offensief is volgens Amerikaanse media nu echt van start gegaan. Onder meer The Washington Post, NBC News en ABC News zeggen op basis van bronnen bij de Oekraïense strijdkrachten dat ze in het zuiden in de aanval zijn gegaan. Officieel is het nieuws niet bevestigd.

8 uur geleden